הידעת?
האחוזון העליון של יוצרי התוכן הקוריאנים ביוטיוב, 247 איש, מרוויחים בממוצע מליון דולר בשנה.
פודקאסט הקוריאנים
המשטר הצבאי והדחת הנשיא – תמונת מצב
כזכור נשיא קוריאה, Yoon Suk Yeol, הכריז בליל 3 בדצמבר על משטר צבאי, לכאורה ללא כל סיבה מלבד פוליטית. הפרלמנט ביטל את ההחלטה באותו לילה והדיח את הנשיא 11 יום לאחר כן. לבית הדין לחוקה יש ששה חודשים לאשר או לדחות את ההדחה. מפקד המשמר הנשיאותי, שמנע מעצר של הנשיא, זומן לחקירה והתפטר. הנשיא עצמו נעצר ב 15 בינואר על ידי היחידה לחקירת שחיתות וסרב לשתף פעולה עם החוקרים. החקירה הועברה לתביעה הכללית. Yoon שירת עד לפני ארבע שנים כראש התביעה הכללית, לפני שחשב שהוא יכול לנהל את כל המדינה.
ה"עסקאות" שדונלד תופר לקוריאה
הקוריאנים מתכווצים בפינת חצי האי, שלא לבלוט יותר מדי לטראמפ, שכופה עסקאות לכל עבר. עסקאות אפשריות כאן במספר מוקדים. בתחום ההגנה, טראמפ כבר התבטא בעבר שהוא ידרוש מקוריאה השתתפות מלאה בעלות אחזקת עשרות אלפי החיילים האמריקאים בקוריאה. הוא נקב בסכום של 10 מליארד דולר, בעוד הקוריאנים משלמים כיום רק 1.1 מליארד לשנה. "לא רוצים? נתקפל וניסע הביתה", יגיד הנשיא. ומי יגן על דרום קוריאה מפני האיום הגרעיני של צפון קוריאה? טראמפ רואה בקים ג׳ונג-און ידיד, ומאמין שיוכל להציע לו שוב עסקה שלא יוכל לסרב לה ולהתפרק מנשקו. נזכיר שקוריאה לא פיתחה עד כה כח צבאי גרעיני בהסתמכות על מטריית ההגנה הגרעינית שמספקת לה ארה"ב. יציאה של האמריקאים יכולה להביא למרוץ חימוש גרעיני כלל קוריאני.
בתחום הסחר, קוריאה רשמה עודף מסחרי של 60 מילארד דולר עם ארה"ב, וטראמפ ינסה לצמצם אותו על ידי הטלת מיסים על יבוא, בעיקר על שבבים וכלי רכב. כמכת פתיחה, ההיטלים בשיעור 25% על יבוא פלדה ואלומיניום לארה"ב יחולו מעתה גם על היצוא הקוריאני, שהיה פטור עד כה ממכסים עד מכסה של 2.6 מליון טון. הקוריאנים סבורים שהם יכולים להמיר את ההיטל בהשקעות קוריאניות בארצות הברית.
הגל הקוריאני יהפוך לצונאמי?
תעשיית המוזיקה הקוריאנית דורגה במקום הרביעי בכוחה הבינלאומי, אחרי ארצות הברית, בריטניה וקנדה. הדירוג של Luminate מלוס אנג'לס מורכב מכמות האומנים המושמעים בשווקים הבינלאומיים, האומנים עם יותר הופעות מחוץ למדינת המוצא ועוד. הצרכניות הגדולות של מוזיקה קוריאנית הן יפן, טיוואן ואינדונזיה. סין, שהייתה לקוח מועדף (20%) של הקוריאנים, הטילה הגבלות על יבוא נכסי תרבות קוריאנים ב 2017, וחלקה ביבוא תרבות קוריאנית עומד על 8% בלבד.
הקוסמטיקה הקוריאנית ייצאה לחו"ל בשווי 10.2 מליארד דולר ב-2024, גידול מרשים של 21%. מייקאפ קוריאני כבר מוביל את השוק היפני לפני מותגים צרפתיים. הם גם מובילים בקטגוריות קוסמטיקה מסוימות בארצות הברית.
המזון הקוריאני מכר שנה שעברה לחו"ל בהקיפי שיא של 10 מליארד דולר. הפריטים שהובילו את הצמיחה הם ראמן שצמח ב- 31% ומזון מבוסס אורז (כגון עוגיות אורז לבישול, ורול הסושי הקוריאני הקפוא) שקפץ ב- 38%.
מבזק קוריאה ישראל
משרד החוץ הקוריאני הוריד את אזהרת הטיסה לישראל מרמה 3 (״צאו משם״) לרמה 2 (״המנעו מטיסה לשם״). לא נראה שזה יגרום לחברת התעופה Korean Air לחדש את קו הטיסות הישיר בין סיאול לנתב״ג. אזור יהודה ושומרון ואזורים בגבול הצפון עדיין תחת אזהרת מסע 3.
הלך לקוח. מנהל הרכש הקוריאני מתכנן פיתוח מערכת הגנה מפני טילים, דמוית כיפת ברזל, עד 2028. התקציב? 326 מליון דולר. המערכת אמורה להגן על סיאול וסביבתה מפני טילים קצרי טווח שנורים מצפון קוריאה. לידיעת תעשיית הביטחון, שאולי מרגישה לאחרונה ירידה בתעניינות בכיפת ברזל מצד הקוריאנים.יש שיאמרו למדו דיים בכל הביקורים לישראל.
תערוכות החודש בקוריאה
תערוכות בחודש הקרוב בתחומי חיות המחמד, שבבים, קפה, רחפנים, ועוד – כאן
חגים וחופשות בקוריאה
03.03 – תנועת ה-1 במרץ. יום חג לציון תנועת ההתנגדות לכיבוש היפני
קוריאה בקצרה
משהו ללמוד מהם. בשבוע האחרון של ינואר חל ראש השנה הקוריאני. ענקיות הטכנולוגיה המקומיות, סמסונג ו LG, הורו לחברות שלהן להקדים תשלומים לספקים קטנים בסכום מצטבר של כמליארד דולר לקראת החג.
נקודת מפנה? מספר הלידות בקוריאה, עד נובמבר אשתקד, עלה ב-3% לאחר עשור של ירידות חדות במספר הילודים.
קנאת שכנים. התוצר לנפש בקוריאה במונחים נומינליים צמח ב-2024 ב-1.28% והסתכם ב-36,024 דולר, כשהוא עוקף את יפן (32,859 דולר) ואת טאיוואן (33,234 דולר). עיקר הגידול מיוחס לביצועי השיא של היצוא הקוריאני, שהגיעו ל-684 מליארד דולר בהובלת תעשיות השבבים וכלי הרכב.
הלעיטני נא. קוריאה היא ממלכת הג'ינסנג האדום, תוסף התזונה המוביל במדינה. קוריאנים סוגדים לסגולות של השורש הזה, אם כי הצריכה שלו יורדת בשנים האחרונות עם עלית קרנם של תוספי התזונה המערביים. כעת פורסמו תוצאות מחקר קליני שמוכיח שצריכה יומית, גרם אחד פעמיים ביום, מורידה את רמת הסוכר בדם. בקוריאה יש 6 מליון חולי סכרת, וההערכה היא ש-15 מיליון נוספים הם טרום סוכרתיים. שיעור חולי הסכרת בקוריאה עלה מ-12% בשנת 2012 ל-17% בשנת 2020.
נודניקים. פלטפורמת המכירות הסינית Temu בהכנות אחרונות להקמת נוכחות פיזית בקוריאה, כולל עובדים ומערך לוגיסטי. האפליקציה מדורגת שלישית במספר המשתמשים החודשי בקוריאה עם 8 מליון משתמשים. לפניה Coupang המקומית, עם 33 מליון משתמשים, ועלי אקספרס עם 9 מליון.
מהפך. לראשונה בתולדותיה עקפה SK Hynix את Samsung Electronics ברווח התפעולי שהציגה ברבעון הרביעי של 2024. ספקית השבבים המהירים ל Nvidia הציגה את הרווחיות הגבוהה מעולם בסך 5.6 מליארד דולר. מדובר ברווח גדול ב-25% שדיווחה היריבה הנצחית סמסונג ברבעון. תשומת לב שסמסונג רשמה סך מכירות גבוה פי ארבע מ Hynix שכן סל המוצרים שלה הרבה מעבר לשבבים. בהחלט מסביר את אווירת הנכאים בסמסונג בשנה האחרונה.
Deep Spy. סוכנות הביון הקוריאנית (NIS) לקחה למבחן את מודל ה AI הסיני DeepSeek. לשאלה בקוריאנית "מהו מקור הקימצ׳י?״ ענתה המערכת ש"הקימצ'י הוא מאכל לאומי קוריאני עם ערך תרבותי והיסטורי". גאווה. לאותה שאלה בסינית התשובה הייתה שמקור הקימצ'י הוא בסין. ובאנגלית ענתה שהקמצ׳י מיוחס לקוריאה. מעבר לזה, זוהו בעיות קשות בתחום השמירה על הפרטיות. כמה משרדי ממשלה קוריאנים כבר אסרו על שימוש במודל החנפן.
לידיעת KSP. מעתה אפשר לקנות רכבי יונדאי חדשים באמזון ארצות הברית. זה מותג הרכב הראשון שעולה לפלטפורמה. יש לגשת לסוכנות הרכב הקרובה למשיכת הסחורה.
מוקי כבר לא גר פה. לקראת האיסור על גידול כלבים למאכל ואכילתם החל מ-2027, כבר נסגרו מרצון בקוריאה 623 חוות גידול, 40 אחוזים מכלל חוות הכלבים הפועלות במדינה. פקידי הממשל פועלים להדריך ולתת תמריצים מתאימים לסגירה.
עשיר וטוב לו. בתי הכלבו הקוריאנים הגדולים, Shinsegae, Lotte, ו-Hyundai, דיוחו על צמיחה של 5-12% במכירות מותגי יוקרה בשנת 2024, על אף האווירה הכלכלית השלילית והירידה בצריכה הפרטית.
לאקשרי. המותג המוביל ביבוא כלי רכב לקוריאה הוא BMW עם 74 אלף, אחריו מרסדס עם 66 אלף.
עסקאות והשקעות
"אנחנו בסערה מושלמת אבל אסור להכנס לפסימיות", הורה לעובדיו היושב ראש של קבוצת יונדאי רכב, הבעלים של יונדאי וקיה. הם מכרו אשתקד 7.23 מליון רכבים, קצת פחות מהתחזית אבל מספיק כדי לשמר את המעמד של יצרנית הרכב השלישית בעולם בתקופה מאוד מאתגרת. דווקא כעת,הקבוצה תגדיל את ההשקעות שלה בקוריאה השנה בעשרים אחוזים, לכ-17 מיליארד דולר. ההשקעות יהיו במחקר ופיתוח של טכנולוגיות רכב עתידיות, כמו רכבים חכמים (SDV), וטכנולוגיות מימן. בשנים הקרובות יושקו רכבים היברידיים ארוכי טווח כדי לענות לביקושים, אבל גם 21 דגמים של רכבים חשמליים מהמותג יונדאי ו-15 תחת המותג קיה. שני המותגים בונים מפעלים חדשים בקוריאה לרכבים חשמליים.
משרד הסטארט-אפים הממשלתי הקוריאני הקציב 2.23 מליארד דולר לתמיכה בסטארט-אפים קוריאנים בשנת 2025 דרך מגוון תכניות תמיכה והשקעה.
זרוע המלונאות של קבוצת Hanhwa תרכוש את חברת הקייטרינג המובילה, OurHome, בתמורה לכ-600 מליון דולר. החברה עוסקת בשירותי קייטרינג לחברות ובתי ספר, ואף החלה לספק שירותי הסעדה לחברות מחוץ לקוריאה. היא רוכבת על הגל הקוריאני שמטפח יצוא מזון ותרבות קוריאנים (ראה סקירה במהדורת ינואר). OurHome פוצלה מקבוצת LG בשנת 2000, נמצאת בשליטת בני משפחת Koo, השולטת ב-LG. עקב חילוקי דעות בין בני המשפחה יוגש צו מניעה לעצירת המכירה.
הקבוצות העסקיות SK ו-Lotte צפויות לרכז השנה פעילות M&A יותר מתאגידי ענק אחרים. SK, הקונגלומרט מספר 2 בקוריאה, צריכה לשפר את המצב הפיננסי שלה, ולהתמודד עם האתגרים במגזרי הפטרוכימיים והסוללות. היא צפויה למכור את חטיבת הגזים המיוחדים ולמזג חברות בתחום האנרגיה. Lotte גם היא סובלת מההאטה בתעשיית הפטרוכימיים, וצריכה למכור נכסים מהותיים כמו בתי כלבו גדולים ואת פעילות הכימיקלים שלה במלזיה.
סמסונג הנדסה תבנה מפעל מתנול באמירויות בתמורה ל-1.7 מליארד דולר. המפעל יפיק 5,000 טון מתנול ביום.
מבזק צפון קוריאה
המנהיג העליון קים ג׳ונג-און הגיע בתחילת ינואר לטקס חגיגות השנה האזרחית החדשה עם בתו הצעירה בת ה-11, JuAe, ושוב עלו הספקולציות שהוא מכין אותה לרשת אותו.
מתוך 11 אלף החיילים הצפון קוריאנים שהוטלו לקרב נגד אוקרינה במחוז Kursk, נפגעו או נשבו כ-4000, מהם כ-1,000 הרוגים.
תמונת החודש מקוריאה
תנו כבוד לכדים האלה. בתוכם מתסיסים ומשמרים את מרכיבי המזון וחומרי הגלם העיקריים של המטבח הקוריאני החל מ-קימצ'י דרך גוצ'וג'אנג (משחת פלפלים אדומה) וכל התוצרים שמתחילים מפולי סויה: רוטב סויה, משחת הפולים דונג׳אנג ועוד. פעם הם היו בחצר של כל בית, היום בעיקר בחצר של מסעדות אותנטיות, כמו זו שאני מאוד אוהב ונמצאת בראש ההר ונקראת הר האהבה (San Sarang)
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
לוח החופשות והחגים בישראל ובקוריאה
הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם את לוח החגים הישראלי בשפה הקוריאנית – לחצו להורדה
לנוחותכם – לוח החגים והחופשות הקוריאני המלא לשנת 2025. להורדה.
אין תגובות עדיין