הידעת על קוריאה?
כלכלת קוריאה ירדה אשתקד למקום ה-14 בעולם בגודל התוצר, שצמח ריאלית רק ב- 1.4%. הדירוג הנמוך של קוריאה מזה 11 שנה.
פודקאסט ״הקוריאנים״
האם רוב הקוריאנים אנטישמיים כמו שהיה כתוב בעיתון? השבבים המהירים עוברים לחזית ההשקעות וכולם נגד כולם בדחיקת מדינות מתחרות. פרק 39 של פודקאסט הקוריאנים של איציק יונה. לא תשמעו את זה בשום מקום.
"רוב הקוריאנים אנטישמים"
לפחות זה מה שהיה כתוב ב -ynet בסוף אפריל. בתמצית: "סקר שערכה לאחרונה הליגה נגד השמצה לגבי רגשות אנטישמיים […] העלה את הנתונים הבאים: 53% מתושבי קוריאה מחזיקים בדעות אנטישמיות, אחוז דומה לזה של אזרחי אירן" [ההדגשה לא במקור]
איציק יונה, שותף מייסד של קבוצת יונאקו, לוקח את זה אישית ורוצה להתייחס לענין:
״שלום לכם. אני פעיל בקוריאה מעל 20 שנה. גרתי בקוריאה מספר שנים עם משפחתי וניהלתי חברה קוריאנית עם מאות עובדים. נפגשתי בחיי עם אלפי קוריאנים. מעולם לא פגשתי קוריאני שמחזיק בדעות אנטישמיות או אנטי ישראליות. קומץ פסיכים שמפגין מול השגרירות שלנו בסיאול וכמה סטודנטים מוסתים רק מעידים על כל השאר. אבל אני שמח על ההזדמנות הזאת, כי אפשר ללמוד משהו חשוב מהענין.
ראשית, הסקר האמור נערך לפני 10 שנים, בשנת 2014, ולא לאחרונה כפי שנטען. כבר אז קיבלתי קולות זעקה "תראה את הקוריאנים שלך".
בואו נבחן יחד את הסקר על קצה המזלג (הנה קישור לסקר):
- על פי הסקר, נוצרים קוריאנים מחזיקים משמעותית יותר בדעות אנטישמיות מאשר שאר האוכלוסיה, 60% לעומת 45% אצל בודהיסטים למשל. מי שפגש נוצרי קוריאני מימיו יודע שהם הכי אוהבי ישראל שיש. משהו כמו אוונגליסטים אמריקאים. אם כבר, הסדר היה צריך להיות הפוך ונוצרים היו צריכים להיות בתחתית הרשימה.
- על פי הסקר, המבוגרים בקוריאה מחזיקים יותר בדעות אנטישמיות מהצעירים- 60% לעומת 41%. מבוגרים קוריאנים למדו בבית הספר כחלק מתכנית הלימודים שישראל היא דוגמא ומופת לקוריאה וממנה יש ללמוד איך בונים כלכלה חזקה ובריאה ועוד. מבוגרים קוריאנים שפגשו אותי כיהודי הראשון בחייהם – לא ידעו את נפשם. אם כבר – הסדר היה צריך להיות הפוך והצעירים היו צריכים להיות יותר עם נטיה אנטישמית.
- שאלת הסקר: "יהודים נוטים להיות יותר נאמנים לישראל מאשר לקוריאה / למדינות בהם הם חיים".
אילו הייתם קוריאנים, גם אתם הייתם עונים "כן". רוב הקוריאנים לא פגשו יהודי מעולם. ביום טוב תמצאו בקוריאה אולי 200 יהודים, רובם חיילים אמריקאים ואנשי עסקים שאינם תושבים. מבחינת הקוריאני, יהודי וישראלי הם אותו דבר בדיוק ולכן הם חייבים להיות נאמנים לישראל.
- שאלות סקר נוספות מציעות כי: ליהודים יש יותר מדי כוח בשווקים הפיננסים ובעולם העסקים. בקוריאנית המשפט הזה הוא בעל משמעות חיובית ולכן רוב הקוריאנים ענו שהם מסכימים. כלומר התוצאות צריכות להיקרא הפוך! כך בשאלות נוספות לאורך הסקר כולו.
לא אלאה אתכם, אבל כל פינה בסקר הזה מעידה כי מי שערך אותו ומי שניתח את התוצאות שלו פשוט לא מבין קוריאה. למשל, אי אפשר לקחת סקר המיועד לאיטליה ולתרגם אותו כפשוטו לקוריאנית. ככה יוצא הכל הפוך, גוטה.
הסקר הזה דינו להיגנז כי הוא מוציא שם רע לקוריאנים ולא מגיע להם. כמובן ללא קשר לפעילות הברוכה של הליגה נגד השמצה בשאר העולם. אם יש לכם תובנות נוספות – אנא שתפו איתנו.
טיפ אישי לעסקים: כל הניסיון שצברתם ברחבי העולם ובאסיה, לא תמיד יעזור לכם לנסח נכון את השאלות לצד הקוריאני, או יעזור לכם להבין את התשובות שתקבלו. תודה.״
אבא עשיר
הונם של 50 עשירי קוריאה על פי פורבס צמח השנה ב-9 מליארד דולר ועומד על 115 מליארד דולר. בראש הרשימה JY Lee, יושב הראש של סמסונג, עם הון אישי של 11.5 מליארד דולר, אחריו מייקל קים הבעלים של חברת ההשקעות MBK עם 9.7 מליארד ו Seo Jung-Jin המייסד של חברת התרופות הביולוגיות Celltrion במקום השלישי. סוגר את החמישיה – היו"ר של קבוצת הרכב יונדאי.
מארבעת המצטרפים החדשים לרשימה, שלושה הם יצרנים של ציוד וחומרים לתעשיית השבבים, ואחד – שהחברה שלו מכרה רשיון לתרופה שפיתחה לענקית הפארמה Merck. ללמדנו לאיזה איזורים הכלכלה הקוריאנית צועדת.
Welcome to HBM Boom
שבבי AI מהירים (HBM) הם הדבר החם בחזית הטכנולוגיה. מי זוכר שלפני פחות משנה כולם בקוריאה התעסקו בהשקעות ענק בתעשיית הסוללות לרכב. גולדמן זאקס צופה ששוק השבבים המהירים יצמח פי שבע בארבע שנים. מ 3.3 מליארד ב-2022 ל-23 מליארד ב-2026. ישנם כיום רק שלשה יצרני זכרונות שמייצרים שבבים ברמה שמתאימה לעבודה עם מעבדים עוצמתיים כמו אלה של Nvidia: סמסונג (בזמנה הפנוי יצרנית הזכרונות הגדולה בעולם), SK Hynix (שניה לסמסונג) ו- Micron האמריקאית. ההערכה היא שהשנה Hynix תחזיק 52% משוק ה- HBM לאחר שהובילה אותו משך שנים. סמסונג, לאחר התאוששות מהירה, תחזיק 42% ומיקרון – 5%. ניצחון מוחלט קוריאני.
SK Hynix מזהה סופסוף יתרון על סמסונג שנרדמה קצת בשמירה, ואין כמו קבוצת SK במהלכים אסטרטגים מהירים. במהלך מבריק, היא התקשרה עם יצרנית השבבים בקבלנות משנה הגדולה בעולם – TSMC הטיוואנית. לזאת יש יכולות מתקדמות באריזת שבבי הזיכרון וגם לקוח VIP משותף בשם Nvidia. השתיים יפתחו יחדיו את הדורות הבאים של השבבים המהירים. נזכיר רק שהטיוואנים הם יריבים מרים של סמסונג – שפועלת נמרצות בשנים האחרונות לקחת את ההובלה של TSMC בזירת השבבים העולמית.
והם לא נחים: SK Hynix תקים בקוריאה מפעל שבבים חדש לייצור שבבי HBM בעלות 15 מליארד דולר. תחילת ייצור השבבים צפויה בסוף 2025. מפעל נוסף לשבבי AI יוקם באינדיאנה, ארצות הברית, בעלות של כ-4 מליארד דולר, שיהיה מפעל ה-HBM הראשון של החברה מחוץ לקוריאה.
סמסונג בתגובה? משקיעה 40 מליארד דולר בקומפלקס ענק של מפעלים ומרכז פיתוח לשבבים בטקסס, ארצות הברית. בין השאר יגיעו לטקסס שבבי HBM שייוצרו בקוריאה, להשלמת תהליכי האריזה והייצור. ממשלת ארצות הברית תתרום לעניין 6.4 מליארד דולר כמענק השקעה.
תערוכות החודש בקוריאה
תערוכות בחודש הקרוב בתחומי התשתיות לרכב חשמלי, חיות מחמד, יין, ביו-רפואה, קוסמטיקה ועוד – כאן
חגים וחופשות בקוריאה
1 במאי – יום העובדים – חופש במגזר העסקי
6 במאי – יום הילדים – יום חופש
16 במאי – יום הולדת לבודהה – יום חופש.
6 ביוני – יום הזיכרון לנופלי מלחמת קוריאה. יום חופש.
קוריאה בקצרה
דוקטור תציל. תיירות המרפא לקוריאה שוברת שיאים. מעל 600 אלף זרים הגיעו אשתקד לקוריאה לקבלת טיפול רפואי, 22% יותר ממספרם לפני הקורונה. שליש מהם יפנים, 19% סינים ו-13% אמריקאים. מחציתם באו לקבל טיפולי עור וניתוחים קוסמטיים.
הביתה לקוריאה! ענקית האינטרנט הקוריאנית Naver וחברת ההשקעות היפנית סופטבנק מחזיקות במשותף את פלטפורמת המסרים הפופולרית ביפן Line ואת הפורטל Yahoo יפן. השלטונות ביפן "ביקשו" לצמצם את המעורבות הקוריאנית בפעילות ויותר מרמזו שהם מעונינים שהקוריאנים ירדו באחזקותיהם. נראה שהיפנים מודאגים מכך שהקוריאנים מספקים מערכות לליבת הפעילות ויש להם גישה ליותר מדי מידע יפני בעידן של AI.
אם אכן זה יקרה יאבדו הקוריאנים את השליטה בחברת המסרים Line, אותה הקימו לפני 13 שנה ולה 200 מליון משתמשים ביפן ובמדינות אסיאתיות נוספות. פקידי הממשל בקוריאה נעים באי-נוחות בכיסאם וממלמלים מיני איומים.
הביתה לסין! הקוריאנים ממשיכים להתעלל בפלטפורמות המכירות הסיניות, לאחר הדיווח בירחון האחרון. החודש גילו הקוריאנים בבדיקות כי כרבע ממוצרי הילדים והנוער שנבדקו ונרכשו מסין מכילים חומרים מסרטנים בכמות של פי 700 מהמותר. מוצרים אחרים לא עמדו בתקנים ומהווים סכנת חנק ופציעה. בנוסף, Temu מואשמת בהטעיית צרכנים ופרסומת יתר.
סולר בטעמים. חברת האנרגיה ובית הזיקוק Hyundai Oilbank החלה ביצור ביו-דיזל בתפוקה של 130 אלף טון בשנה. חומרי הגלם הם שמנים צמחיים, שומנים מן החי וחומרי סיכה ממוחזרים. על פי החוק כל הסולר שנמכר כיום בקוריאה צריך להיות מהול עם 4% ביו-דיזל ובעתיד – 8%.
רידינג? KEPCO, חברת החשמל של קוריאה, לא שוקטת על השמרים. ההכנסות שלה מפעילות חו"ל בשנה שעברה הסתכמו ביותר מ-30 מליארד דולר, מחצית מהם בקשר להקמה ותפעול של תחנות כח גרעיניות.
עסקאות והשקעות
שוק המיזוגים והרכישות הקוריאני היה בתרדמת חורף בשנה וחצי האחרונות בעיקר בשל סביבת הריבית המכבידה. ברבעון הראשון למשל לא נרשמה ולו עסקה אחת בשווי של מעל מליארד דולר. אולם שורה של תאגידים גדולים מחכים מזה זמן למכור נכסים שאינם בליבת העסקים ובמקביל לצרף מנועי צמיחה חדשים. גם קרנות השקעה מגיעות לסוף דרכן ועליהן לממש נכסים. כך שבקרוב צפוי לנו כנראה גשם עסקאות. למי מכם שמתעניין ברכישה, על המדף נמצאים בין השאר: חברת ביטוח האלמנטרי Lotte (מילארד וחצי דולר), חברת כרטיסי אשראי (2.3 מליארד) ועוד. בצד הקונים, כמו תמיד, הקונגלומרטים הגדולים (ראו על עסקת הענק שבוחנת סמסונג) וגם ענקיות המשחקים Krafton ו-NC.
SK, קונגלומרט צמרת, מוכרת את חברת השכרת הרכב שבבעלותה לקרן ההשקעות Afinity בתמורה לכ-600 מליון דולר. החברה נושאת גם חובות של מליארד וחצי דולר. בכך ממשיכה SK למקד את עסקיה ולשחרר מזומנים להשקעות הנדרשות בתחומי הליבה והצמיחה שלה.
רווח פוליטי. תאגיד האנרגיה הירוקה והכימיכלים OCI מגדיל את תפוקת הפולי-סיליקון במפעל שלו במלזיה ב-60% ל -56,000 טון. החומר הוא מרכיב מרכזי ביצור של פאנלים סולארים. במקביל הם מחפשים שותפים להקמת מפעל פולי-סיליקון לייצור שבבים. ההשקעה הכוללת מוערכת במליארד וחצי דולר. המפעל הזה הוא נהנה עיקרי מסנקציות שהיטילה ארצות הברית על יבוא פאנלים סולארים שיש בהם סיליקון סיני.
אמא הביתה! OCI צריכה להתאושש גם מביטול מיזוג הענק והקצת מוזר שתכננה עם קונגלומרט התרופות Hanmi. בתחילת ינואר הודיעה הגברת סונג, יושבת הראש של חברת התרופות, על מיזוג עם חברת הכימיכלים ובמקביל פיטרה את שני בניה שהתנגדו לעסקה. סונג ירשה את השליטה בחברה מבעלה המנוח שהקים את החברה ב-1973. הבנים המפוטרים גייסו לעצמם תמיכה של בעלי מניות מחוץ לגרעין השליטה המשפחתי והכשילו את המיזוג בהצבעה באסיפה הכללית וכך למעשה השתלטו על החברה.
תמונת החודש
תראו את מי פגשנו ברחובות סיאול ממתין ברמזור בדרכו לעוד שליחות. תוכלו לראות אותו בוידאו מלא בלחיצה על התמונה:
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
לוח החופשות והחגים בישראל ובקוריאה
הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם את לוח החגים הישראלי בשפה הקוריאנית – לחצו להורדה
לנוחותכם – לוח החגים והחופשות הקוריאני המלא לשנת 2024. להורדה.
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל הכתבות החדשות ישירות למייל שלך