קוראים יקרים,
אנו בקבוצת יונאקו מדווחים לכם מקוריאה כל חודש את מה שמענין בעסקים, בכלכלה ובחברה הקוריאנית. בקרוב נחגוג את הגיליון ה-100! רעיונות לחגיגות המאה – אנא שילחו לאיציק יונה – פה.
הירחון נועד במקור ללקוחות העסקיים של קבוצת יונאקו. קוראים מספרים לנו שבכל ירחון הם מוצאים רעיונות חדשים לעסקים עם קוריאה. מעבר לעסקים, יש לנו חיבה לאנקדוטות קוריאניות כמו אפליקצית הוידוי "כומר AI", טרנד הוויסקי החדש והחובה לצלם בוידאו את הניתוחים בקוריאה.
קוריאה עברה שנה מאתגרת. שנה של מאמץ ליציאה ממשבר כלכלי. היצוא הקוריאני המצטמק ברובה של 2023 והביא לגרעון מסחרי – מציאות שהקוריאנים כבר לא מכירים. גם הצמיחה של הכלכלה ה- 10 בעולם מאותגרת. ממשל ביידן מקשה על יצוא השבבים לסין וגם על חברות הרכב הקוריאניות למכור בארצות הברית. הכלכלה הסינית, שותפת הסחר הראשית של קוריאה, מצמצמת ביקושים ומקרינה על היצוא הקוריאני. המלחמה בישראל עוררה סמפטיה בקרב העם בקוריאה ובמיוחד גורל החטופים. הממשל עצמו הוציא הודעות גינוי למתקפת הטרור במועדם, מקפידים להראות פנים לביידן (ולישראל) ובמקביל לא לאבד את הלקוחות הגדולים של קוריאה במדינות ערב. הקבוצות העסקיות הקוריאניות הגדולות תפוחות הכיסים ממשיכות לבצע רכישות והשקעות ענק בקוריאה ובעולם.
לארכיון של כל 98 הירחונים שפורסמו עד כה – בקישור הבא
לשמוע את הפודקסטים של איציק יונה, איך להבין קוריאה
לוח החופשות והחגים בקוריאה 2024 להורדה
בברכת שנת עסקים קוריאנית מוצלחת
שנתבשר בשורות טובות
משפחת Yonaco
סיאול | תל-אביב
שגרירות ישראל בקוריאה הפיקה סרטון מעולה שממחיש לקוריאנים את אירועי 7 באוקטובר. קצר ופשוט: אמא ובת קוריאניות משחקות – אזעקה- חרדה- מרחב מוגן-חטיפה נוסח נעה ארגמני. הסרטון היה כנראה מדי אלים לנפש הקוריאנית והציף חרדות סמויות (צפון קוריאה). משרד החוץ הקוריאני פנה לשגרירות בתלונה "שלא ראוי להפיץ סרטון מעין זה, כי הוא משתמש במצב הבטחוני הרגיש של קוריאה". הסרטון הוסר אחרי יום בלבד ,אבל עשה מספיק רעש.
קוריאה 2023: אורבניזציה ובדידות
ארבעת אלפים בתי ספר קוריאנים באזורים הכפריים נסגר במהלך 45 השנים האחרונות ומעל אלפיים בתי ספר נוספים בסכנת סגירה בשל מחסור בתלמידים. זו תוצאה של תהליך העיור שעוברת המדינה במשולב עם הירידה הקיצונית בפריון. בתי ספר מתמזגים או הופכים להיות מרכזים לקשישים. קשישים קוריאנים לא חסר, ילדים כן.
וזה גם הרקע לתופעה נוספת: מוות בבדידות. 3,400 קוריאנים הלכו לעולמם אשתקד כשהם גרים לבדם, מנותקים מממשפחה או מהחברה וגופתם נמצאה רק לאחר זמן.
בקצרה
בראשית. הלווין הקוריאני Danuri נכנס למסלולו הקבוע סביב הירח. בכך הפכה קוריאה למדינה ה-7 במספר שהוציאה לפועל משימת חלל שכזו. משימת החלל הבאה – שיגור חללית שתנחת על הירח עד 2035 בתקציב של חצי מליארד דולר.
חוק זה חוק. סיני המתגורר בקוריאה כבר 22 שנה קיבל צו גירוש כיוון שנהג תחת השפעת אלכוהול וגרם לתאונת דרכים. גם עתירה לבית המשפט לא עזרה.
תמונת החודש
אספרסו קצר או כפול? הרובוט AI בריסטה הזה יכין לך את הקפה שאתה אוהב ושהזמנת באפליקציה. בקרוב בבתי הקפה של קוריאה.
מלחמת עולם גם בקיי-פופ
קיי-פופ זו תופעה גלובלית. תעשיית הפופ הקוריאנית מוערכת כבר בחמישה מליארד דולר והערך שהיא מוסיפה לכלכלת קוריאה – כפול מזה. מאחורי הקלעים עובדות מכונות משומנות עם אלפי אנשים שמתכננות כל פרט – ספונטני ככל שיראה. עשרות סוכנויות בידור שמקימות את להקות הפופ הקוריאניות ומנהלות כל פרט בקריירה, בחיים של חבריהן ובממשקיםעם הסביבה והמעריצות. הן גם הבעלים של הקניין הרוחני של הלהקות האלה ומשם מגיע חלק גדול מהשווי שלהן.
ארבע סוכנויות ענק מובילות את התחום ונקראות "ארבע הגדולות":
HYBE Corporation – שווי השוק – 6.5 מליארד דולר. הבעלים של BTS
JYP Entertaiment – שווי שוק 2.1 מליארד דולר. הבעלים של Wonder Girls, Twice, 2PM
SM Entertainment – שווי שוק 2.0 מליארד דולר. חלוצת הענף
YG Entertainment – שווי שוק 0.8 מליארד דולר. הבעלים של Blackpink ולהקת הבנים BigBang
בסוף 2022 הודיע בעל השליטה ב- SM, הנחשב אבי התעשיה, שהוא ישמח למכור את חלקו (19%) בחברה. בעוד חברות מכל התעשיה ותעשיות קשורות משפשפות ידיהן ומזילות ריר, הוא סגר עם המתחרה HYBE שהוא ימכור להם כ-15% מהחברה שהקים בעבור 333 מליון דולר. HYBE פרסמה גם הצעת רכש ל 20% ממניות המיעוט. ככה הם קיוו לבצר את השליטה שלהם עם אחזקה של 40%.
ההסכם הכה בתדהמה את השוק וגם את ענקית האונליין קאקאו שמאד חשקה בנכס היחודי שישלים לה תיק אחזקות יפה ברוב תחומי הבידור, המשחקים, הדרמה, הטלוויזיה,המוזיקה ועוד. הסוכריה האמיתית תהיה פלטפורמת האוהדים היוקרתית והבנלאומית של SM.
יש גופים קוריאנים שלא רבים איתם. אחרי חודש של מתיחות וחילופי הצהרות נכנעה HYBE והיגיעה להסכמה עם קאקאו שהאחרונה תשתלט על SM והחברות ישתפו פעולה בתחומי פלטפורמות המעריצים ושיתוף זכויות היוצרים של SM. המניות של שתי היריבות זינקו בעוד מנייתה של SM צנחה באותו יום ב-23%.
בקצרה
של הביוקר. כל קוריאני רכש אשתקד מותגי יוקרה ב-325 דולר בממוצע, כל אמריקאי ב-280 דולר וסיני ב – 50 דולר. המכירות של מותגי היוקרה הבינלאומיים בקוריאה צמחו אשתקד ב- 24% ל 16.8 מליארד דולר והציבו את קוריאה במקום השביעי בעולם ברכישת מותגי יוקרה.
Coupang, האמזון של קוריאה, ממשיכה לצמוח בקצב מרשים. החברה רשמה אשתקד מכירות של 20 מליארד דולר. החברה מבודלת באמצעות משלוחים סופר-מהירים וכבר הקימה פעילות דומה בסינגפור וטייוואן עם חזון להיות הקמעונאית הגדולה באסיה. בקוריאה היא עדיין רחוקה מממלכת הקמעונאות של קבוצת Shinsaegae שמנהלת 9 פלטפטרמות קימעונאיות שונות בהיקף 23 מליארד דולר.
כשעפים שבבים, האמריקאים מפריעים
תעשיית השבבים היא מנוע הצמיחה הגדול של קוריאה בעשור האחרון. הבעיה היא שכמו כל דבר בקוריאה – הלקוחות והמוצרים לא מגוונים ולכן החשיפה הגבוהה לסיכונים. הגיוון נדרש הן בהיבט הגיאוגרפי והן מבחינת היישומים שעבורם משמשים שבבים קוריאנים. סין קונה יותר ממחצית יצוא השבבים הקוריאני ואחריה משתרכות ויאטנם (12%) טאיוואן(9%) וארה"ב (7%). בהיבט היישומים – 40% מהשבבים הקוריאנים משמשים לטלפונים סלולרים ו-21% נוספים משמשים לשרתים למרכזי עיבוד נתונים. ומעל זה מרחפת התלות הקוריאנית בשבבי זיכרון שמהווים כ-60% מיצוא השבבים. כך על פי ניתוחים של הבנק המרכזי של קוריאה.
ולמה נדרשים הקוריאנים לניתוחים האלה? בגלל המגבלות האמריקאיות על פעילות השבבים בסין (ראה ירחון ספט 22), שחשפה את השבבים הקוריאנים במלוא תלותם בשכנה ממזרח. הקוריאנים מאוד מודאגים ובצדק. לכן הגישה ממשלת קוריאה פניה רשמית לארצות הברית לקבל הסברים והנחיות. בין השאר מבקשים הקוריאנים להתיר הגדלת התפוקה של שבבים מתקדמים בסין ב- 10% בשנה בעשר השנים הקרובות.
בקצרה
סמסונג האו. בקוריאה יש כבר מעל 15 מליון בעלים של חיות מחמד. סמסונג לא יכלה להישאר אדישה לשוק הגואה, והשיקה חנות און ליין לחיות מחמד. החנות תציע מכשירים לטיפול בחיות מחמד, מזון ושירותי ייעוץ. בין המכשירים שתוכלו לקנות באתר: מזגן אישי לכלב, מכשירי ניטור מרחוק, ומכשיר לטיפול בכתמים וריחות.
עסקאות
חד הקרן ומפעילת פלטפורמת התיירות הקוריאנית Yanolja רכשה את הישראלית Go-To-Travel. החברה הישראלית הוקמה בשנת אלפיים והיא מחזיקה במידע על כמליון נכסי תיירות ב-200 מדינות ומאפשרת ללקוחות להזמין מלונות ואתרי תיירות, להשכיר כלי רכב ועוד. הרוכשת צועדת כעת צעד חשוב להפוך לפלטפורמת תיירות גלובלית. מחיר העסקה לא נחשף.
שוטי שוטי. תגידו שלום ל – Hanhwa Ocean , החברה החדשה במשפחת Hanhwa, שהיא לא אחרת מ Daewoo Shipbuilding, המספנה השניה בגודלה בקוריאה, שעברה סופית לבעלות הקונגלומרט הרעב שסוגר פול האוס: אחזקות באויר, בים וביבשה (ראה ירחון אוק 22).
הבהלה למימן
ממשלת קוריאה הציבה יעדים ברורים להפחתת פליטות הפחמן בשטחה. אחד היעדים שהוצבו – להגיע לשנת 2036 כאשר 7.1% ממקורות האנרגיה הם משילוב של מימן ואמוניה. בואו נראה איך זה מתורגם לפעילות בשטח (מדגם מקרי):
פוסקו אינטרנשיונל, חברת סחר ואנרגיה, רוצה להיות ספק האנרגיה הירוקה הגדול בקוריאה. החברה תקים רשת מתקני ייצור למימן ירוק שתגיע לתפוקה שנתית של 1.3 מליון טון בשנת 2035. בנוסף תקים החברה תחנות רוח ימיות בתפוקה של 2 גיגה-וואט חשמל. ההשקעה הצפויה בשלוש השנים הקרובות – 3 מליארד דולר.
החברה האם, פוסקו אחזקות, בשיתוף סמסונג הנדסה וחברות נוספות, יקימו מתקן ליצור מימן ירוק בעומאן בעלות של 7-8 מליארד דולר, ובשטח של 340 קמ"ר (פי ששה מהשטח של תל אביב). יידרשו שש שנים להשלמת הבניה והקוריאנים יפעילו את המתקן במשך 40 שנים נוספות. כל התוצרת, 220 אלף טון מימן בשנה – תעורבב עם אמוניה ותישלח לקוריאה לשמש כדלק לאנרגיה.
יונדאי רכב תספק לסיאול 1,300 אוטובוסים מונעי מימן בשנתיים הקרובות.
קונסורציום בהובלת קבוצת Doosan יבנה טורבינת חשמל בתפוקה של 400 מגה-וואט שתונע באמצעות מימן ותחסוך פליטות פחמן של 21% בהשוואה לטורבינת גז.
נראה שהעתיד כבר שם. ומה קורה איתנו בתחום המימן? שקט פה.
בקצרה
לחיים! בפעם ה-22 ברציפות יצרנית הסוג'ו הקוריאנית Jinro היא יצרנית הליקר המזוקק הגדולה בעולם. מכרה אשתקד כ-2.5 מליארד בקבוקי סוג'ו – שהוא מדורת השבט הקוריאנית, ממנו נמכרים 3.8 מליארד בקבוקים בשנה ע"י כעשרה מותגים.
יונדאי רכב תשקיע 85 מליארד דולר בתחום הרכב החשמלי ורכבי העתיד בעשור הקרוב. החברה מכוונת למכור 2 מליון רכבים חשמליים בשנת 2030- שליש מכלל הרכבים שימכרו ממותגי יונדאי וג'נסיס. גם החברה האחות Kia העלתה תחזיות ומתכננת למכור 1.6 מליון רכבים חשמליים עד 2030.
CU – רשת חנויות הנוחות הקוריאנית תפתח 500 חנויות בקזחסטן, הראשונה תיפתח בתחילת השנה הבאה והמטרה היא להתרחב למדינות השכנות במרכז אסיה. קזחסטן נבחרה בשל הפופולריות של הפופ הקוריאני במדינה.
תמונת החודש
פסטיבל העגבניות השנתי של Gwangju. מסמר הארוע הוא תחרות חיפוש טבעת בבריכת העגבניות. מי שמוצא – מקבל טבעת זהב במשקל 3.75 גר'.
עד 120. בדיקה תקופתית לקוריאנים
אוכלוסיית קוריאה ממשיכה להתכווץ זו השנה השניה ברציפות והגיעה ל- 51.7 מליון תושבים, על רקע הצניחה המתמשכת בשיעורי הפריון. תוחלת החיים הקוריאנית הגיעה לשיא של 83.6 שנים, השניה בין מדינות OECD (נתוני 2021). יפן עדיין מובילה עם תוחלת חיים של 84.5 שנים. שיפור של שלוש שנים בתוחלת החיים הקוריאנית על פני 10 שנים מקורו בשיפור איכות החיים בקוריאה ובאיכות הטיפול הרפואי. בישראל תוחלת החיים היא 82.9.
מנגד, קוריאה ממשיכה להוביל בשיעור ההתאבדויות. בשנת 2020, 24 איש מכל 100 אלף קוריאנים התאבדו – יותר מכפול מממוצע מדינות OECD שעומד על 11 התאבדויות לכל 100 אלף.
בשיעור האזרחים עם משקל עודף (37%) הקוריאנים הם הכי רזים אחרי היפנים. ולהפתעתינו, בשיעור המעשנים (15.4%) וצריכת אלכוהול שנתית (7.7 ליטר) היו הקוריאנים פחות או יותר בממוצע של ה OECD.
בקצרה
גנב בן גנב. האקרים צפון-קוריאנים גנבו אשתקד מטבעות וירטואליים בשווי 700 מליון דולר, כ- 30% מהכנסות המדינה במט"ח.
חזרה לגרעין. קוריאה מגדילה את המשקל המתוכנן של אנרגיה גרעינית בסל האנרגיה העתידי שלה. הממשל הציג תכנית אב ל-15 שנים על-פיה אנרגיה גרעינית תהווה כ-34% ממקורות האנרגיה ב 2030.
K-Noodle. יצרנית איטריות הראמן ("ראמיון" בקוריאנית) Nongshim בונה מפעל שלישי בארצות הברית, לאחר שנתח השוק שלה הגיע לרבע מהשוק האמריקאי, הנשלט על ידי יצרנים יפנים. יצוא האטריות הקוריאני מסתכם בכ-770 מליון דולר אולם היצור הקוריאני מחוץ לקוריאה עומד כבר על כמליארד וחצי דולר
לוקחים סיכון מחושב. ממשלת קוריאה תקים קרן הון סיכון ענקית בהיקף של 6 מליארד דולר ביחד עם 42 קרנות הון סיכון תאגידיות, שיביאו את רוב הכסף. הטיעון שמציגים הפקידים למהלך הוא שיפור היכולת לתמוך בחברות הזנק ובתהליכי המחקר והפיתוח של התאגידים.
איפה קונים נשמות במשחק הזה?
תעשיית המשחקים הקוריאנית במצוקה. עשר החברות הגדולות בענף (שווי שוק מצרפי של 49 מליארד דולר) מחקו ברבעון השני מחצית מהרווח התפעולי המצרפי לעומת התקופה המקבילה אשתקד וכן עשרה אחוזים מההכנסות.
רק שלוש מתוך עשר החברות הגדולות הראו גידול בהכנסות. כמה ממובילות הענף פשוט התרסקו: Netmarble הפסידה כבר 6 רבעונים ברציפות ו – NCSoft דיווחה על ירידה של 71% ברווח התפעולי. משחקים קוריאנים כבר לא מופיעים ברשימת עשרת המשחקים המובילים בסין. התעשייה צמחה באחוז בודד בשנת 2022.
מומחים טוענים כי החברות לא מצליחות לשחרר לשוק משחקים שיקחו את מקומם של הכותרים המוצלחים מהעבר. כך למשל כמעט כל המכירות של NCSoft מגיעות ממשחקים בסדרת Lineage שהובילה את מכירות החברה מאז הקמתה ב 1998. מחירה של מניית החברה ירד למחיר שהיה בסוף 2016. Krafton, שכל תהילתה (וכמה מליארדים טובים) על המשחק PUBG, נכשלה עם משחק חדש שהוציאה בדצמבר.
ובכלל, אומרים האנליסטים, הצעירים של היום לא משחקים יותר במשחקים מהזן שמפתחים הקוריאנים – משחקי תפקידים רבי משתתפים (MMORPG), ולכן הם כבר לא במשחק הנכון. הזיזו להם את הגבינה.
בקצרה
כומר AI. אפליקציית AI קוריאנית מאפשרת למאמינים להעביר שאלות ובעיות ולקבל תפילות ומענים המתובלים בפסוקי תנ"ך.
האח הגדול. חדרי ניתוח קוריאנים מחויבים מעתה לצלם את כל המתרחש במהלך הניתוח, לבקשת המנותח או המלווים שלו. ההקלטות ישמרו למשך שלושים יום או יותר לבקשת המטופל.
כדור גבוה. עליה של 64% ביבוא של וויסקי לקוריאה ובמקביל ירידה ביבוא של יין. הסיבה – טרנד מטורף בקרב צעירים לשתות את מה שהם מכנים HighBall, וויסקי מעורבב במי טוניק או תרכיז מתוק. בתמונה – קיר אחד של וויסקי בסופר מרקט קוריאני.
חשמלי ולא מתרומם. מחיר ממוצע של רכב חשמלי בקוריאה יותר מהכפיל את עצמו בשלוש השנים האחרונות ועומד במחצית הראשונה של השנה על כ-125 אלף ש"ח (שיהיה לכם קל להשוות ליונדאי שלכם). שוק הרכב החשמלי לא ממריא בקוריאה בעיקר בגלל הקושי להתקין עמדות טעינה בחניונים של מגדלי המגורים הקוריאנים. נתח השוק של הרכבים החשמליים עומד במחצית הראשונה של השנה על כ-16%. לעומתו, הביקוש לרכבים היברידיים גואה ונתח השוק שלהם במחצית הראשונה של השנה, במונחים כספיים, עומד על 43%. מחירו של רכב היברידי ממוצע עמד ביולי על שווה ערך של 97 אלף ש״ח.
הכל עסקים. המלחמה בעיניים קוריאניות
לאחר גילויי ההפתעה הראשונים מאירועי ה- 7 באוקטובר והודעת גינוי של ממשלת קוריאה למתקפת הטרור ושליחת תנחומים, התפנו הקוריאנים לטיפול בהשפעת המלחמה בעזה עליהם עצמם. החרדה הקיומית הקוריאנית הראשונית הייתה – האם אנחנו ערוכים לפלישה דומה מצפון קוריאה?
מבחינת תושבי קוריאה,הסנטימנט נוטה לטובת ישראל. קוריאנים רבים דרשו בשלומם של ישראלים שהם מכירים. הקהילה המוסלמית בקוריאה (לא קוריאנים) ערכה מספר הפגנות בשכונת איטוון שבה ממוקם המסגד של סיאול וקבוצות קוריאניות שוליות פרו פלשתיניות הפגינו נגד ישראל מול שגרירות ישראל. רמת הענין הציבורי דועכת במהירות, אלה רק חדשות חוץ.
לממשל הקוריאני זה ארוע עדין. מצד אחד יש ליישר קו עם הרוח הנושבת מכיוונו של ביידן. מצד שני המזרח התיכון מייצג פוטנציאל עסקי ענק לקוריאה, ובקוריאה עסקים הם בעדיפות ראשונה. ראו בהמשך הירחון את היקף העסקים הנוכחי של קוריאה עם מדינות המזרח התיכון ותבינו. נשיא קוריאה יון ביקר, במהלך הקרבות אצלינו, בסעודיה וקטאר וחזר כשבסלו עסקאות בעשרות מליארדים. תאגידי הענק של קוריאה רואים פוטנציאל עסקי רב במדינות המזרח התיכון והממשל צריך לנקוט משנה זהירות שלא להרוס להם.
איראן גם היא נמצאת על רשימת הלקוחות של קוריאה, שקיוותה שהיחסים עם איראן יופשרו עם החזרת ששת מליארדי הדולר של איראן שהוקפאו בקוריאה. התקווה נמוגה כאשר ארצות הברית הקפיאה שוב את הכספים, ימים לפני מועד התשלום, בשל מעורבות איראן בהתקפה של חמאס.
הקוריאנים בוחנים תדיר את השפעות האירועים על הכלכלה שלהם: בראש הדאגות – הפוטנציאל להאצת האינפלציה בשל עליה במחיר הנפט, וגם מה יעלה בגורלו של הסכם הסחר של קוריאה עם ישראל והסחר בין המדינות? מה יהיה על הפרויקטים המשותפים עם ישראל למחקר ופיתוח? מה ההשפעה על ההשקעות והחברות הקוריאניות בישראל ועוד.
חברת התעופה קוריאן אייר, כהרגלה, הייתה בין הראשונות לבטל את קו הטיסות היחיד בין ישראל לקוריאה וכנראה תהיה האחרונה לחזור. כך נותרו בקוריאה עשרות אלפי קוריאנים שתכננו לעלות לרגל לישראל. בישראל רשומים כ 1,100 אזרחים קוריאנים. כמחצית מהם מוגדרים כשוהים לטווח קצר.
בקצרה
מתיחת מותג. מותג האופנה הצרפתי לואי ויטון מחפש דרכים להרוות את הצימאון הקוריאני למותג ומקים רשת מסעדות יוקרה קוריאניות בסיאול בשיתוף פעולה עם שפים קוריאנים מפורסמים.
אהבה בשחקים. מיזוג הענק בין שתי חברות התעופה הסדירות של קוריאה – Korean Air ו-Asiana, הוכרז לפני שלש שנים, ואמור ליצר את חברת התעופה השביעית בעולם (ראה ירחון דצמבר 2020). תהליכי אישור העסקה בעולם מתקדמים בעצלתיים. כדי להקל על האישורים החליטה מועצת המנהלים של Asiana להעמיד למכירה את פעילות המטען של החברה שהניבו ל Asiana בשנת 2022 יותר מ-2 מליארד דולר – יותר ממחצית הכנסות החברה. הקונים הפוטנציאלים סבורים שהביצועים המעולים של עסקי המטען נובעים בעיקר מהשפעות פוסט-קורונה ואין להם קיום ארוך טווח. מכירה לתושבי חוץ אסורה בהתאם לחוק הקוריאני.
תמונת החודש
בסיאול נפתחה הקיץ בריכת שחיה ציבורית לכלבים.
יש חשמל (רק) באוויר – דצמבר
שוק הסוללות לרכב שכיכב אצלינו בשנתיים האחרונות עם השקעות ענק של היצרניות הקוריאניות – נותן ברקס בשל האטה בשוק הרכב החשמלי (ראו ירחון אוקטובר). לאחר צמיחה של 109% ב-2021 וכ-60% ב-2022, בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה נמכרו בעולם רק 9.7 מליון רכבים חשמליים. זאת צמיחה צנועה של 36% בלבד מול התקופה המקבילה אשתקד.
שתיים מהיצרניות, SK ו-LG, עוברות מחדש על התוכניות והתקציבים ומצמצמות תפוקה וכוח אדם במפעלים. LG ביטלה הקמת מפעל משותף עם פורד בטורקיה ו-SK בוחנת מחדש את המפעל המשותף עם פורד בקונטיקט, ארה"ב. תחילת היצור במפעלים אחרים המוקמים בחו"ל – נדחתה.
Samsung SDI, הקטנה מהיצרניות הקוריאניות, עדיין רואה לטווח ארוך וסגרה החודש הזמנה לחמש שנים של קתודות לסוללות מהיצרנית הקוריאנית EcoPro, בהיקף של 34 מליארד דולר.
הפסימיות הנ"ל לא מפריעה ליונדאי רכב להכריז על הקמת מפעל חדש לרכב חשמלי באולסן, דרום קוריאה, בהשקעה של 1.5 מליארד דולר. המפעל יתחיל לייצר בתפוקה של 200,000 רכבים חשמליים בשנה, החל משנת 2026.
בקצרה
גרסון! בשל מחסור חריף בידיים עובדות בתעשיית המסעדות, קוריאה מרחיבה את כמות הויזות שינתנו לעובדים בלתי מנוסים למסעדנות.
ישראל, מאחורייך? החל בשנת הלימודים 2025 ילמדו תלמידי השנה הראשונה בתיכוניים הקוריאנים תכנית ביזמות. כוח משימה שהקימה הממשלה עובד על התכנים ועל הדפסת ספרי הלימוד. איחלנו לתלמיד בהצלחה.
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל הכתבות החדשות ישירות למייל שלך