פעם בשנה בעת קריאת התורה בשבת אני מוצא את עצמי מחייך. זה קורה כאשר קוראים בספר דברים את נאום הפרידה של משה רבינו מעם ישראל בו הוא אומר: "רְאֵה לִמַּדְתִּי אֶתְכֶם, חֻקִּים וּמִשְׁפָּטִים.. וּשְׁמַרְתֶּם, וַעֲשִׂיתֶם-כִּי הִוא חָכְמַתְכֶם וּבִינַתְכֶם, לְעֵינֵי הָעַמִּים: אֲשֶׁר יִשְׁמְעוּן, אֵת כָּל-הַחֻקִּים הָאֵלֶּה, וְאָמְרוּ רַק עַם-חָכָם וְנָבוֹן, הַגּוֹי הַגָּדוֹל הַזֶּה" אני מחייך לעצמי, שהרי אני מכיר היטב את העם הזה שמקיים מבלי משים את נבואתו של משה ובטוח שכל חוכמתנו מגיעה מהתלמוד.
לפני מספר שנים אמר השגריר הקוריאני בראיון טלווזיוני שבכל בית קוריאני יש תלמוד. מאז לא מפסיקים להתקשר אלי אנשים נחמדים שבטוחים שיש בידם את הנוסחא ללמד קוריאנים תלמוד ועל הדרך קצת להתעשר.
ביקשו ממני החבר'ה הנחמדים של "מדברים אסיה" לקיים ראיון על חינוך בקוריאה. אמנם אני איש עסקים, אבל אי אפשר להבין קוריאנים מבלי להבין את האספקטים השונים חייהם, לרבות שיגעון החינוך הקוריאני. ואני כידוע מנסה להבין קוריאנים כבר שנים, בהצלחה כזאת או אחרת.
אז דיברתי עם יואב סדן על המשמעויות של חינוך והשכלה לקוריאנים. בגובה העיניים ובלי פוליטיקלי קורקט. רק שימו לב, בשביל להסביר עניניים כל כך מורכבים, חייבים לעשות הכללות:
- מה חלקו של החינוך בהדחתה של נשיאת קוריאה על ידי העם?
- למה השכלה כל כך חשובה לקוריאנים?
- מהו היום שבו מתפלל כל קוריאני (שיש לו ילד בן 17) , למרות שרובם אתאיסטים?
- הכל על המבחן הפסיכומטרי האכזרי – אימת הקוריאנים וילדיהם.
- מי עושה כסף מתאוות ההשכלה הקוריאנית?
- מדוע למדו בקוריאה שישראל צריכה להיות הדוגמא של קוריאה להצלחה?
- מדוע עדיין מגיעות לישראל משלחות ללמוד על החינוך שלנו, למרות שאנחנו במקום ה-39 במבחני פיז"ה והם במקום השביעי?
- כל האמת על "שיגעון התלמוד" הקוריאני, והאם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי?
- מה משמעות התחרות הבין-אישית לכלכלה הקוריאנית
על הכל אפשר לשמוע בראיון המשודר הבא. אשמח אם תשתפו חברים:
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלך.
"הקוריאנים" – נכתב מאז שנת 2006 על ידי איציק יונה, מנכ"ל קבוצת YONACO, המתמחה בייעוץ לעסקים עם קוריאה. איציק התגורר בקוריאה ומזה כ-17 שנה חולק את חייו בין קוריאה לישראל. בבלוג מעל 200 מאמרים המאפשרים הצצה אל חיי היומיום של סביבת העסקים בקוריאה.
שלום איציק!
הראיון מאוד מעניין. הגעתי אליו אחרי שראיתי סדרה קוראנית בשם "שיעור בשקרים" שמתרחשת בבית ספר תיכון, מורה (שהוא בעצם עו"ד במסווה) שמנסה לגלות פרשת רצח של תלמידה ותוך כדי חושף מערכת שלמה של שחיתות בצמרת בית הספר והתלמידים ה"מיוחסים". אני כל כך, סליחה על הביטוי, אבל באמת כל כך התעצבנתי ולא הצלחתי להרגע הרבה זמן! היחס לתלמידים כ"כ קר, מנוכר וכל מה שה"מורה" מתמקד בו זה לאיים עליהם שהוא יחשוף את האמת. ותבין שזו אמורה להיות סוג של סדרה שמציגה את החיים האמיתיים.
אני באמת לא מבינה את זה, הם אוהבים את אנשי האליטה ותמיד 'סוגדים' להם ורוצים להיות כמותם, ובאותה נשימה הם מבקרים אותם על המעשים שלהם ועל כמה הם רודפי בצע ומושחתים הם. זה כשל בהבנה בסיסית של החיים, אם אתה רוצה להיות משהו שאתה רואה שהוא לא באמת עובד, או לא באמת כמו שזה נראה מבחוץ, ואפילו יש לך ביקורת מוחצת על זה – אז למה אתה עדיין רוצה להיות הדבר הזה??
אני מניחה שזה קשה לצאת מתוך המעגל הזה.. ראיתי גם סדרה אחרת מרעננת על מקום עבודה פתוח ושליו (יחסית) אז אני מאמינה שהם לאט לאט מבינים..
דבר נוסף- אמרת בראיון שלא הרבה יהודים לומדים תלמוד היום.. אני באה מעולם שה-מ-ו-ן אנשים סביבי לומדים תלמוד. יש לציין ששיטת הלימוד החרדית בעיקר מתבססת על גמרא (ופחות תנ"ך) וגם בעולם הדתי, אפילו שבו יש יותר מודעות ללימוד תנ"ך.
השאלה היא האם ה23% זוכי פרס נובל למדו גמרא? אז אני חושבת שני דברים:
1. 2000 שנה של לימודי גמרא ותורה בכלל נכנס להם לגנים, זה בטוח.
2. אולי ישמע קצת רוחני מידי לכלי ההיגיון הטבעיים שלנו אבל אגיד בכל זאת, הגישה היהודית היא ש"כל ישראל ערבים זה בזה", וכמו שהראש שלי יכול לעשות החלטות שמיטיבות ומכוונות את הלב שלי, ככה גם אם חלק מהעם יושב ולומד וחלק עושה ופועל – הם משפיעים אחד על השני כל הזמן. לא יודעת אם זה מצב אידאלי, אבל אני מאמינה שיש השפעה בין חלקי העם ולכן זה בטח השפיע והביא ל23% מרשימים.
דבר אחרון- בתור אחת שראתה הרבה סדרות קוריאניות ועל הדרך גם למדתי הרבה את התרבות וניתחתי אותה דרך העיניים שלי, הרבה מהדברים שאתה אומר מאוד נכונים ואפשר לראות אותם דרך המדיה. ההתנהגות הטכנית, במיוחד במה שקשור לניגון מוזיקה.
וגם הקטע הזה של ה"חינוך" שהם נוזפים בצעירים 'למה אתה עונה למישהו מבוגר ממך'?
איך, למען השם, ילד אמור להסביר את עצמו, אם לא בדיבור? בחוצפה מטפלים נקודתית.
ואגב, זה בדיוק הקטע של התלמוד, ללמוד לדבר עם העולם והסביבה. שיטת הלימוד בגמרא היא בחברותות, אחד מעלה טענה והשני מפריך. . החכמה של הגמרא היא ביכולת לשמוע סברה שונה משלך ושגם היא נחשבת אמת. (ראיתי ראיון עם פרופסור סיני מומחה לישראל או יהדות, שאמר שתמיד כששני יהודים נפגשים, הם מתחילים להתווכח. זה כוח הלימוד, היכולת לקבל דעה אחרת בתוך מסגרת הנכון והטוב וזו גם לדעתי תרופה מצוינת לתחרותיות.)
אני תוהה לעצמי האם כל מה שאתה מציג על קוריאה באמת מאפיין אותה, או שזה מתוך ראיה של איש עסקים שהיא קצת "מלעלה". כי יותר מכל המודרניות שספגתי מהמדיה הקוריאנית, הכרתי אותם בתור אנשים מסורתיים שיודעים לדאוג לעצמם ולאהוב את עצמם. אני מאמינה שגם בתוכם מתפתחת תנועה פנימית שמנסה להרגיע את המצליחנות וה"שואו" כלפי העולם ושהם יתחילו לראות את עצמם כפי שהם באמת ולאהוב את עצמם כפי שהם באמת. אני מאוד אוהבת את קוריאה ואת המקום שלה בעולם.
תודה רבה על הראיון, סגר לי כמה פינות והיה מרתק! שנה טובה.
היי אני מגיבה לתגובה הקודמת..
הדרמות הקוריאניות מאוד מאוד דרמטיות.. לא קראתי את כל מה שאמרת אהל גם אני ראיתי את שיעור בשקרים וגם את תיכון2013, תיכון 2017, תיכון 2015 ועוד המון סדרות הייסקול קוריאניות.
אני מסכימה שציונים בקוריאה זה מאוד חשוב להם אבל גם לנו..
אבל אל תתבססי יותר מידי על הדרמות מכיוון שהן נועדו להיות "דרמטיות"
נ.ב לכל אוהבי אסייה יש2 אתרים
תרגומים צוות אסיה
Asia4hb
2 האתרים האלו מתרגמין סדרות, ראיונות, ראלטי ועוד חדשושת מאסייה כדי לכם ללכת לבדוק.