איציק יונה סוקר בפודקאסט מרס של "הקוריאנים" את עניני השעה בכלכלה ובעסקים בקוריאה כולל פרק מיוחד לניתוח תוצאות הבחירות בקוריאה, הנשיא החדש ומה ההשפעה על היחסים עם ישראל.
הידעת על קוריאה?
70 אחוזים מהקוריאנים מעל גיל 65 עובדים בעבודה כלשהי. ממוצע ה-OECD עומד על 13 אחוזים.
MOON מכדרר ל- YOON
לקוריאה יש נשיא חדש שנבחר ברוב של שברי אחוז. Yoon Suk-Yeol היה התובע הכללי שהדיח לפני חמש שנים נשיאה מכהנת ויכנס לנעליה ב -10 במאי. הוא כבר עושה גלים. Yoon החליט לעזוב את ה"בית הכחול", המעון הרשמי של נשיאי קוריאה מאז ומעולם, ולעבור למטה משרד ההגנה בעלות של עשרות מליוני דולר. יש הטוענים שהמעבר נובע מ"קללת הנשיא" – כמעט כל נשיאי קוריאה הודחו, נשפטו, נכלאו או התאבדו ולא בא לו לנשיא להכנס לסטטיסטיקה. בכל מקרה האופוזציה ומליוני אזרחים שחתמו על עצומה כבר התנפלו עליו.
מהם האתגרים של הנשיא הנבחר, מה צפויה להיות מדיניות הנשיא בנושאים הבוערים של הכלכלה, מדיניות החוץ והחברה בקוריאה? והכי חשוב – מה יהיה היחס שלו לישראל ומה הוא ענה לשגריר ישראל שהזמין אותו לבקר? קיראו בפוסט של דן קריבולוטי בבלוג "הקוריאנים".
משפחתי (הקוריאנית) וחיות אחרות
חיות מחמד הפכו לחלק מהמשפחה הקוריאנית. 30 אחוז ממשקי הבית מחזיקים בחיות מחמד, בעיקר כלבים. הכלב הוא בעל חיים דו שימושי בקוריאה ועדיין משמש גם למאכל, אם כי הפופולריות שלו יורדת בתחום הזה.
תעשיית האביזרים והשירותים לחיות מחמד כמעט הכפילה את עצמה מאז 2015 והסתכמה אשתקד ב-2.8 מליארד דולר. רשתות הקמעונאות הגדולות מקצות שטחי מדף גדולים לתחום וחלקן אף השיקו מותגים יעודיים וחנויות בהן נמכרים מזון ואביזרים, ביטוח ושירותי יעוץ ותספורת. השוק צפוי לצמוח ל-5 מליארד דולר תוך חמש שנים.
זה הפרק האחרון נכון לעכשיו, בשינוי החברתי שלוקח את קוריאה אל פי תהום דמוגרפי. בינואר האחרון נולדו בקוריאה 24,600 תינוקות – ירידה רצופה זה החודש ה-74. באותו חודש נפטרו 29,700 קוריאנים,והורידו את מספר תושבי המדינה ברציפות כבר 27 חודשים. מספר הנישואים בקוריאה היה בינואר הנמוך מזה 41 שנים (אז החלה המדידה). חיות מחמד תופסות את מקומם של הבעל, הילד או שניהם.
קוריאה נפתחת לישראלים
קוריאה חוזרת לאיטה לשגרה, אם כי תחת אש האומיקורן. כמות הנדבקים היומית נעה סביב 200-300 אלף לאחר שנגעה בשיא של 620 אלף. מספר המתים היומי עומד על 300-400. אחד מכל ארבעה קוריאנים אומת עד כה לנגיף. הויראנט שלקח פיקוד (56%) החודש הוא BA2.
בהבינם שהשיא מאחוריהם פתחו הקוריאנים את המדינה למבקרים מחוסנים מישראל ומדינות נוספות ללא צורך בבידוד החל ב-1 באפריל. נדרש רק למלא מראש שני טפסים מקוונים ולבצע בדיקת PCR לפני ההמראה ולאחר הנחיתה.
המבזק הכלכלי
היצוא הקוריאני שובר שיאים וזינק במרס ב-18% יחסית לאשתקד והסתכם ב-63.5 מליארד דולר. העליה משקפת את הביקושים העולמיים הגוברים למוצרי צריכה, בשילוב עליית המחירים העולמית. 20% מהיצוא הוא של שבבים. היבוא לקוריאה זינק החודש ב-28% על רקע עליית מחירי הנפט והביא לגרעון מסחרי קטן של 140 מליון דולר, שילך ויגדל ככל שהמשבר באירופה ימשך ומחירי האנרגיה ישארו גבוהים. 25% מהיבוא לקוריאה היה של מוצרי אנרגיה – נפט, גז ופחם.
ברמת המיקרו – התוצאות של חברות קוריאניות התלויות ביבוא של חומרי גלם, בעיקר נפט וגז, צפויות להציג הרעה בתוצאות העסקיות החל ברבעון השני. גם המטבע הקוריאני הנחלש שחצה את רף 1200 וון לדולר, מגדיל את ההוצאות של החברות הקוריאניות, שלא תמיד יכולות להעמיס אותן על מחירי היצוא שלהן.
קוריאה בקצרה
משחק הדיונון. קוריאה דורגה 59 מתוך 146 מדינות במדד האושר העולמי. פינלנד במקום הראשון וישראל במקום ה-9. לידיעת כל החולמים לעבוד ולגור בקוריאה.
התפנה מקום. מספר הסטודנטים הזרים בקוריאה זינק מ-33 אלף ב-2006 ל-160 אלף אשתקד.
ליברמן קח דוגמא. ממשלת קוריאה עומדת להפחית את מחירי הדלקים ב-30 אחוזים, המקסימום המותר בחוק, על מנת להקל על הציבור ועל התעשיה. כבר כיום עומדת הפחתת מחירי הבנזין על 20%. הפסד המס הצפוי למדינה- 1.2 מליארד דולר בארבעת החודשים עד יולי.
וגר זאב. מספר סניפי הבנקים בקוריאה ירד מאז 2017 בכ-700 ועומד כיום על 6,100. התחרות הגוברת מבנקאות האינטרנט ועלות גבוהה של אחזקת סניפים הביאה בנקים מתחרים לפתוח סניפים במשותף.
זה מתחיל בלהקת פופ. ענקית המזון Daesang פתחה את המפעל הראשון שלה מחוץ לאסיה בלוס אנג'לס, כדי לענות לביקוש הגובר לכרוב המותסס. קוריאה מייצאת כיום קימצ'י ל-89 מדינות בסכום שנתי של כ-160 מליון דולר. לא הרבה כסף, אבל הרבה גאווה.
בעקבות הבאז. סמסונג דיווחה באסיפת בעלי המניות כי מנועי הצמיחה העתידיים שלה יהיו מתחומי הרובוטיקה והמטאברס. החברה התעסקה די הרבה עם רעיונות בתחום הרובוטיקה למרחב הבייתי – ניקיון, תמיכה במבוגרים ועוד ונראה שזה הולך לכיוונים האלה. בתחום המטאברס כנראה שהם ישלבו את הטכנולוגיה במכשירי קצה התומכים במציאות רבודה (AR).
נהיה פה שוק. חנות האפליקציות הקוריאנית One Store הכפילה את המכירות תוך שנתיים והכניסה אשתקד 928 מליון דולר ממכירות משחקים ואפליקציות. החנות מחזיקה 13% אחוז משוק האפליקציות בקוריאה, במקום השני אחרי החנות של גוגל. החברה תצא להנפקה בחודשים הקרובים ופניה לעולם הגדול. במחצית השניה של השנה תרחיב את פעילותה ליפן ומזרח אסיה.
לשמור על השומרים. קבוצת הפצחנים $Lapsus פרסמה ברשת הטלגרם 190 ג׳יגה של מידע שהורידה ממחשבי סמסונג אלקטרוניקה, בהם קבצי מקור לקידוד, אלגוריתמים שונים ומידע סודי השייך לחברת השבבים קוואלקום. כתבו שהם מחפשים עסקה. לא נמסר אם מישהו ענה להם. סביר להניח שכן
עסקאות והשקעות
קבוצת הפיננסים Hana מתחרה על השליטה במועדון הכדורגל צ'לסי. הגישה הצעה של 2.6 מילארד דולר.
יונדאי רכב תשקיע כ-80 מליארד דולר בהעמדת 17 דגמים של רכבים חשמליים עד 2030, שישה מהם תחת מותג היוקרה Genesis. החברה מתכננת למכור 840 אלף רכבים חשמלים ב-2026 ו-1.9 מליון ב-2030 – שבעה אחוזים משוק הרכב החשמלי העולמי. כיום הם מוכרים 140 אלף רכבים חשמליים בשנה.
האחות KIA תשקיע במקביל 23 מליארד דולר עד 2026 להשקת 14 דגמים חשמליים ולהגיע ל-2030 כך שמחצית המכירות שלה יהיו חשמליות.
ביטחון כלכלי. שלש ספקיות הנשק הקוריאניות Hanwha, Poongsan, LIG Nex1 חתמו החודש על עסקאות למכירת חימוש ומערכות נשק לסעודיה בהיקף של מליארד דולר במצטבר. על פי הסעודים ישנן עסקאות נוספות בקנה בהיקף דומה . ממשל ביידן אוסר על חברות אמריקאיות ליצא נשק לסעודיה והקוריאנים קופצים על ההזדמנות. אשתקד הסתכם יצוא הנשק הקוריאני ב – 7.3 מליארד דולר, פי שלשה מאשר ב 2016. התחזית היא שהשנה היצוא יגיע לעשרה מליארד. עוד על הפיכתה של קוריאה מלקוח של ישראל למתחרה ומה הלקח לכולנו –בפודקסט הבא.
עסקת המכירה של יצרנית הרכב Ssangyong לקבוצה בראשות Edison Motors נפלה. הקונים לא העבירו את התשלום במועד. כעת צריכים הנושים למצוא קונה חדש או להוריד את מספר יצרניות הרכב הקוריאניות ל-4.
SK Hynix מחפשת שותפים לרכישת מפתחת השבבים ARM לאחר שנסיון של Nvidia לרכוש את החברה מידי סופטבנק היפנית בעבור 40 מליארד דולר – נדחה ב-2020 על ידי רשויות התחרות בארצות הברית. הקוריאנים מבינים שהם לא יכולים לבצע לבד את הרכישה מטעמים שונים, אבל היא נחוצה להם לצורך ביזור הפעילות שלהם, שכרגע מרוכזת בתחום הזכרונות. בנתיים אישרה רשות התחרות של קוריאה את הרכישה של Key Foundry הקוריאנית על ידי Hynix בתמורה לכחצי מליארד דולר. החברה מיצרת שבבים עבור חברות fabless.
הביקוש הגובר למסכי OLED הביא את סמסונג אלקטרוניקה, יצרנית הטלוויזיות הגדולה בעולם (40 מליון יחידות בשנה), לנהל מו"מ עם המתחרה המיתולוגית (LG Display (LGD לרכישת מסכי OLED מהדור החדש. הפוטנציאל הוא למכור לסמסונג כבר השנה פאנלים ל-4 מליון טלויזיות בכמות שתלך ותגדל עם השנים. סמסונג יכולה לייצר בעצמה מסכים ל- 1.3 מליון טלויזיות OLED מתקדמים בלבד. הביקושים הגדלים למסכי OLED ששתי הקוריאניות שולטות ביצורן מבססים את המעמד של LGD כיצרנית הפאנלים המובילה בעולם עם נתח שוק של כ-23%.
LGES, זרוע הסוללות לרכב של LG, מקימה מפעל בטריות בקנדה בשיתוף עם יצרנית הרכב Stellantis שמחזיקה במותגים קרלייזלר, ג'יפ ואחרים, בעלות של 3.9 מליארד דולר.
Posco תפתח מכרה של ליתיום בארגנטינה בעלות של 4 מליארד דולר. התפוקה תגיע בשיאה ל 100 אלף טון בשנה. ליתיום הוא חומר גלם מרכזי בסוללות לרכב ופוסקו פועלת נמרצות לבסס מעמד של ספק חומרי גלם מרכזי ליצרניות הסוללות
סמסונג ו-Western Digital, מתחרות ותיקות בשוק התקני האחסון, חתמו על מזכר הבנות לפיתוח משותף של פתרונות לתחומי הענן וה- enterprise.
SK Bioscience, זרוע הביופארמה של SK, מחפשת רכישה של מליארדים בתחום הריפוי הגנטי. כרגע עיקר עיסוקה של החברה הוא יצור בקבלנות משנה.
תמונת החודש
חתן קוריאני נדבק בקורונה ימים לפני החתונה. ביטול החתונה בהתראה קצרה היה עולה הון. אז מה עושים? חתונה עם חתן בזום. קבלו תמונה.
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם – לחצו להורדה.
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל הכתבות החדשות ישירות למייל שלך