הידעת על קוריאה?
השבוע נפטרה קשישה קוריאנית בת 94, אשר יחד עם עשרות אלפי אחיותיה שירתה את חיילי הכיבוש היפני (1910-1945). כיום חיות ורשומות בדרום קוריאה עוד 35 ניצולות.
מבזק פוליטי-מדיני מקוריאה
הנשיא מון סגר החודש 100 ימים בתפקיד, אליו נכנס ללא הכנה או חפיפה ועם הצורך להתמודד עם האיומים והפרובוקציות, של "האח מצפון".
ברצונו למצב את עצמו כבעל גישה חברתית-ליברלית הציג הנשיא שורה של צעדים כגון: הוספת מליון משרות בשירות הציבורי תוך 5 שנים, העלאה דרמטית של שכר המינימום, תכנית בריאות חדשה, שירות מוניות ב 10 סנט לגרים באזורים מרוחקים ועוד. ומי ישלם על כל אלה? תכנית להגדלת המיסוי על עשירים וחברות גדולות נמצאת בהכנה.
דווקא צפון קוריאה מקלקלת לנשיא את האג'נדה. כל ההצעות שלו לצפון בסגנון: "בואו נשב לדבר ונסתדר" נענו בשתיקה, משולבת בשבעה ניסויי טילים וניסוי גרעיני אחד.
עם כל הכבוד, דרום-קוריאה היא שחקן קטן במערכה של הגדולים: ארה"ב, סין, יפן ורוסיה. כל מה שיכול מון לעשות זה לא להפריע ולבקש שלפחות יעדכנו אותו לפני שעושים משהו – כי הוא זה שיחטוף הכי חזק.
מי קרא לו פפר?!
חודש לאחר השקתו, Kakao Bank – הבנק האינטרנטי השני של קוריאה כבר משרת שלשה מליון חשבונות! גם המתחרה שנפתח מספר חודשים קודם לא מגיע לרמת פופולריות כזו. בין הסיבות להצלחה הפנומנלית: מחירים תחרותיים, ממשק מודרני ונוחות מקסימלית. למשל – העברות לחו"ל עולות בבנק הצעיר עשירית מאשר בבנקים הרגילים והלוואות ניתן למשוך בריבית אטרקטיבית משל הבנקים המסורתיים. העברות כספים בטלפון נעשות תוך שימוש בטביעת אצבע בלבד ועוד.
הבנקים החדשים הם חגיגה לבני ה- 40-30 שמרגישים בבית בסביבת טכנולוגיה. בני ה-60 לעומתם מהווים כשני אחוז מבעלי החשבונות בבנקים החדשים. כעת שוקלים מה לעשות כדי לעזור להם ליהנות מהמהפכה הצרכנית.
סמסונג בצרות?
בסוף אוגוסט הורשע הבעלים ובעל השליטה בפועל של סמסונג, JY Lee, במתן שוחד לנשיאה המודחת פארק. התביעה דרשה 12 שנות מאסר ובית המשפט גזר חמש שנים. Lee הוא למעשה איש העסקים החשוב ביותר בקוריאה והרשעתו אומרת שהארגון הענק שבבעלותו (כשאביו בתרדמת מזה ארבע שנים) נותר ללא מנהיג. בקונגלומרט קוריאני גדול ככל שיהיה ההחלטות החשובות מתקבלות על ידי המשפחה השלטת לרבות :מינויים בכירים, השקעות ורכישות ועוד.
עם זאת, סמסונג אלקטרוניקה היא חברה בינלאומית בעלת מבנה ניהולי איתן ותרבות ארגונית ייחודית לסביבה הקוריאנית. Lee הצעיר נמצא כבר חודשים במעצר ולא נראה שבטווח הקצר מאסרו משפיע על ביצועי הארגון, שנמצאים בשיאם. פרקליטיו של Lee הודיעו שיערערו על פסק הדין.
ואולי ההיסטוריה חוזרת: בסוף 2009 חנן נשיא קוריאה דאז, לי מיון-בק את יו"ר סמסונג, אביו של JY, משורה של עבירות פליליות ועבירות מס בהיקפי ענק לאחר שהורשע והיה אמור להישלח לכלא. הסיבה: האומה הקוריאנית צריכה את כישוריו של Lee על מנת לזכות באירוח אולימפיאדת החורף 2018. Lee שוחרר ואכן קוריאה זכתה באירוח המיוחל. רק אחר כך, כשנודע היקף השחיתות בוועד האולימפי, תהו כולם לאיזה כישורים של היו"ר הזדקקו הקוריאנים. נחכה ונראה אם משהו השתנה. קרא עוד על שחיתות בקוריאה פה – ופה.
יונדאי בצרות II
בהמשך לדיווח בגיליון אוגוסט אודות ירידה חדה במכירות יונדאי-קיה בסין, הקבוצה הודיעה כי סגרה ארבעה מפעלי רכב בסין המייצרים כ – 1.4 מליון רכבים בשנה. מפעל נוסף עדיין ממשיך לייצר. הרקע הוא חרם סיני על חברות קוריאניות, שהביא לנפילה של 60 אחוזים במכירות לסין. המפעלים של הקבוצה בסין לא שילמו לספקים כבר ששה חודשים ואחד הספקים הגדולים שלהם פשוט סגר את אספקת החלקים למפעלים, והביא להשבתתם.
גם בבית בקוריאה לא הכי כייף ליונדאי. החברה מתמודדת עם ועד עובדים מיליטנטי שמשבית את הייצור תכופות בדרישות להעלאות שכר חריגות.
עדכונים בקצרה מקוריאה
אני ושולה בחצר? לעירית סאול נמאס מהמרדף הבלתי פוסק אחרי ספקי שירותי המין, אלה שמפזרים כרטיסי ביקור עם מספרי טלפון בכל מקום. אז במקום לעבור תהליך משפטי אינסופי על כל עבריין ,מה עשו? קנו מערכת טכנולוגית שלאחר שמזינים אליה מספר טלפון של ספק שירות אסור – המערכת מתקשרת אליו כל שלש שניות ובעצם מביאה להשבתתו. חולדאי – להביא לך מערכת?
גירל פאוור – מספר הנשים בכח העבודה הקוריאני בשיא של כל הזמנים – 11 מליון, אם כי 30 אחוז מהן מועסקות במשרות זמניות (20 אחוז אצל הגברים). כמות הגברים בכח העבודה הקוריאני – 15 מליון.
בוא בחוץ! – דרום קוריאה במקום ה -12 בדירוג העוצמה הצבאית לשנת 2017. צפון קוריאה במקום ה-23. ישראל רק במקום ה-15. כך על פי הדרוג השנתי של Globalfirepower שמדרג כ-130 מדינות על בסיס כ-50 פרמטרים. הדירוג לא לוקח בחשבון את הכח הגרעיני שיש לכל אחת מהמדינות, כך שאולי ישראל צריכה להיות מדורגת יותר גבוה. וגם צפון קוריאה. הדירוג המלא כאן.
גט פיצה – אובר השיקה שירות משלוחי מזון בקוריאה. הקוריאנים חסרי הסבלנות מזמינים מזון דרך אפליקציות בהיקף של 11 מליארד דולר בשנה. השוק נשלט על ידי 2-3 אפליקציות מקומיות.
צמיחה צמיחה. התוצר לנפש בקוריאה יעבור בשנה הבאה את הרף של 30 אלף דולר. רק ב-2006 חצתה קוריאה את רף 20,000 דולר ואשתקד התמקמה בין ספרד לאיטליה עם תוצר לנפש של 27,500 דולר.
מחכים לשימוע. עד שהמוכרנים הקוריאנים יסכימו לדבר אנגלית, הציבה קמעונאית היוקרה Hyundai Department Store רובוטים המשתמשים בבינה מלאכותית על מנת לסייע לקונים הזרים בשפתם. גם שדה התעופה אינצ'און התחדש בחמישה רובוטים המסייעים לנוסעים בהתמצאות בשדה הענק ומנחים אותם ליעדם, במספר שפות. חמישה רובוטים חדשים עוסקים במקביל בצחצוח השדה.
התייר הוא אכבר. בית הכלבו של Lotte בשכונת Jamsil פתח חדר תפילה למוסלמים. מספרם של התיירים המוסלמים לקוריאה עלה השנה בכ-30 אחוז לכמעט מליון תיירים והם מדורגים במקום הראשון מבחינת הקף ההוצאות שלהם בקוריאה.
השמיים פתוחים – 2.8 מליון קוריאנים יצאו השנה לחול בחופשת הקיץ. מחירי הטיסות והמלונות הזולים עושים את שלהם, גם אם צריך לסחוב אתך קימצי'. מרבית הקוריאנים (62 אחוז) לוקחים את חופשת הקיץ שלהם בשבוע האחרון של יולי ובשבוע הראשון של אוגוסט.
כמה נוח. 3,000 חנויות נוחות נפתחו בקוריאה השנה. למרות התחרות העזה והרווחיות המתכווצת – ממשיכה הצמיחה המהירה בתחום. כיום פועלות בקוריאה למעלה מ-34 אלך חנויות נוחות – פי שתיים מאשר ביפן, מלכת הג'אנר. אם כי המחזור של חנות נוחות יפנית פי ארבעה מאשר של אחותה הקוריאנית.
עסקאות והשקעות בקוריאה
חברת המזון הגדולה בקוריאה – CJ, רכשה את Selecta – יצרנית ברזילאית של חלבון מן הצומח בתמורה ל – 320 מליון דולר.
על רקע צמיחת הביקושים לזיכרונות מחשב תקים סמסונג בסין מפעל שבבים בעלות של כ- 7 מליארד דולר. שוק שבבי הזיכרון צפוי לצמוח ב- 25 אחוזים השנה. סמסונג היא מובילת השוק עם נתח של 36 אחוזים.
קרן KKR תרכוש 43 אחוזים מחברת הרכיבים האלקטרונים לרכב הגדולה בקוריאה, בבעלות קונצרן LS ,העסקה תזרים לפעילות 500-600 מליון דולר. במקביל תרכוש הקרן האמריקאית את מלוא הבעלות על חטיבת הנחושת של LS, שמוכרת דפי נחושת ליצרני הבטריות הגדולות בעולם. התמורה כ – 270 מליון דולר.
זרוע הבניה של SK תשדרג בית זיקוק אירני בטיבריז בתמורה ל – 1.6 מליארד דולר. חטיבת הבניה של Daewoo תקים בעומן בית זיקוק עם כושר זיקוק של 230 אלך חביות ביום בעסקה של 2.75 מלארד דולר, בשותפות עם חברה ספרדית.
קבוצת Lotte, שרוב הסופרמרקטים שלה בסין עדיין סגורים בשל "בעיות בטיחות", תזרים 3 מליארד דולר לשימור הפעילות בסין, שהפסידה מעל 300 מליון דולר במחצית הראשונה. המתחרה הקוריאנית Shinsaege כבר הרימה ידיים וסוגרת את הפעילות הסינית שלה.
תמונת החודש
גם בחניוני הענק של בתי הכלבו הקוריאנים תקבל שירות. בכל פניה עומד נער במדים שיכוון אותך בקידה אל המקומות הפנויים. החום בחניון בתקופת הקיץ בלתי נסבל. לכן מוצמד לכל אחד מהעובדים – מזגן אישי (משמאל). כבוד. קרא על 15 דברים שלא ידעת על חניה בקוריאה.
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלך.
"הקוריאנים" – נכתב מאז שנת 2006 על ידי איציק יונה, מנכ"ל קבוצת YONACO, המתמחה בייעוץ לעסקים עם קוריאה. איציק התגורר בקוריאה ומזה כ-17 שנה חולק את חייו בין קוריאה לישראל. בבלוג מעל 200 מאמרים המאפשרים הצצה אל חיי היומיום של סביבת העסקים בקוריאה.