ההכנות לחג ההודיה הקוריאני בעיצומן, למה עברייני קוריאה חוגגים ביום העצמאות? למה אין יותר שיעורי בית בקוריאה? מה הקשר הישראל לקריסת חברת הספנות Hanjin ועוד חדשות ועדכוני כלכלה מקוריאה. קריאה מהנה
הידעת על קוריאה?
כ- 30% מהקוריאנים הינם נוצרים, כ-20% בודהיסטים ומחציתם חסרי דת.
״חג הודיה״ שמח קוריאה!
ביום 14 בספטמבר יחגגו הקוריאנים את "חג ההודיה" – Chuseok, שהוא אחד משני החגים החשובים ביותר לאומה הקוריאנית, לבד מראש השנה הסיני. הקוריאנים כולם מתכנסים בחיק משפחותיהם המורחבות למשך שלשה ימים. ממולץ לא לתכנן ביקור בקוריאה באותו שבוע ולהתקשר לשותפים שלכם לאחל חג שמח. עוד על החג במאמר הבא מתוך "הקוריאנים".
קוריאנים – עם הולך ונעלם?
הממשל הקוריאני מודאג זה מכבר משיעור הילודה במדינה – הנמוך בעולם. עד כה הושקעו מליארדים בעידוד הילודה ורק לאחרונה נוספה השתתפות ממשלתית נדיבה לטיפולי פוריות, הנדרשים בגילאים שבהם הזוגות הקוריאנים מתפנים לנושא. נתוני חודש מאי טפחו על פני קובעי המדיניות: מספר הלידות במאי עמד על 34,400 – הנמוך מאז החלה המדידה. הנתונים חושפים בעיה חדשה – מספר הנישואין בחודש מאי גם היה הנמוך מעולם – 25,500, נמוך בכ-10 אחוז מבשנה שעברה.
ההסברים שניתנים לנתון המפתיע – יוקר הדיור והמחיה, תרבות העבודה התובענית בקוריאה, שיעור האבטלה הגבוה אצל גילאי 15-30 שעומד על כ-10 אחוז, וגם העובדה שמספר האזרחים בגילאי החתונה והלידה פשוט מצטמצם והולך גם הוא.
אם כל זה לא מספיק – גם מספר הגירושין בקוריאה עלה בחודש מאי ב-11% לעומת שנה שעברה והסתכם ב-9,200.
קוריאה: עובדים יותר – מרוויחים פחות
דו"ח שפרסם ה-OECD מציב את העובד הקוריאני במקום השני אחר מקסיקו במספר שעות העבודה השנתיות. קוריאני ממוצע עובד למעשה חודשיים יותר מהממוצע במדינות המתקדמות. מנגד, השכר השנתי הממוצע בקוריאה (33,110 דולר), מדורג 22 ונמוך משמעותית מממוצע השכר במדינות הארגון – 41,253 דולר.
הכלכלה של קוריאה התכווצה – הדירוג עלה
כלכלת קוריאה תתכווצה בשנת 2015 ב-2.4 אחוז במונחים דולרים. אך כיוון שכלכלות ענק אחרות ממש נחתכו (כמו רוסיה, שכלכלתה נחתכה בשליש!), עלתה קוריאה בשתי מדרגות והיא כיום הכלכלה ה-11 בגודלה בעולם.
היום עצמאות שמח לקוריאה (ולפושעיה)
קוריאה חגגה ב 15 באוגוסט את "יום השחרור" לציון 71 שנה לשחרור קוריאה מהכיבוש היפני והכרזת העצמאות הדרום קוריאנית באותו יום שלוש שנים אחר-כך. קרא עוד בפוסט מאת איציק יונה.
כנהוג ביום זה, העניקה הנשיאה פארק חנינה לאלפי עברייני צווארון לבן ולאנשי עסקים שסרחו. השנה שוחחרו 4,870 מורשעים שהבכיר בהם הוא יו"ר קבוצת CJ – תאגיד המזון והלוגיסטיקה הגדול במדינה. הנשיאה קראה למשוחררים לנצל את השחרור ולהרתם לביסוסה של הכלכלה. פטור ניתן גם ליותר ממליון איש שרשיון הנהיגה שלהם נשלל או שקיבלו נקודות בגין עבירות תנועה, בהתאם לקריטריונים שנקבעו.
No More Homework in Seoul (לידיעת הקורא חולדאי)
עירית סיאול תאסור מתן שיעורי בית לתלמידים בכיתות הנמוכות. זאת כחלק מהמלחמה במכונים הפרטיים שכמעט כל התלמידים פוקדים בשעות אחר הצהריים, בשביל ללמוד היום מה שכולם ילמדו בבית הספר כמה חודשים אחר-כך. איך זה אמור להשפיע, נשגב מבינתינו.
קוריאנים במים סוערים
הצטמקות הסחר העולמי והקוריאני ממשיכים להפיל חללים קוריאנים. הפעם על המוקד חברות הספנות, המובילות סחורות בקונטיינרים ברחבי העולם. Hanjin Shipping חברת קווי הספנות הגדולה בקוריאה והשביעית בעולם היגישה בסוף אוגוסט בקשה לפשיטת רגל. החוב המצטבר של החברה הינו מעל ל-3 מליארד דולר, פי ששה מהונה העצמי.
החברה אחראית על כ-20 אחוז מיבוא הסחורות והשירותים בין קוריאה לצפון אמריקה ומעבירה בכל יום 25,000 מכולות את האוקינוס השקט. מחזור העסקים השנתי שלה אשתקד עמד על 7.8 מליארד דולר. Hanjin מפעילה 151 ספינות מתוכן 91 בחכירה ארוכת טווח שתמורתן משלמת החברה כמליארד דולר בשנה.
על מנת לצמצם את הזעזועים הצפויים ולהציל את מקומות העבודה מאותתים בממשל הקוריאני שהמהלך המתבקש הוא רכישת הנכסים של החברה על ידי מספר 2 בשוק – חברת הספנות של קבוצת Hyundai.
המהלך עושה רעש גדול בשווקים הרלוונטים בעולם. נמלי ספנות בכל העולם מסרבים לתת לאוניות של החברה לעגון מחשש שדמי הנמל לא ישולמו. החברה הושעתה מברית הספנות הגדולה בעולם ולא תוכל לשנע מטענים שלה על אוניות החברות האחרות בברית.
ברקע עומד משבר חריף נוסף בתעשיית בנית האוניות הקוריאנית – הגדולה בעולם. בחודש שעבר נפלה קוביית הדומינו הראשונה כאשר המספנה של קבוצת STX הכושלת היגישה בקשה לפשיטת רגל.
ואי אפשר בלי הנקודה הישראלית –
בשנת 2006 החזיק סמי עופר ז"ל ב-13% ממניות Hanjin וניהל משא ומתן לרכוש את החברה כולה. לא ברור מה עלה בגורל אחזקותיו מאז. מכל מקום חברת הספנות המשפחתית Zodiac, כיום בבעלות אייל עופר, מיהרה להגיש השבוע תביעה בארצות הברית על מנת להחזיר לרשותה ספינות שהחכירה לחברה הקוריאנית ותמורתן לא שולמה.
המאזן הטכנולוגי – משתפר
אם יש נתון שמעיד הכי טוב על העוצמה הטכנולוגית של כלכלה הוא מאזן התמלוגים על פטנטים (IPR Ballance). קוריאה באופן הסטורי נמצאת בגרעון – היא משלמת יותר לבעלי הפטנטים בחו״ל מאשר אלה משלמים לחברות קוריאניות בעלות פטנטים וזכויות יוצרים.
בשנה האחרונה בצעו הקוריאנים מספר עסקאות ענק לרישוי תרופות שפיתחו ולכן הגרעון הטכנולוגי הצטמצם משמעותית ברבעון הראשון של השנה והוא הסתכם ב- 800 מליון דולר לעומת כשני מליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. ככלל – לקוריאה מאזן טכנולוגי שלילי מול אירופה וארצות הברית וחיובי מול מדינות אסיה כמו סין וויאטנאם.
מקבץ ישראל – קוריאה
– אין ספק שהתרבות הארגונית של סמסונג שונה מזו של שאר הענקיות הקוריאניות. סמסונג אלקטרוניקה מובילה גם ביחס לטכנולוגיה ישראלית והשתחררה ראשונה מכבלי החשיבה הקוריאנית ובצעה עד כה סדרה ארוכה של השקעות בטכנולוגיות ישראליות, ראו כתבה בעניין מתוך ״נענע הייטק״ – כאן.
– עיתוני קוריאה מפרגנים לקבוצת Hyundai-Kia על ששני המותגים שלה תופסים את המקומות הראשונים במכירות הרכב בישראל ושלושה דגמים שלהם (פיקנטו, ספורטאג' וטוסון) מובילים את שוק הרכב בישראל במחצית שנת 2016.
עדכונים בקצרה מקוריאה
– זקנים קוריאנים – שבקוריאה חיים מעל ל-3,000 אזרחים בני יותר ממאה, מרביתם נשים (86 אחוז). מעבר לגנטיקה, המשותף לרובם הוא שהם מעולם לא עישנו ולא שתו אלכוהול ורבים מהם מקפידים לאכול בצמצום.
– שמח בקבוצת LOTTE – הקבוצה החמישית בקוריאה (מחזור עסקים שנתי של 86 מליארד דולר) נמצאת במאבק שליטה בין שני היורשים של המייסד KH Shin. בית המשפט לענייני משפחה קבע כי Shin בן ה-93 אינו כשיר מנטלית ומינה לו משרד עו"ד כאפוטרופוס. כמה ימים לפני כן נמצאה גופתו של מספר 2 בקבוצה, מעט לפני שהיה צריך להתייצב לחקירת משטרה בחשדות של העלמות מס ושחיתות כנגד הקבוצה.
– שמח גם לדיוטי-פרי – במכירות הדיוטי-פרי בקוריאה הסתכמו בחודש יולי בכ-900 מליון דולר, הגבוה מעולם. קוריאנים בחופשת קיץ כמו גם מליוני תיירים סיניים (ראה כתבה בעינין), גודשים את חנויות הדיוטי-פרי הפזורות בערי בקוריאה ובשדות התעופה.
– פולקסווגן בצרות – הממשל הקוריאני הטיל איסור על מכירת 80 דגמי רכב של פולסווגן ואאודי וקנס של 16 מליון דולר, בעקבות פרשות הזיופים של בדיקות הפליטה והרעש של הרכבים. ראה גם "אגוז הזעם"- על אכיפה קוריאנית מול גמגום ישראלי.
– טסלה משיקה – יצרן הרכב החשמלי חבר לקבוצת הקמעונאות הגדולה בקוריאה – Shisegae, להשקת רכבי החברה בקוריאה, תוך שימוש בפריסה הרחבה של בתי הכלבו והסופרמרקטים של הקבוצה הקוריאנית. טסלה מודל S יהיה זמין כבר בתחילת 2017. עד אז ניתן לבצע הזמנות ולהזמין נסיעות מבחן.
קוריאה – מקבץ עסקאות והשקעות
- סמסונג אלקטרוניקה במגעים לרכישת חטיבת הרכיבים לרכב מתאגיד פיאט-קרייזלר. סמסונג החליטה זה מכבר שרכיבים לרכב יהיו אחד ממנועי הצמיחה העתידיים של הקונגלומרט. העסקה תסייע לסמסונג לקצר זמנים, אם כי במחיר של התפשרות על העיקרון הלא כתוב "שמה שיכולים זרים לעשות אנחנו יכולים לעשות לבד".
- קרנות הפנסיה הממשלתיות הקוריאניות יקבלו אישור להעלות בהדרגה את שיעור ההשקעות שלהם בחו״ל ובהשקעות אלטרנטיביות כמו נדל"ן, הון סיכון והשקעות פרטיות. הזדקנות האוכלוסיה והעדר תשואה נאותה באפיקי ההשקעה המסורתיים בקוריאה מחייבים הגדלת הסיכון על מנת לעמוד בתהחייבויות לעמיתים.
- KEPCO חברת החשמל הממשלתית של קוריאה, סיכמה על רכישת שדה פוטווולטאי בקולורדו ארצות הברית, במשותף עם קרן הפנסיה של קוריאה ומשקיעים מוסדיים נוספים. סכום העסקה לא נחשף אך הרוכשים מצפים שהשדה יכניס להם כרבע מליארד דולר ב 26 שנים הבאות. זו עסקת אנרגיה ראשונה לענק הקוריאני בארה״ב, שעסקיו מחוץ לקוריאה מניבים לו מעל 4 מליארד דולר בשנה.
- Woori Bank – תאגיד הבנקאות השני בקוריאה, עומד שוב למכירה. הפעם השכילו הפקידים לבנות תכנית שמטרתה הפרטה מהירה למספר רוכשים ולאו דוקא כזו שמגדילה את התמורה מהמכירה. אחת ההחלטות הקריטיות היא לצמצם את מעורבות הממשלה בבנק רק למקרים חריגים שיש להם השפעה מהותית על שוייו של הבנק. מעבר לזה מוצע לכל משקיע שירכוש 4% ממניות הבנק את הזכות להמליץ על דירקטור מטעמו להנהלת הבנק. הבנק נסחר בבורסות של ניו-יורק וקוריאה בשווי שוק של כ-6.5 מליארד דולר.
- תאגיד Hanwha – התשיעי בקוריאה ירכוש את חלקה של Thalas הצרפתית בחברה המשותפת להם, כשנה לאחר עסקת הענק בה נרכשה כל הפעילות הצבאית של סמסונג על ידי Hanwha. התמורה – כרבע מליארד דולר.
תמונת החודש:
אולם התפילה במנזר 9 הדרקונים. מנזרים בודיהסטים רבים ממוקמים בפסגות ההרים של קוריאה. תפגשו בהם אם תצטרפו לתחביב הקוריאני הלאומי – לטפס בהרים.
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל הכתבות החדשות ישירות למייל שלך.