פודקאסט "הקוריאנים"

איציק יונה
שלום, אני איציק יונה

ב-20 השנים האחרונות אני עוסק בבניית עסקים וסגירה של עסקאות עם קוריאנים עבור הלקוחות שלי בקבוצת Yonaco, הפועלת מסיאול ומתל-אביב.

לעסקים עם קוריאה צרו איתי קשר:

פרק 20: קבורת חמור לרודן וסמסונג בניתוח להחלפת די.אנ.איי

סמסונג עושה מהפיכה בתרבות העבודה בקוריאה, קוריאה לא סולחת לרודן, רכבים אוטונומים ברחובות סיאול, בנק קוריאה מעלה ריבית ועוד (אורך הפרק 26:51)

מה גורם לענקית טכנולוגיה כמו סמסונג לבצע "ניתוח להחלפת DNA" ולפרק את מבנה ההיררכיה הקשיח שלה? וכיצד אומה שלמה מסרבת להעניק כבוד אחרון לרודן ששלט בה בעבר? בפרק 20 של הפודקאסט "הקוריאנים", איציק יונה לוקח אותנו למסע עמוק אל תוך המהפכות השקטות שמעצבות את דרום קוריאה. נדבר על המאבק בין המסורת הקונפוציאנית לבין הצורך בחדשנות בעולם העסקים, ננתח את ההשלכות הדרמטיות של מדיניות "חיים לצד הקורונה", ונגלה מדוע קוריאנים ממשיכים לעמוד בתורים אינסופיים כדי לקנות תיקי יוקרה. זהו פרק החושף את המורכבות של הכלכלה והחברה הקוריאנית ומציע מבט ייחודי על עתידה.

עקרי הדברים:

  • מדוע סמסונג וחברות קוריאניות נוספות מפרקות את מבנה הדרגות ההיררכי המסורתי שלהן.
  • הסיפור מאחורי מותו של רודן העבר צ'ון דו-הוואן, והסירוב הלאומי לקבור אותו בכבוד.
  • כיצד הלחץ החברתי והמבנה ההיררכי בקוריאה משפיעים על הכלכלה ועל החדשנות.
  • ההתמודדות של מערכת הבריאות הקוריאנית עם העלייה בתחלואה בעקבות מדיניות "חיים לצד הקורונה".
  • המשך גל הרכישות של תאגידים קוריאנים במערב, עם עסקאות בשווי מיליארדי דולרים.
  • הבעיות הדמוגרפיות של קוריאה, עם שיעורי ילודה מהנמוכים בעולם ו"סכנת הכחדה" לאזורים שלמים.

סיכום פרק 20 של פודקאסט ״הקוריאנים״

(00:30) פתיחה: סיכום חודש דצמבר

  • סקירת הנושאים המרכזיים: מותו של הרודן צ'ון דו-הוואן ו"ניתוח החלפת ה-DNA" בתאגיד סמסונג.

(00:57) פינת "רק בקוריאה"

תרבות מוצרי היוקרה

  • מדוע קוריאנים עומדים בתורים אינסופיים כדי לקנות תיק של שנל?
  • הניסיונות של מותגי יוקרה לצנן את הביקוש המקומי.

(02:59) קוריאה וחזרה לשגרה: חיים לצד הקורונה

  • ההתמודדות עם העלייה החדה בתחלואה לאחר הסרת המגבלות.
  • לחץ כבד על מערכת הבריאות הקוריאנית והחשש מקריסה.
  • הממשלה מהדקת מחדש את ההגבלות על התקהלויות.

(04:59) מהפכה בתרבות העבודה: סמסונג מחליפה את ה-DNA שלה

ההיררכיה הקוריאנית כחסם לחדשנות

  • הסבר על מבנה הדרגות הקשיח והשפעתו על קידום עובדים צעירים ומוכשרים.
  • הקושי של חברות קוריאניות לגייס מומחים מחו"ל בגלל פערי גיל ודרגה.

(05:44) השינוי המהפכני בסמסונג

  • ביטול הדרגות המסורתיות ומעבר למודל מבוסס ביצועים.
  • עידוד תקשורת אופקית וקיצור זמני קבלת החלטות.
  • האם חברות קוריאניות אחרות יאמצו את המודל?

(08:52) מבט עומק על התרבות הארגונית

  • מדוע עובדים קוריאנים קוראים זה לזה על פי דרגתם ולא בשמם הפרטי.
  • הקשר בין ההיררכיה הנוקשה לבין הלחץ החברתי והיעדר יצירתיות.

(11:20) ההיסטוריה הרודפת: מותו של צ'ון דו-הוואן

  • צ'ון דו-הוואן כרודן האחרון של קוריאה.
  • תפקידו בטבח המפגינים למען הדמוקרטיה בעיר גוואנגג'ו ב-1980.
  • המשפט, עונש המוות, והחנינה המפתיעה שקיבל.
  • הסירוב הציבורי הגורף להעניק לו כבוד אחרון ו"קבורת חמור".

(14:35) אתגרים דמוגרפיים וכלכליים

  • "סכנת הכחדה" של אזורים שלמים בקוריאה עקב שיעור ילודה נמוך והגירה לערים הגדולות.
  • עדכונים על שוק הנדל"ן וניסיונות הממשלה להוריד מחירים.

(16:08) חדשות ועסקאות במיליארדים

  • המשך גל הרכישות של תאגידים קוריאנים בשווקים מערביים.
  • פיתוח חיסוני mRNA בקוריאה.
  • השקעות עתק בתעשיית המימן.

תמלול הפרק המלא

איציק: 00:00:09 שלום לכולם וברוכים הבאים לפודקאסט הקוריאנים על אנשים ועסקים בקוריאה לחודש דצמבר 2021.

איציק: 00:00:17 אני איציק יונה.

איציק: 00:00:18 נסכם את ענייני השעה בעסקים ובכלכלה בקוריאה. את תמצית העניינים תוכלו לקרוא בירחון קוריאה לעסקים שמפיקה קבוצת יונקו, המומחים לעסקים בקוריאה.

איציק: 00:00:28 תודה לכל מי שהקשיב לפודקאסט אוקטובר שלנו, ששבר את שיאי ההשמעה שלנו עד היום.

איציק: 00:00:30 החודש עומד בסימן מותו של הרודן הרצחן של קוריאה. ביום האחרון אף בית קברות לא הסכים לקבל אותו לקבורה. וגם סקירה מיוחדת על תרבות ההיררכיה במקומות העבודה בקוריאה, וזה על רקע ההודעה של סמסונג אלקטרוניקה שהיא הולכת לעשות בקצרה אפשר לקרוא לזה ניתוח להחלפת ה-DNA הקוריאני הזה שקיים כבר כמה מאות שנים.

איציק: 00:00:56 נפתח בפינתנו רק בקוריאה. רק בקוריאה, האי הדרומי ג'ג'ו, יש נשים בנות 50 עד 70 ואולי אפילו יותר, כי קשה מאוד למוד את הגיל ככה, שעוסקות בשלייה של פירות ים באמצעות מסכה וחליפת צלילה שחורה. הן עובדות בכל מזג אוויר ואתה רואה אותם יורדות לעומקים של 20 מטר, מסוגלות לעצור את הנשימה שלהם למשך שתי דקות. וזה מראה מאוד מאוד מעניין. אני לא חושב שיש כזה דבר בעולם. בכלל, נשות ג'ג'ו נחשבות בקוריאה לנשים מאוד מאוד חזקות, והן אלה ששולטות בבעלים שלהם. אז אם במקרה יוצא לכם להתחתן עם מישהי שנולדה בג'ג'ו, זה לא כל כך מומלץ. בכלל קוריאניות אני לא הייתי ממליץ, אבל יש כאלה שלא שמעו להצעתי.

איציק: 00:01:52 מומלץ לבקר באי הנופש המקסים הזה. זה אני תמיד מתייחס לזה כמו אילת של קוריאה. דרך אגב, בימים כתיקונם, קו התעופה מסיאול לג'ג'ו הוא קו התעופה הכי עמוס בעולם.

איציק: 00:02:07 קוריאה איבדה החודש את הנשיא החמישי שלה, צ'ון דו-האן. הוא בעצם הרודן האחרון של דרום קוריאה. נפטר החודש בגיל 90. נקודת הציון הכי משמעותית בכהונה שלו הייתה שהוא בעצם היה אחראי יחד עם כל עם מספר אנשי צבא שבאותה תקופה שלטו בשלטון צבאי על המדינה, הוא היה אחראי על טבח המוני של מפגינים למען הדמוקרטיה בעיר הדרומית גוואנגג'ו. מה שנקרא "הטבח בעיר גוואנגג'ו", שאירע בחודש מאי 1980. המון סטודנטים שהפגינו נהרגו שם. עסק שנצרב עד היום בתודעה הקוריאנית. אחרי שנים, 13 שנה אחרי זה, הוא נשפט ב-1993, נשפט למוות. עונשו הומר למאסר ואחרי שנתיים הוא גם קיבל חנינה נשיאותית מנשיא שרצה ככה לרכך את העניינים. כיוון שהוא מעולם לא התנצל על מעשיו, לא נערכה לו הלוויה ממלכתית, הוא לא נקבר בחלקת גדולי האומה או בשום דבר אחר. גופתו נשרפה ועד כמה שאני עקבתי, האפר שלו עדיין ממתין בבית שלו להחלטה היכן יקבר. אשתו ניסתה למלמל כמה מילות סליחה והתנצלות ב… במה שנקרא בקוריאה "הלוויה", אבל זה היה רפה מדי ומאוחר מדי. בכל מקרה, הוא בעצם היה הנשיא הקוריאני האחרון ששלט בשלטון צבאי. החל ב-1987, הנשיאים שנבחרו היו נשיאים, נבחרו בבחירות ישירות, וכהונתם מוגבלת לחמש שנים. בחודש מרץ הקרוב יש בחירות לנשיאות קוריאה, מי שמתעניין ועוקב.

איציק: 00:03:54 מי שמעוניין לקנות סרטון של יום בחיי משפחה קוריאנית שצולם ללא ידיעתם וללא כל צנזורה, יכול לעשות את זה היום באמצעות סרטונים שנמכרים היום ב… בדארקנט, ברשת האפלה. פשוט האקרים פורצים למערכות הבית החכם והאינטרקום של הבתים הקוריאניים המשוכללים ביותר, שהכל שמה בלחיצת כפתור והכל שמה בשיא הטכנולוגיה. וברגע שפרצת לאינטרקום אחד, בעצם פרצת לכל הבניין. ובניינים, מי שמכיר בקוריאה, בבניין כזה יש 120-150 דירות, ואז מתחילים לצלם את מה שהאנשים עושים בבית ומוכרים את זה לכל דורש. אם אתם זוכרים, חודש שעבר נתתי הסבר על תופעת המציצנות בקוריאה ועל המצלמות הנסתרות במקומות הציבוריים. אז הקוריאנים מנסים להילחם בזה עדיין, אבל המגפה עכשיו כבר נכנסה לתוך חדרי השינה בבית.

איציק: 00:04:59 סקירת מאקרו כלכלה קצרה על מה שקורה בקוריאה. הבנק המרכזי של קוריאה, הוא הבנק האמיץ בעולם לדעתי, כי הוא הראשון שהעלה את שיעור הריבית הבסיסית על על המטבע המקומי, על הוון, החודש בפעם השנייה מאז אוגוסט. הריבית היום, ריבית הבסיס בקוריאה, עומדת על אחוז אחד, והם כבר הודיעו שהם מתכוונים להעלות את הריבית בעוד חצי אחוז עד סוף 2022. זה קודם כל, באמת כל הכבוד. בדרך כלל קוריאנים הם פולוורס ולא לידרס בדברים האלה. אתם רואים שכל הנגידים בעולם משקשקים לפני שהם חושבים איך הם יוצאים מהמצב המוזר הזה שהם הביאו אותנו אליו. וגם זה איתות מאוד מאוד חשוב לאמון של The Bank of Korea בהתאוששות של הכלכלה, גם הכלכלה המקומית וגם הכלכלה העולמית. ובדרך כלל ברגע שרואים שהעסק מתחיל להתחמם, הם נוקטים מה שנקרא מדיניות מוניטרית מצמצמת, וזה באמצעות העלאה של הריבית. בקוריאה יש עוד תופעה מאוד מאוד בולטת והיא צבירת חוב של משקי בית. משקי הבית הקוריאניים צברו בשנים האחרונות חוב שהגיע לפני חודש-חודשיים ל-1.5 טריליון דולר. זה המדינה עם היחס חוב פרטי לתוצר הגבוה בכל מדינות OECD. זה החוב הפרטי בקוריאה יותר גדול מהתוצר. הגענו למצב כזה. אז כמובן ברגע שהריבית עולה, אנשים מפסיקים לקחת הלוואות, וגם לאט לאט גם אנשים יתחילו ליפול מהגלגל כי הם לא יוכלו לעמוד בפירעונות שלהם. אני מניח שזה יקרה גם אצלנו באיזשהו שלב כי בריבית כזאת נמוכה ושער חליפין כזה עלוב, הצעד הבא יהיה להעלות את הריבית. בואו נראה עד כמה אצלנו יכולים גם כן לנקוט מדיניות שהיא יחסית עצמאית.

איציק: 00:07:01 תחזיות הבנק המרכזי של קוריאה הן לצמיחה של 4% השנה ו-3% בשנה הבאה.

איציק: 00:07:12 בתחום הקורונה, אם אתם זוכרים, לפני חודש הודיעו הקוריאנים על מעבר לחיים לצד הקורונה, הם קוראים לזה With Corona, והכריזו על תוכנית של שלושה חודשים. הם חשבו שהנגיף יתרשם מההכרזות הבומבסטיות שלהם, אבל כנראה שזה לא קרה. אפילו שיש היום בקוריאה 80% מחוסנים, מספר המאומתים בקוריאה בחודש נובמבר ובתחילת חודש דצמבר, בימים הראשונים של חודש דצמבר, שבר את כל השיאים ועבר את רף 7,000 מאומתים. זה לא, מספרים כאלה לא היו בקוריאה מתחילת המגפה, גם 2,500 זה משהו שפגשו אותו רק בחודש האחרון. גם מספר המאושפזים עלה בצורה משמעותית ושבר שיאים, ומספר המתים שובר שיאים. אומנם זה רק 3,000 מתים, אבל זה לא משהו שהקוריאנים ציפו או קיוו. הם היו בטוחים שב-80% חיסוניות, הם יהיו הרבה יותר בטוחים. בינתיים הממשלה מצירה שאין דרך חזרה להגבלות קיצוניות כמו שהיה פעם, אבל עדיין, ברגע שנכנס הווריאנט החדש, אז כבר סגרו את שערי המדינה, ומכניסים לבידוד את כל מי שנכנס לקוריאה ל-10 ימים, לפחות בתקופה של השבועיים הקרובים, עד שהם יראו מה קורה. אני חושב שאחת הסיבות המרכזיות להתלקחות הזאת, צריך לזכור שהחלק של המבוגרים באוכלוסייה בקוריאה הוא עצום. בקוריאה יש יותר מבוגרים מעל גיל 65 מאשר ילדים עד גיל 15. וזו אוכלוסייה שהיא יחסית הרבה יותר מבוגרת מאשר מאוכלוסייה במדינות כמו אצלנו. ולכן, מי שחוטף ב… גם בהדבקות וגם באשפוזים וגם במיתות, במתים, אלה הם בעצם הזקנים בקוריאה. ובאמת, שם בא לידי ביטוי הפער הדמוגרפי של קוריאה מול מדינות הרבה יותר צעירות כמונו.

איציק: 00:09:21 כמעט ודאי שקוריאה נמצאת בדרך לשנה של שיא בייצור הקוריאני. אם אתם זוכרים, הייצור של קוריאה זה נשמת אפה של הכלכלה בקוריאה. זה הדבר הכי חשוב בכלכלה, כי זה מה שמייצר את המאזן המסחרי, את העודף המסחרי שנותן למדינה את הכספים ואת היכולת להפעיל את כל השירותים הממשלתיים וגם את הכלכלה בכללותה. זה כלכלה מאוד דומה לכלכלה שלנו, שהיא מאוד מוטת יצוא. שנה שעברה הייצור הקוריאני הסתכם כמדומני ב-512 מיליארד דולר. אנחנו בנובמבר, בסוף נובמבר, כבר ב-584. זה כבר עלייה של כמעט 16-17% בייצור. זה צמיחה שלא רואים בכלכלות נורמליות. פשוט שנה שעברה הייתה שנת קורונה והם פשוט רצים קדימה. השיא השנתי בייצור של קוריאה עמד על 604 מיליארד דולר. אנחנו נמצאים 20 מיליארד דולר על הרחק מהשיא ויש לנו עוד את דצמבר, כשאנחנו בקצב יצוא חודשי של בערך 55-60 מיליארד דולר בחודש. אז ככה שיש לנו שנה מאוד מאוד טובה.

איציק: 00:10:31 באחת משכונות סיאול נפתח החודש שירות של רכבים אוטונומיים. התושבים יכולים להזמין באמצעות אפליקציה נסיעה מתחנת הרכבת לאזורי המגורים שלהם. כרגע יש כמה שלושה רכבים בשירות הזה ובקרוב יצטרף אליהם גם אוטובוס. כך שקוריאנים, ובעיקר עיריית סיאול, מאוד מאוד רוצים להראות שהם כבר נמצאים קדימה בקטע הזה של רכבים אוטונומיים. גם יונדאי תשיק במחצית הראשונה של 2022 מונית אוטונומית בשם רובורייד, שמסוגלת לפעול כמעט בכל תנאי מזג אוויר ותגיע ללקוחות שמזמינים אותה באפליקציה ותיקח אותם לאן שהם צריכים. כך שאנחנו רואים שיש להם רצון מאוד מאוד חזק להראות שהם קדימה ומובילים ברמה הטכנולוגית.

איציק: 00:11:20 יום אחד נסעתי, טסתי לקוריאה ואני, אני ב… יושב במטוס ויושב לידי קוריאני מבוגר, בן אני מניח 70, שמנמן, חייכן, טיפוס לא כאילו קצת היה נראה לי מוזר, אבל נראה קוריאני לכל דבר ועניין. בדרך הוא מתחיל לדבר איתי, והוא מדבר איתי ברוסית שוטפת במבטא רוסי כמו כל רוסי. כאילו, זה, אני די השתוממתי, מה, מה קורה פה. ואיכשהו ב… לא זוכר כבר איך תיקשרתי איתו, ומסתבר שהוא קוריאני שנולד ברוסיה. הוא חי כרוסי, ומבחינת הזהות הלאומית שלו, הוא רוסי. והשבוע קראתי שיש 21 קוריאנים שהוגלו בתקופת השלטון היפני על קוריאה, זה בין השנים 1910 ל-1945, לעבודות כפייה באי סחלין ברוסיה, ושמה הם חיו מאז, מ-1900 something, והשנה, החודש, 21 כאלה חזרו חזרה הביתה יחד עם בני המשפחות שלהם. ידוע על בערך 43,000 קוריאנים שהוגלו באותה תקופה לרוסיה. ולמעשה הם חיים, מי שנותר מהם כיום שם, אז בעצם חי כמו אותו בחור רוסי לכל דבר ועניין. ועל זה אני אומר, גם לקוריאנים יש אתיופים.

איציק: 00:12:42 כל חודש נובמבר קוריאה עוצרת את הנשימה ליום אחד. זה ביום הזה מתקיים המבחן הפסיכומטרי המתני, שבו נבחנים כל תלמידי השמיניות, והמבחן הזה קובע לאיזו אוניברסיטה הם יתקבלו. יש תלמידים שחוזרים וחוזרים על המבחן הזה. בעצם למבחן הזה לומדים כל, מאז שנכנסים לגן בעצם, אם תסתכלו על זה ברמת המאקרו, המטרה היא לעבור את המבחן ולהתקבל לאחת מהאוניברסיטאות היוקרה של, של קוריאה, באוניברסיטאות היוקרה של סיאול. זה מבחן בן שמונה שעות, ב… יש, כל המדינה בעצם עומדת בעצם מלכת. אסור למטוסים לטוס בשעות מסוימות, התנועה נעצרת, יש שוטרים שלוקחים את התלמידים שנתקעים על האופנועים שלהם לכיתות לימוד. עסק רציני ביותר. וזה בעצם המבחן של החיים שלהם. מי שרוצה יכול להסתכל אצלי בבלוג על מאמר שכתבתי על, על המבחן הזה, שנקרא בקוריאנית "סונונג".

איציק: 00:13:44 קצת ידיעות על עסקאות והשקעות בקוריאה. סמסונג הודיעה על ההשקעה הגדולה מעולם שלה בארצות הברית, היא מקימה מפעל שבבים בטקסס, בהשקעה של 17 מיליארד דולר ותייצר 2,000 מקומות עבודה. זה נוסף להכרזות אחרות על הקמה של מפעל ייצור שבבים בקוריאה בעלות של 34 מיליארד דולר. ובסך הכל, אם סוחמים את כל העניין הזה, בשנה וקצת האחרונות, סמסונג כבר הודיעה על השקעות של כמעט 150 מיליארד דולר בתחום השבבים בעשור הקרוב. כשהמטרה בכל התהליך הזה היא הפיכתה של סמסונג לשחקן בתחום השבבים שאינם זכרונות. סמסונג היא מובילה עולמית בתחום של זכרונות, אבל מי שמוביל את התחום של מה שנקרא סיסטם צ'יפס, זה TSMC הטיואנית, שמחזיקה 58% מהשוק. סמסונג מעבר רק 14%, והיום יש, אחרי שסמסונג התחילה במירוץ הזה, גם הייניקס משקיעה במקביל במפעלי שבבים שהם אינם שבבי זיכרון, והמטרה היא פשוט לקחת עוד פלחי שוק ולצאת קצת מהתלות המטורפת הזאת בתחום השבבים. רק השנה השבבים בייצור הקוריאני, השבבים מהווים 16% בייצור. היו שנים שזה, זה היה 20-25% לפני איזה שלוש או ארבע שנים, והם פשוט רוצים לבזר את ההשקעות שלהם ואת הפעילות שלהם.

איציק: 00:15:15 דרך אגב, תמיד שהקונגלומרטים יוצאים מהכלא, הם מקבלים החלטות, הם יש להם זמן לחשוב, הם יוצאים החוצה ומתחילים הכרזות על השקעות מטורפות. זה, כאן זה קורה לבעלים של סמסונג, JW Lee, שהשתחרר מהכלא לפני חודשיים. זה קרה למנכ"ל של SK, כל פעם שהוא יוצא החוצה, מתחילות הכרזות על השקעות בעשרות מיליארדים.

איציק: 00:15:45 קרן הפנסיה של קוריאה, היא קרן הפנסיה השנייה בגודלה מבחינת כמות הכסף שהיא מנהלת. היא מנהלת היום 777 מיליארד דולר, והדבר הזה גדל בכל חודש. יש חובה להפריש כל חודש מהמשכורת של העובדים לקרן הפנסיה הממלכתית. זה לא כמו אצלנו שיש קרנות פנסיה פרטיות. כך שהכסף נצבר ונצבר. קרן הזאת עשתה בתשעת החודשים הראשונים של השנה בערך 56 מיליארד דולר על ה… על תיק ההשקעות שלה.

איציק: 00:16:23 קבוצת הבידור של CJ, CJ זה קונגלומרט קוריאני, שפעם היה חלק ממשפחת סמסונג, לא מקבוצת סמסונג, היא רוכשת 80% מאולפני אנדבור מבברלי הילס, שאחראים בין השאר לסרט ללה לנד ועוד סרטים אחרים, בתמורה ל-775 מיליון דולר. אנחנו רואים את ההמשך של ההשקעות האדירות של הקוריאנים מחוץ לקוריאה, בעסקים שהם בולטים בתחומם. זה יכול להיות גם בתחום המשחקים, זה יכול להיות בתחום ההפקות ועוד ועוד.

איציק: 00:16:56 סופטבנק, שאנחנו מכירים אותה מהשקעות שהיא מתחילה לבצע פה בארץ, רוכשת מ-MBK, חברת קרן פרייבט אקוויטי קוריאנית, מועדון גולף ביפן בתמורה ל-3.5 מיליארד דולר. סופטבנק מאוד מאוד פעילה בקוריאה, מושקעת בהמון המון חברות ועשתה גם אקזיטים מאוד מאוד יפים.

איציק: 00:17:20 איחוד המירויות קרובה לרכישה של מערכת טילי קרקע אוויר קוריאנים. זה מערכת שהיא מהווה חלק מתפיסת ההגנה הרב שכבתית של קוריאה מפני טילים. זה במקביל למערכת ההגנה שלנו שכוללת את החץ ושרווית וחץ וכולי. שווי העסקה הוא 3.5 מיליארד דולר.

איציק: 00:17:41 קרפטון, זו חברת משחקים השלישית בגודלה בקוריאה, עם מחזור של בערך מיליארד וחצי דולר, עד כמה שאני זוכר, היא הבעלים של המשחק הפופולרי פאבג'י. היא רוכשת מפתחת משחקים אמריקאית בשם Unknown Worlds, בעסקה של 750 מיליון דולר.

איציק: 00:18:00 קונסורציום של חברות ממלכתיות קוריאניות, זכה במכרז לבנות שדה תעופה בפרו. שהוא הוא עושה את כל הפיתוח וההקמה והמסירה של העבודה מול הספקים השונים ומסירה של השדה תעופה ללקוח. זה עסק של 640 מיליון דולר. מה שמעניין, שקוריאה שמה את העניין הזה של הקמת שדות תעופה על המפה שלה, מכיוון שזה תחום התשתיות השלישי בגודלו בעולם, אחרי כבישים ומסילות רכבת, ששם קוריאנים כבר בונים בכל העולם.

איציק: 00:18:32 אם אתם זוכרים, לפני חודש או חודשיים דיווחנו על מכירת יצרנית כלי הרכב סאנגיונג לקונסורציום בהובלה של חברת הרכב החשמלי בשם אדיסון. החודש הבנק הקוריאני, הבנק הממשלתי הקוריאני, KDB, קוריאה דבלופמנט בנק, שהוא הנושה העיקרי של סאנגיונג, שם ברקס על העסקה והוא אמר, רגע רגע, בוא אני רוצה לבדוק אם אתם בכלל יכולים ליישם את כל התוכניות וכל ההכרזות שהכרזתם שאתם רוצים להפוך את החברה הזאת לחברה של רכבים חשמליים, ועוד כל מיני הכרזות בומבסטיות. בינתיים הבעלים של אדיסון, אדון קאנג, יצטרך לאפסן את התואר שהדביקו לו בקוריאה בתור אילון מאסק הקוריאני, עד שהעסק הזה יתבהר.

איציק: 00:19:28 אני רוצה להרחיב על היום. והפעם הוא מבוסס על השאלה "האם יהפוך כושי עורו". על מה אנחנו מדברים? אין דבר יותר בולט בתרבות העבודה בקוריאה ודבר כל כך שונה ממה שאנחנו מכירים בתרבות העבודה במדינות אחרות, כמו ההיררכיה הקיצונית שיש בארגונים הקוריאניים. למעשה, אם אני מתרגם את כל העסק הזה, בקוריאה יש זהות מלאה בין הגיל שלך, הוותק שלך בחברה והדרגה שלך. זה לא נולד ביחסי עבודה, זה תולדה ישירה וחד משמעית של התרבות הקונפוציאניסטית שהיא התרבות שמנהלת את קוריאה ב-600-700 שנה האחרונות. זה מתחיל מהבית וזה מתחיל בכפר וזה מגיע בסוף גם לעבודה. פעם טקסס אינסטרומנטס בקוריאה ביקשו עזרה מהמטה שלהם לפתח, לעזור להם בפיתוח של כל תחום הבלוטות'. באותה תקופה רכיבי בלוטות' נכנסו מאוד מאוד חזק לטלפונים, והם היו צריכים למכור את הרכיבים האלה לסמסונג, וסמסונג היו מטריפים אותם עם לוחות זמנים. אז ההדקווטר של טקסס אינסטרומנטס אמר להם "וואלה, אני אשלח לכם מישהו מוכשר שיעזור לכם לפתור את הפקקים שיש לכם בפיתוח". איתרו מהנדס מוכשר וצעיר, במקרה הוא גם היה ישראלי, שלחו אותו לקוריאה, לנהל את מחלקת הפיתוח של הבלוטות'. באותו יום שהבחור הופיע בקוריאה, העבודה בכל מחלקת הפיתוח של הבלוטות' הופסקה מהסיבה הפשוטה. אף מהנדס לא היה מוכן לדווח למישהו שהוא יותר צעיר ממנו. מהנדסים בקוריאה יכולים להיות בני 40-45, ואין שום סיכוי שהם ידווחו למישהו, איזה צעירצ'יק שהגיע עכשיו מישראל, אפילו שהוא סופר מוכשר. וזה דברים שתוקעים את זה, זה מה שמנהל היום את הארגונים בקוריאה. יש עוד כל מיני דברים, כמו למשל להתקדם בעבודה בקוריאה, אתה לא צריך להיות מוכשר, אתה צריך, אתה צריך גם להיות טוב, אבל בעיקר צריך לעבור תקופה מסוימת בדרגה שלה, כלומר שלך. לא יכול להיות שאתה אחרי שנתיים גילו שאתה סופר מוכשר, ויקפיצו אותך בדרגה. בדרגות הגבוהות, זה גם, זה גם פרקי זמן מאוד מאוד ארוכים, כלומר להתקדם בין דרגה של מנג'ר בכיר לדרגה של דיירקטור, יכול להיות בין שמונה, במינימום זה שמונה שנים למשל בסמסונג. זה יכול להגיע גם ל-15 שנה. גם בחברות בינוניות, אם יש מישהו מאוד מאוד מוכשר, שכבר הגיע לגיל שלו לפרוש, המנכ"ל שלו רוצה שהוא יישאר, אז אתה רואה תמיד שהוא הופך להיות יועץ. הוא לא נמצא, הוא לא חלק מהפירמידה של החברה, הוא יועץ של המנכ"ל, הכל בשביל לא לשבור את הסיסטם, את המערכת, את הפירמידה המטורפת הזאת. אנחנו לפעמים יש לנו פרויקטים מסובכים של גיוס בכירים לחברות בינלאומיות בקוריאה, ולפעמים השיקול העיקרי בגיוס זה הגיל של המועמד. אף אחד לא ירצה לעבוד תחת מנכ"ל שהוא יותר צעיר ממנו. ואתה צריך להפוך את העניין הזה לשיקול מרכזי בכל העבודה של האיתור של המועמדים. בקוריאה בחברה קוריאנית הדרגה זה בעצם הזהות שלך. כשקוריאנים קוראים אחד לשני בעבודה, לעולם לא תמצא אותם קוראים בשמות הפרטיים. הם תמיד קוראים אחד לשני בשם המשפחה ובצמוד לזה את הדרגה. זה הזהות של כל אחד בחברה, וככה מזהים אותו באמצעות הדרגה שלו. לראות השנים הצעירים הקוריאניים מרגישים שהמערכת בעצם בולמת אותם, כלומר אם יש לך, אתה מאוד מאוד כישרוני, אתה בחיים לא תתקדם יותר מאלה שנכנסו יחד איתך לחברה. אתה תתקדם באותו קצב, ואתה תגיע לאותם מקומות באותם זמנים כמו כל אחד אחר שנכנס לחברה, במיוחד בחברות הגדולות והמסודרות. החודש, אמרתי, שברגע שהם יוצאים מהכלא הם באים עם כל מיני רעיונות מהפכניים, סמסונג הציגה החודש מערכת חדשה לניהול כוח אדם, שבעצם הולך, זה בעצם ניתוח להחלפת ה-DNA הקוריאני. אין לזה שום שם אחר שאפשר לקרוא לזה. הם מציגים שיטה חדשה שמאפשרת לצעירים מבטיחים להתקדם בהתאם לביצועים ולא רק בהתאם לגיל. הקידום יקבע בהתאם לאיזשהו סקר אמיטים שהם פיתחו ופחות על פי ההערכות של המנהל הישיר שלהם. כל השנות חובה לקידום בין דרגות יבוטלו. יבוטל, יבוטל המנהג לקרוא לעובד בשמו. זה גם לא יופיע באתר של החברה שכל אחד ומה דרגתו, ועוד כל מיני מהפכות בתחום, בתחום העבודה, זה פשוט כל מי ששמע על הדבר הזה אמר "אני לא מאמין עד שאני לא אראה שזה קורה". מצד שני, אם מישהו מסוגל לעשות מהפכות כאלה בקוריאה, זה שני גופים, או הממשלה או סמסונג. ויכול להיות שהם יצליחו. אם הם יצליחו, זה מהפכה שהיא כלל קוריאנית.

איציק: 00:24:40 מי שכבר הפתיע את כולם הוא מייסד ענקית החיפוש באינטרנט, נייבר, שהוא קונגלומרט בפני עצמו, שהודיע על מינוי של מנכ"לית בת 40, גם אישה, גם בת 40, בוגרת הרוורד ועוד סמנכ"ל כספים בן 43. זה באמת מהפכה אמיתית בסביבת העסקים הקוריאנית בכלל. נתן להם משימה להפוך את החברה לגלובלית. גם ב-LG ראינו השנה קידומים של אנשים צעירים יותר לתפקידי VP. יש הרבה יותר VPs בגילי 40 פלוס מאשר במינויים בשנים קודמות. בקיצור, יש פה ריח של התחלה של שינוי, בואו נראה לאן זה, לאן זה מגיע. נזכיר שכל זה מגיע כי בחודשים נובמבר-דצמבר זה חודשים מה שנקרא, חודשים של השקשוק הגדול. בכל החברות בקוריאה עושים שינויים ארגוניים כוללים, ועושים מינויים חדשים, עושים הכרזות על תפקידים. אז כך שכולם במתח ורוצים לראות לאן העסק, כל אחד לאן התפקיד שלו מתקדם ומה, לאן הקריירה שלו מתקדמת.

איציק: 00:25:51 אז עד כאן להיום. תודה רבה על ההקשבה. אתם מוזמנים להוסיף את הפודקאסט הקוריאנים לאפליקציית הפודקאסטים שלכם. אני אשמח גם לשמוע כל עצה, תובנה, שאלה שיש לכם, בשמחה רבה. תוכלו גם להירשם לירחון קוריאה לעסקים באתר של קבוצת יונקו ולקבל את הירחון אחת לחודש לתיבת המייל שלכם. המייל שלי הוא פשוט מאוד, [email protected]. יונאקו Y O N A C O. אני זמין עבורכם לכל מה שמסובך וקשור בקוריאה. תודה רבה לדן קריבולוטי, יועץ בכיר ביונאקו, על התמיכה גם בעריכה וגם על הביצוע הטכני. תודה רבה לצוות שלנו בסיאול על כל התמיכה שלהם בפעילות שלנו. אני הייתי איציק יונה, וזה היה הפודקאסט הקוריאנים לחודש דצמבר 2021. חורף טוב.

פרק 19: מצלמות בשירותים, פרופסורים ערומים ופשעי דייטים. וגם- עסקאות במליארדים

סמסונג עושה מהפיכה בתרבות העבודה בקוריאה, קוריאה לא סולחת לרודן, רכבים אוטונומים ברחובות סיאול, בנק קוריאה מעלה ריבית ועוד (אורך הפרק 26:51)

08.11.21 45:00 דקות

פרק 21: קוריאה בשנת שיא והאם סמסונג תהפוך לביג-פארמה

סמסונג עושה מהפיכה בתרבות העבודה בקוריאה, קוריאה לא סולחת לרודן, רכבים אוטונומים ברחובות סיאול, בנק קוריאה מעלה ריבית ועוד (אורך הפרק 26:51)

12.01.22 45:00 דקות
הרשם דרך הפלטפורמה האהובה עליך