ראה גם: המלחמה בקורונה Gangnam Style ו- פוסט עדכון יומי
קוריאה היא דוגמה מעניינת עבורינו למה שיקרה אם קורונה תצא פה משליטה. בשונה מסין, קוריאה היא מדינה מתקדמת עם רפואה מודרנית ותקציבי עתק. דומה אלינו – אבל גם מאוד שונה.
היום , יום שני 9 במרס, הוא היום ה-48 מאז אובחן החולה הראשון בוירוס בקוריאה. עד לפני כשבועיים מספר הנדבקים בקוריאה עמד על שלושים ומשהו. לכל אחד מהם היה מספר וכולם עקבו על מפה אינטראקטיבית אחר המקומות שבהם עבר הנדבק ב-14 ימים האחרונים. כמעט כל המסלולים החלו בשדה התעופה הבינלאומי אינצ'און.
ואז – תפנית בעלילה. גברת בת שישים ואחת, הנדבקת הקוריאנית ה-31, ביקרה בכנסיה של כת קוריאנית בשם "שמיים חדשים – ארץ חדשה" (ShinCheonji -SCJ). במקום התקיים אירוע של הקהילה והשתתפו בו מעל 1,000 מאמינים. #31 הייתה קצת מנוזלת. אומרים שהטקסים של הכת כוללים התגודדויות בצפיפות וקריאת אמן על כל משפט של הכומר. רק לאחר מכן, ב-18 בפברואר, אובחנה #31 כנדבקת הראשונה "בקהילה", שכן היא ואף אחד ממכריה לא שהו מחוץ לקוריאה בתקופה שקדמה.
ואז החלה ה"חגיגה" הנוכחית שטרם הסתיימה. #31 זכתה לתואר " Super Spreader" ובעברית – "מפיצה ראשית".
כיום (שני בבוקר) ,לאחר יותר משבועיים, יש בקוריאה כ 7,382 נדבקים מאובחנים וגם 51 נפטרים. היום (שני) אובחנו 248 נדבקים חדשים, המספר הנמוך ב-12 הימים האחרונים. רוב הנדבקים (95 אחוזים) מרוכזים בעיר Daegu שבה ובפרובנציה שסביבה (Gyeongbuk). מדובר באזורים שבדרום מזרח המדינה כ-300 ק"מ דרומית לסיאול. מרבית הנדבקים מאז העבירה המגיפה הילוך – קשורים ישירות לכת האמורה. מעקב שוטף ועדכונים אחר מספר החולים בקוריאה באנגלית ניתן לקבל באתר הבא – https://corona-live.com/. כפי שאפשר להבין – הנדבקים כבר לא מזוהים במספרים.
הפצה בחסות: כת השטן של קוריאה?
אין ספק שסיפור הרקע הבולט ביותר באירוע המתגלגל הזה היא המעורבות של הכת דתית SCJ האמורה. מדובר בקבוצה המונה כ-220 אלף איש בקוריאה ועוד עשרות אלפים נוספים ב-29 מדינות אחרות בעולם. SCJ הוקמה בשנות השמונים על ידי Lee Man-hee בן ה- 82. מאמיניו בטוחים כי הוא התגלמותו של ישו – שחזר אלינו ובידו היכולת הייחודית לבאר את התנ״ך וכמובן אינו בן-תמותה. בקוריאה מאז ומתמיד התייחסו אליהם בחשדנות. חברי הכת לא רשאים לספר על חברותם לאחרים כולל לבני משפחה.
עת התבררה תרומתם (שלא מדעת כנראה) של חברי הכת להפצת הנגיף, החלו בקוריאה קולות לפרק את הכת. הממשלה ביקשה מראשי הכת לקבל את רשימת החברים בכת לצורך בדיקתם – אך סורבה. דווח שהחברים בכת התבקשו לתת לפקידים מידע כוזב. הייתה אף שמועה כי ההנחייה למאמינים הייתה לצאת ולהדביק. 1,100 אתרים בבעלות הכת ברחבי המדינה – נסגרו. לבסוף הושגה רשימות החברים בפריצה למשרדי הכת. כעת השלטונות בודקים איתם אחד אחד ומוודאים שהם נכנסו לבידוד. כעת בני המשפחה שלהם יודעים לאן הם נעלמים מפעם לפעם.
התמונות מישראל לא היטיבו עם התדמית שלנו בקוריאה. העם בקוריאה אוהב ישראל ומגיעה לו מילה של עידוד. הצטרפו לקמפיין הרשת #Stand_by_Korea להבעת תמיכה בעם הקוריאני במשבר הקורונה.
הנה כמה עובדות מעניינות על המשבר בקוריאה, שלא תשמעו בחדשות:
- רמת הכוננות בקוריאה הועלתה לרמה הגבוהה ביותר – אדום.
- בכיר במחלקה לטיפול במצבי משבר במשרד במשפטים הקוריאני, שאחראית על הטיפול במשבר – קפץ אל מותו מגשר אל הנהר בסיאול.
- פתיחת שנת הלימודים בקוריאה שתוכננה לתחילת מרס – נדחתה ל-23 במרס, בכל מוסדות החינוך.
- תרגיל צבאי אמריקאי–קוריאני גדול שהיה אמור להתקיים במרס – בוטל. תרגילים מעין אלה חשובים ביותר להרתעה של השכנים מצפון וכמעט מעולם לא בוטלו.
- חייל אמריקאי ראשון אובחן כנשא של הנגיף.
- 25 חיילים מצבא דרום קוריאה אובחנו במחלה – והוטל עוצר יציאות וביקורים בצבא. הוקפא גיוס המלש״בים מהעיר דגו.
- הבהלה למסיכות בעיצומה. הממשלה הבטיחה אספקה שוטפת של מליוני מסכות, אך עם זאת קיים מחסור חמור במסכות. יצוא מסכות נאסר. המחיר של מסכות עולה, על אף פיקוח ממשלתי.
- מוצרי צריכה נוספים שהביקוש להם עולה על הייצור – אטריות ראמן להכנה מהירה, ותכשירים לחיטוי ידיים.
- למרות מחאת הציבור, קוריאה נמנעת מאיסור כניסה גורף של סינים, למעט אלה שהיו במחוז חוביי הנגוע. סין היא שותפת הסחר הגדולה של קוריאה ואחראית ל 25 אחוזים מהיצוא הקוריאני ו-20 אחוזים מהיבוא. קוריאה אף העבירה לסין מענק של 5 מיליון דולר למאבק בנגיף. סין "לא נשארה חייבת" והכניסה 142 אזרחים קוריאנים להסגר בסין ללא כל התראה לממשלת קוריאה. למחאת הקוריאנים ענו הסינים ש"זה לא אישי".
- אחרי ישראל, סגרו את שעריהן לקוריאנים 101 מדינות נוספות.
- בעת מצוקה קוריאנים חוזרים לערבות ההדדית שכה אפיינה אותם לפני שהם התחילו לאכול אחד את השני. מגזר העסקים הקטנים הוא אחד הסובלים העיקריים מהמשבר ובדרך כלל אנשיו חסרים את המשאבים לשרוד. בעלי נכסים רבים מפחיתים עצמאית את שכר הדירה לשוכרים שלהם. הממשלה הצטרפה והודיעה כי תעניק זיכוי במס לצדיקים – כהשתתפות ממשלתית במאמץ. הקונגלומרטים הגדולים תורמים ציוד רפואי וצרכים בסיסיים במיליונים רבים.
- ותמיד יש בקוריאה רעיונות איך עושים דברים קצת יותר מהר (ראה פוסט על תרבות המהירות בקוריאה). בעיר Goyang הקימו תחנת "קורונה דרייב אין" שאליה מגיעים ונבדקים ברכב תוך 10 דקות. התשובות – אחרי יומיים.
כלכלה ועסקים בצל המשבר
הפגיעה המיידית בכלכלה הקוריאנית היא בענפי התיירות. מיליוני תיירים ,רובם סינים, מדירים רגלם מהמדינה. רק כמה ישראלים צעירים עדיין מנסים להנות מהחוויה הקוריאנית ותמהים מדוע הכל פה סגור. הלהקה הקוריאנית הכי מצליחה כיום- BTS – קיימה את מסיבת העיתונאים להשקת האלבום החדש – ביוטיוב.
הירידה בתיירות ואיסור כניסה לקוריאנים הביאו לביטול טיסות רבות וענף התעופה משותק. הפגיעה בבתי הזיקוק בקוריאה, המספקים את הדלק למטוסים – חמורה.
הצריכה הפרטית היא אחת המנועים הגדולים של הכלכלה הקוריאנית. הפחד מיציאה למקומות ציבוריים והאיסור על מופעים גורמים לאנשים להיות יותר בבית, לאכול פחות בחוץ,לקנות יותר און-ליין. כל אלה מצמצמים צריכה. התכווצות הצריכה הפרטית פוגעת בעיקר בעסקים הקטנים.
התעשייה הקוריאנית טרם דיווחה על פגיעה משמעותית, בעיקר כיוון שספקית העל שלה – סין, דואגת להשיב את קווי היצור אצלה לעבודה מהירה. אך ככל שהמשבר בעולם ובקוריאה יתפתח – סביר שנראה את הפגיעה מצד הביקושים ולא דווקא מצד ההיצע. מי רוצה לקנות יונדאי חדשה שהנגיף משתולל בחוץ.
הממשלה הקוריאנית העמידה תקציבי עתק (כרגע 1.2 מליארד דולר) לתמיכה באיזורים הפגועים, במגזרים שנפגעו ובעסקים הקטנים. הבנק המרכזי של קוריאה הוריד את תחזית הצמיחה בשתי עשיריות ל-2.1 אחוזים, והוא מעריך שהפגיעה בכלכלה תתרכז רק ברבעון הראשון.
לסיכום, נראה כי משבר הקורונה הקוריאני טרם הגיע לשיאו. הממשלה הקוריאנית די מנוסה בטיפול במשברים, אם כי הפעם סדרי הגודל אחרים לגמרי. מערכת בריאות טובה, כיסים עמוקים, עם ממושמע ויכולת ניהול טובה יסייעו ליציאה מהירה מהמשבר. אין ספק שהם מנהלים את העניין בCOVID-ראש.
ראה גם: הקוריאנים: סגר זה לא דמוקרטי, עצירת טיסות? לא מודרני!
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלך.
"הקוריאנים" – נכתב מאז שנת 2006 על ידי איציק יונה, מנכ"ל קבוצת YONACO, המתמחה בייעוץ לעסקים עם קוריאה. איציק התגורר בקוריאה ומזה כ-17 שנה חולק את חייו בין קוריאה לישראל. בבלוג מעל 200 מאמרים המאפשרים הצצה אל חיי היומיום של סביבת העסקים בקוריאה.
הכתבה מעניינת מאד, אבל אני מאד עצובה בשביל דרום קוריאה, המדינה האהובה עליי ועל הרבה ישראלים שהמצב גרוע, לבי אתם, מקווה שהמצב יגמר מהר וישראל ודרום קוריאה יחזרו להיות ביחסים טובים כמו שהיו תמיד, וכמובן שהמצב בארץ יסתיים מהר, כי ישראל הכי חשובה לנו, ואחריה דרום קוריאה המהממת