הידעת?
בחודשיים וחצי מאז הושקה מערכת הדור החמישי הסלולרי בקוריאה רכשו מליון איש את מכשיר הדגל של סמסונג-S10 ו-280 אלף רכשו את המתחרה LG V50. המחירים למי שלא מתאפק 3,700-4,300 ש"ח.
DMZ: מבזק צפון קוריאה
נראה שטראמפ הבין שלמנהיג העליון קים הוא לא יכול למכור איזה "עסקת מאה" חפוזה, ויתכן שגם הפיק לקחים מפיצוץ פסגת האנוי בפברואר. וכמו שאנחנו תמיד אומרים, וכמו שאמרנו בענין קים (גליון אוק 2018) – כדי לעשות עסקים עם קוריאנים צריך קודם לבנות יחסים. נראה שטראפ משתדל לשנות כיוון, אם כי בהגזמה כהרגלו.
לאחר חלופת "מכתבי אהבה" עם "חברו הטוב קים" בחודש האחרון, הגיע טראמפ לפסגת G20 ביפן. משם צייץ לחברו משהו כמו: "היי קים אני במקרה פה באיזור, בא לך להיפגש להגיד שלום?". התוצאה הייתה מפגש לחיצות ידיים ושיחה של שעה בגבול המשותף בין הקוריאות ב-30 ביוני. טראמפ קיבל הזמנה לצעוד לצפון קוריאה כנשיא האמריקאי הראשון וחזר על הביטויים "Great Friendship", "Great Progress". השיחה הייתה בעיקר "שיחת אוירה" וטראמפ הדגיש שאין לחץ. לסיכום, השניים החליטו כנראה לחדש את שיחות הגרעין וטראמפ נתן לקים הזמנה עמומה לביקור בבית הלבן.
ולמי שתהה לאן נעלמו כל צוות העוזרים והמתרגמים של קים שהוחלפו בחדשים (למעט אחותו), נאמר בעדינות כי המנהיג לא שבע נחת מהביצועים שלהם. להרחבה לגבי גורלם ירחון יוני 2019.
ובעקבות מי צעד טראמפ?
כמובן בעקבותיו של דר. אלון לבקוביץ שביקר בצפון קוריאה לאחרונה וחזר אלינו בריא ושלם. חלקו השלישי של סיפור ביקורו במדינה המבודדת בעולם בפוסט אורח בבלוג "הקוריאנים".
טראמפ מודה לטייקונים על יבוא אבטלה מאמריקה
לפני פגישתו עם המנהיג הצפון קוריאני, נפגש טראמפ בסיאול עם תריסר מראשי הקונגלומרטים הקוריאנים הגדולים בקוריאה: יונדאי, SK, סמסונג, CJ ,Doosan ועוד. הוא הודה לקוריאנים על ההשקעות שהם מבצעים בארצות הברית, שתרמו ישירות לתעסוקה של 50 אלף אמריקאים. הוא הודה במיוחד ליו"ר Lotte על ההחלטה להשקיע שלושה מיליארד דולר בקומפלקס כימיקלים בלואיזיאנה ולראשי קוריאן-אייר על ההחלטה לרכוש 11 מטוסי בואינג חדשים בעבור חופן של עשרה מליארד דולרים.
החודש פורסם כי השקעות של חברות קוריאניות יצרניות בחו"ל כפולות בהיקפן מההשקעות הקוריאניות בכלכלה המקומית. התהליך הזה גרע בעשור האחרון כ-417 אלף מקומות עבודה מקוריאה.
באות בצרורות: יפן בחרם כלכלי על קוריאה
כאילו אין לקוריאנים מספיק צרות, הודיעה יפן כי שלשה חומרים יחודיים וכמעט בלעדיים, המשמשים את תעשיות המסכים והצ'יפים הקוריאניות – יחויבו מעתה ברשיון יצוא בגין כל משלוח. המשמעות האמיתית – לחיצה על דוושת הבלמים של כלכלת קוריאה. וכל זה למה? לפני שמונה חודשים קבע בית משפט קוריאני כי חברות יפניות ובהם מיצובישי, חייבות לפצות אזרח קוריאני שהועסק אצלם בכפיה לפני ובמהלך מלחמת העולם. היפנים טוענים שלאחר המלחמה הם פיצו את כל מי שצריך בהתאם למה שנקבע. החרם יתחיל ב 4 ביולי. הקוריאנים מגישים תלונה לארגון הסחר העולמי.
הכלכלה ה-11 בעולם, מודאגת
התוצר הקוריאני ירד ב 0.4 אחוזים ברבעון הראשון של השנה – הירידה הגדולה ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008. בחודש אפריל הציגה הכלכלה מאזן מסחרי שלילי לראשונה מזה שבע שנים.
לאחר חודשיים של צמיחה קלה צנחו בחודש מאי גם ההשקעות במכונות וציוד בקוריאה בשמונה אחוזים. בין הגורמים – אי הוודאות הכלכלית כתוצאה ממלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין. היצור התעשייתי נפל במאי בחמישה אחוזים. היצור של מגזר הפטרוכימיים צנח ב-14 אחוזים על רקע ירידה בביקושים המקומיים ותחרות עזה ממדינות אסיה. רק המכירות הקמעונאיות עלו במאי בכאחוז הודות להשפעה העונתית של מכירות המזגנים והאופנה. בנקי השקעות אמריקאים והבנק העולמי חתכו את תחזית הצמיחה הקוריאנית השנה לכ-2 אחוזים לעומת 2.5 אחוזים עד כה.
תערוכות החודש בקוריאה
לחץ על הכותרת לראות את כל התערוכות בחודש הקרוב בקוריאה.
חגים בקוריאה
במהלך חודש יולי אין חופשים בקוריאה
מבזק קוריאה – ישראל
יונדאי תשקיע מליון דולר בסטארט-אפ MDGO שמאפשרת זיהוי מהיר של תאונות ודיווח על מצב הפצועים בזמן אמת.
קרן סופטבנק קוריאה השתתפה בסבב השקעה בסך 17 מליון דולר בחברת רדארים לרכב הישראלית Innoviz.
קוריאה בקצרה
אמיצים ברשת. החל באחד ביולי יוטל מע"מ בשיעור 10% על השירותים שצורכים קוריאנים מחברות אינטרנט בינלאומיות כמו גוגל, פייסבוק ויוטיוב. מדובר בשירותים דיגיטליים כגון שירותי אחסון בענן ופרסום און ליין.
הכנה ליום דין דמוגרפי. לאחר שגיל הפרישה הרשמי בקוריאה הועלה ל-60 בשנת 2016, נשקלת כעת העלאתו בשנית, הפעם ל-65. בשנת 2025 תהווה אוכלוסיית הקשישים בקוריאה (גילאי 65 ומעלה) כ-20 אחוזים מהאוכלוסייה הכללית. גם ההוצאה הממשלתית על פנסיה תזנק בהתאם. החל מהשנה הבאה אוכלוסיית גילאי העבודה בקוריאה תקטן ב-330 אלף איש בשנה.
אנחנו מפרגנים לחברים. נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמן השתתף בחנוכת קומפלקס פטרוכימיים בעיר אולסאן, שבנתה S-OIL, חברת בתי הזיקוק השלישית בקוריאה. S-OIL היא בשליטה של חברת האנרגיה הלאומית של סעודיה Aramco. החברה הודיעה בנוסף כי שתי החברות יקימו מתקני יצור נוספים לתעשייה בהשקעה סעודית של שישה מליארד דולרים.
על הדרך, Aramco חתמה על מזכר הבנות עם יונדאי רכב לקידום שיתוף הפעולה בתחומי הרכב המימני ובעיקר הקמת תשתיות הטענה ומכירת רכבים מימניים לערב הסעודית.
מי בשירותים? נואשת למצוא מגזר שירים את הכלכלה המתכווצת, הודיעה ממשלת קוריאה כי העתיד נמצא במגזר השירותים והקציבה 60 מליארד דולר לתמיכה במגזר בחמש השנים הקרובות. בין השאר הכסף ילך להלוואות למגזר, לתמיכה במחקר ופיתוח בתחום, ולהגדלת מספר התיירים באמצעות הפקת שני פסטיבלי קיי-פופ בשנה. הכינו את הכרטיסים לילדה.
כולנו? משרד האוצר הקוריאני פרסם שורה של הקלות מס שנועדו להקל על השכבות החדשות ולהגדיל את הצריכה. בין השאר הוארכו הקלות המס ברכישת רכב, הוארכו ההטבות למובטלים, הורחבו הטבות המס למשתכרים משכורות נמוכות כך שהן יקיפו כשלשה מליון משקי בית ועוד.
בנוסף הוחלט כי מדרגות הצריכה של חשמל ירדו בחודשים יולי-אוגוסט על מנת להקל על חשבון החשמל של כ-16 מליון בתי אב.
KA-YA? תאגיד יונדאי-קיה הודיע כי המכירות שלהם לשוק המקומי הסתכמו ב-520 אלף כלי רכב בחמשת החודשים הראשונים של השנה, הגבוה מזה 17 שנה. שלשה מכל ארבעה רכבים הנמכרים בקוריאה הן מתוצרת יונדאי או קיה. כמחצית מהרכבים החדשים בקוריאה הם ג'יפונים. מה הפלא? עלות קיה ספורטאז' 2000 סמ"ק -65 אלף ש"ח.
ילדי כאפות. כשסין וארצות הברית רבות, מי שחוטף הוא ילד הסנדביץ' הנצחי – קוריאה. ענקית האלקטרוניקה הסינית Huawei הזהירה את הספקיות הקוריאניות שלה שלא להיענות לחרם האמריקאי, פן יבולע להן. גם בכירים סינים הציעו לקוריאה "לעשות את ההחלטה הנכונה" בסכסוך בין סין לארצות הברית. הסינים הם לקוחות משמעותיים של יצרנית השבבים Hynix ושל סמסונג אלקטרוניקה. הקוריאנים גם חרדים שירידה במכירות של אפל בסין בעקבות החרם תביא לצמצום הרכש של אפל מקוריאה, מצלמות ומסכים לטלפונים. בינתיים בסין – הופלו באישון לילה שלטי פרסום חוצות של יונדאי וסמסונג.
מותק, הבירה שלי התכווצה. אחד מכל ארבעה בתי אב בקוריאה הוא של יחידים. אחת ההשפעות המעניינות של המגזר הזה היא התכווצות בפועל של מוצרי הצריכה: מוצרי מזון במשקל מופחת, חטיפים מיניאטורים, פחיות שתיה קטנות, מיני מקררים,מכשירים זעירים להכנת אורז ועוד.
דרום קוריאה: עסקאות והשקעות
פוס משחק. ענקית המשחקים הקוריאנית Nexon כבר לא למכירה. לאחר שהמועד להגשת הצעות נדחה כמה פעמים נראה כעת שאין גוף מספיק גדול, או מספיק רעב, לבלוע את הענקית הקוריאנית המוערכת ב-9 מיליארד דולרים. כדי להרגיע את כולם הכריזה החברה כי תשחרר שבעה משחקים חדשים בחצי השני של השנה.
נוסעים מתמידים. Hanwha וחברת ההשקעות של NH רכשו כ-3 אחוזים משדה התעופה של לונדון, Getwick תמורת 243 מליון דולר.
קונצרן Hanwha, שבבעלותו יצרנית מנועי סילון, רכש חברת מנועי מטוסים אמריקאית (EDAC) בתמורה ל-300 מליון דולר.
Vacance. סמסונג ניירות ערך רכשה קומפלקס משרדים במערב פאריז בתמורה ל 778 מליון דולר. הנכס בן 44 אלפי מ"ר מושכר לפירמת הייעוץ PWC. מוקדם יותר השנה רכשה החברה ביחד עם תאגיד קוריאני נוסף נכס בפאריז בתמורה ל-1.3 מליארד דולר. אשתקד הובילה החברה מספר חברות קוריאניות להשקעה של 760 מליון דולר בטרמינל גז נוזלי בצרפת.
תמונת החודש
המרענן הרשמי של הקיץ הקוריאני. ארוחת איטריות במי קרח ואבקת פולי סויה. עם ישראל, עד מתי תאכלו סלט לצהריים?
בונוס לקוראינו
לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2019. להורדה.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלך.
"הקוריאנים" – נכתב מאז שנת 2006 על ידי איציק יונה, מנכ"ל קבוצת YONACO, המתמחה בייעוץ לעסקים עם קוריאה. איציק התגורר בקוריאה ומזה כ-17 שנה חולק את חייו בין קוריאה לישראל. בבלוג מעל 200 מאמרים המאפשרים הצצה אל חיי היומיום של סביבת העסקים בקוריאה.