גרסת כיס של הירחון ללא סיפורים ללא תמונות – פה.
הידעת?
לא רק וונדר-וומן הגיעה קודם לטלוויזיה. שבעה סרטים קוריאנים חדשים שלא יזכו לעלות לאקרנים נרכשו על ידי נטפליקס, צפיה מהנה.
מדינת יש דין
מאז פרצה הקורונה לחיינו לפני כשנה התרבה השיח במקומותינו מדוע הקוריאנים מצליחים במאבק בנגיף. הטיעון המרכזי: "הם ממושמעים יותר מאיתנו". מישהו חשב פעם למה הם ממושמעים? לפניכם שלושה אירועים מקוריאה החודש. חומר למחשבה.
קצת בדומה לפרשת האונס באילת ,סערה קוריאה בתחילת השנה עם לכידת רשת שהפעילה חדרים וירטואלים בשם "הדוקטור" באפליקציית טלגרם בהם הוצגה בתשלום פעילות מינית, גם של קטינות, שצולמה בכפיה. הרשת נוהלה על ידי צעיר בן 25 ללא עבר פלילי – Cho Joo-Bin (ראה הרחבה בירחון אפריל 2020). החודש, כחצי שנה בלבד מאז מעצרו, נדון הדוקטור ל-40 שנות מאסר וקנס של 10,000 דולר. חברי הרשת האחרים קיבלו 7-10 שנים.
רשות ההגבלים של קוריאה קנסה ב-11 מליון דולר את החברה הצרפתית GTT על שימוש לרעה בכוחה המונופוליסטי מול המספנות הקוריאניות הגדולות. הצרפתים, ספקים בלעדיים של טכנולוגיות לבניית מיכליות להובלת גז נוזלי, הכריחו את הקוריאנים לקנות מהם שירותי תמיכה וייעוץ, מעבר לתשלום תמלוגים על השימוש בטכנולוגיה, בסכומים שהגיעו לכמעט 10 מליון דולר לספינה. בכך החלישו את כח התחרות של המספנות הקוריאניות, שחלק גדול מהכנסתן מגיע מבניית מכליות גז מונזל (LNG).
נציבות ההגנה על פרטיות המידע בקוריאה קנסה את פייסבוק ב-6 מליון דולר על ששיתפה מידע של שלושה מליון משתמשים בין השנים 2012-2018 ללא אישורם.
הסכם הסחר הגדול בעולם
קוריאה היא חלק מהסכם "השותפות הכלכלית האיזורית הכוללת" (RCEP) עליו חתמו 15 מדינות אסיאתיות. עשר מדינות מזרח אסיה השותפות בברית ASEAN וכן סין, יפן, קוריאה, אוסטרליה וניו זילנד. מקומה של הודו נפקד. ההסכם מאגד כשליש מכלכלת העולם ומהווה מעין הסכם סחר חופשי. המתקשרות הן אריות סחר כמו סין, יפן, וסינגפור מחד ומדינות פחות מפותחות כמו לאוס, מיאנמר וקמבודיה מאידך.
השפעת ההסכם על דרום קוריאה לא נראית דרמטית במיוחד, אם כי דוברי הממשלה משתדלים למצב אותו כפתרון למשבר הקורונה הכלכלי. בין השאר קובע ההסכם הפחתה הדרגתית (לרוב על פני 10 שנים) של מכסי מגן והקוריאנים אומרים שהוא יפתח יעדים חדשים ל 90 אחוזים מהמוצרים הקוריאנים. כלכלנים מעריכים כי ההסכם יוסיף כמחצית האחוז לתוצר הקוריאני בטווח הארוך. הקוריאנים גם יקבלו הגנה טובה יותר על הקנין הרוחני שלהם. ההסכם צפוי להכנס לתקפו במחצית השניה של 2021. השפעת ההסכם על הסחר בין ישראל וקוריאה ,אם קיימת, טרם נחקרה עד תום.
היכונו למבחן של החיים
יש דברים שהקורונה לא תעצור. שלושה בדצמבר הוא יום הדין בו יקבע גורלם של 490 אלף צעירים קוריאנים בוגרי תיכון. מבחן הכניסה לאוניברסיטאות אליו התכוננו מאז נולדו יקבע לאיזה אוניברסיטה יתקבלו ובאיזה מקום יעבדו בעתיד. המבחן נערך במשך תשע שעות ב-1,000 בתי ספר שתלמידיהם עברו ללימוד מרחוק לצורך הבחינה. שוטרים על אופנועים יהיו זמינים לקחת לבחינה את מי שנתקע, הבורסה תתחיל את המסחר באיחור ומטוסים לא ימריאו ולא ינחתו במהלך הפרקים החשובים של הבחינה. ההורים יעמדו בחוץ ויתפללו. ואם חשבתם שאז זה נגמר – עדיין צפויים לילדים האלה ראיונות בעל פה וכתיבת חיבורים בכל אוניברסיטה בנפרד, לפני שיקבלו את התשובה הסופית. רק אז יוכלו בראשון במרס לפתוח את הזום ולהתחיל את שנת הלימודים הראשונה. קרא עוד על הפסיכומטרי הקוריאני הגדול במאמר מתוך "הקוריאנים"
קורונה בקוריאה – הגל השלישי
מאז דיכוי המיני-התפרצות של מחצית אוגוסט (ראה פוסט בעניין) עמד מספר הנדבקים בקוריאה על כ-100 ביום. במחצית נובמבר חלה עליה במספר הנדבקים עד לכ-600 ביום, שני שלישים מהם בסיאול וסביבתה. מבחינת הקוריאנים מדובר בגל שלישי. רמת הריחוק החברתי הועלתה באיזור סיאול לדרגה 2 מתוך 5 (אין ישיבה בבתי קפה, מסעדות בטייק-אוויי החל מתשע בערב ועוד) ונוספו מספר הנחיות לשבוע ימים החל בראשון בדצמבר. למשל – סגירת סאונות ופעילות ספורט בחללים סגורים, איסור על שיעורי נגינה ושירה ואיסור על מסיבות סוף שנה, במיוחד בהשתתפות מעל 10 אנשים ועוד. מחוץ לסיאול רמת הריחוק החברתי הועלתה ל-1.5. סיכום נתוני המגיפה בקוריאה נכון ל 30 בנובמבר על פי הטבלה שלהלן: סה"כ נדבקו בנגיף כ- 34 אלף, ישנם ששת אלפים חולים פעילים ונפטרו מהמחלה 526 קוריאנים עד כה. לכל מי שמשווה – בקוריאה יש 51 מליון בני אדם.
ומה עם חיסון? פייזר? מודרנה? או בקיצור למי צריך הנשיא מון להתקשר? אומנם חברות קוריאניות מפתחות חיסונים לקורונה ואפילו מייצרות חיסונים עבור יצרניות זרות אבל המדינה עצמה לא נחפזת. שר הבריאות הקוריאני אמר כי אמנם הציעו להם חיסונים אבל הם מחכים שהמחירים יהיו יותר הגיוניים.
בקוריאה מתקיימים כיום ניסויים קליניים ב-19 תרופות לקורונה וב-3 חיסונים. שמונה אישורים נוספים ניתנו לניסויים שטרם החלו. סמסונג ביולוגיה מייצרת תרופה לקורונה עבור אלי-לילי, ואפילו החיסון הרוסי מיוצר בקוריאה – כך שידי הקוריאנים מלאות עבודה בזמן שאתם מתכוננים לסגר הבא.
קוריאה: ישראל – ראש בראש
ישנה תחרות סמויה בין קוריאה וישראל מי תדורג ראשונה בדירוג הבנק העולמי על היקף ההשקעה במחקר ופיתוח. המקום ראשון נראה יותר יפה בשקפים של השגרירים, אם כי ההבדלים ביננו לא מאוד משמעותיים. ובכן, הקוריאנים לא יכולים לעדכן את השקפים שלהם, כי גם בדירוג השנה ישראל מובילה עם השקעה במו"פ בשיעור של 4.95% מהתוצר בזמן שקוריאה במקום השני עם רק 4.81%. אחרינו שוויץ, שבדיה ויפן. ארה"ב במקום התשיעי. הדירוג ע"פ נתוני 2018.
קימצ'י הוא הפלאפל של קוריאה.
חודש נובמבר הוא חודש הכנת הקימצ'י בקוריאה. רבים הפסיקו עם הפרויקט המשפחתי המייגע וסומכים על האספקה מאמא. אחרים קונים בסופרמרקט אבל מודים "אין כמו קימצ'י של אמא". קיראו מאמר על קימצ'י מאת איציק יונה לרגל יום הקימצ'י שחל החודש
תערוכות החודש בקוריאה
בשל התפרצות נגיף הקורונה, ישנן מגבלות על אירועים בקוריאה.
חגים וחופשים החודש בקוריאה
25.12 – חג המולד. יום חופש בקוריאה
01.01 – ראש השנה האזרחית. יום חופש בקוריאה
קוריאה בקצרה
רק עם אופנוע. רשת בתי הקפה סטארבקס בקוריאה לא נכנעת לקורונה. תחל בהקמת סניפים למשלוחים בלבד. זוהי רשת בתי הקפה הגדולה במדינה ומחזור העסקים שלה חצה כבר את הרף של 1.5 מליארד דולר. ״פרויקט 101 בתי קפה בקוריאה״ ממחיש את טירוף הקפה הקוריאני.
והדרת. שיעור המע"מ בקוריאה עומד על 10% כבר ארבעים שנה. עם הזדקנות האוכולוסיה נשמעים קולות להעלות את שיעור המע"מ ולשמר את ההכנסות ממיסים.
לא נאחל הצלחה. תורכיה פנתה לחברות קוריאניות לסייע בהשלמת הפיתוח של טנק המערכה התורכי Altay. התורכים לא הצליחו עד כה להתאים לטנק מערכות קריטיות כמו מנוע ותמסורת והם מקווים שהקוריאנים יוכלו לחלץ את הפרויקט התקוע.
Don't Woori. הבנק הקימעונאי הגדול בקוריאה Woori Bank יסגור בהדרגה 700 סניפים וישאר עם 117 סניפים בלבד.
עובדים אבל פחות. שיעור האבטלה בקוריאה עמד באוקטובר על 3.7% ובשיא המשבר בחודש מאי השנה עמד על 4.5%
תנועת העבודה. GM Korea, לשעבר דייהו, תסיים זו השנה השביעית ברציפות בהפסד. לחברה צבר הזמנות נכבד אבל חילוקי דעות עם ועד העובדים הלוחמני על התשלום בעבור שעות נוספות גורמים לירידה של ב-70 אחוזים בתפוקה.
פקק בעננים. יונדאי רכב מפתחת מטוס מטען ללא טייס להובלת מטענים בין ערים במהירות וביעילות. המיזם יחל בהובלות ב-2026.
טיסנקרופ, מאחוריך! קוריאה השיקה את סדרת הצוללות KSS-III במשקל 3,000 טון ומסוגלת לשגר טילים בליסטים. התכנית היא להצטייד ב-9 צוללות מהטיפוס הזה.
עסקאות והשקעות
מונופול נולד. קוריאן אייר תרכוש שליטה (64%) במתחרה המקומית (והקטנה ממנה במחצית) Asiana בהשקעה של 1.6 מליארד דולר ותיצור בתחילת 2022 את חברת התעופה השביעית בגודלה בעולם. 260 מטוסים, 28 אלף עובדים ונתח שוק של 70% משוק הטיסות והמטען הקוריאני. מי שדחף לעסקה הוא הבנק הממשלתי KDB שמושקע בשתי היריבות המקורקעות. ומי שיממן את רוב המהלך הוא כמובן משלם המיסים הקוריאני באמצעות אותו KDB.
יוסי מימן. יונדאי רכב חתמה על מזכר הבנות לאספקת 4,000 משאיות מונעות מימן לחברות בסין עד 2025.
ברוכה הבאה אמזון. SKT – חברת התקשורת הגדולה בקוריאה, ממשיכה להתרחב בתחומים שונים שאינם תקשורת. ובגדול. חודש אחרי הסכם אסטרטגי עם אובר (ראה ירחון נובמבר) התקשרה החברה עם אמזון להקמת פעילות סחר אלקטרוני משותפת שתתבסס על היכולות של אמזון ופלטפורמת הסחר הגדולה 11ST שבבעלות SKT. אמזון תשקיע בחברה כ-300 מליון דולר. שוק הסחר האלקטרוני בקוריאה צומח במהירות ומוערך השנה ב-140 מליארד דולר. בשנה הבאה הוא יהיה השוק השלישי בגודלו בעולם לאחר ארצות הברית וסין. התחרות העיקרית של אמזון תהיה מול Coupang המקומית שבעצם העתיקה בהצלחה את המודל העסקי של אמזון לקוריאה. יהיה מעניין.
הצחקתם את הרגולציה. רשות ההגבלים הקוריאנית שמה ברקס לעסקת 4 מליארד הדולר (דווחה בירחון ינואר 2020) על פיה חברת המשלוחים הגרמנית Delivery Hero תרכוש את חברת משלוחי המזון הגדולה בקוריאה ותייצר (ביחד עם פעילות שכבר יש לה) מונופול חלומי השולט על 90 אחוזים משוק משלוחי המזון שמוערך בכ- 20 מליארד דולר – הרביעי בגודלו בעולם.
מתלהבים וקונים. בשלוש השנים האחרונות רכשו בנקי השקעות קוריאנים נכסי נדל"ן באירופה ובארצות הברית בשווי של כ-20 מליארד דולר. הנכסים הללו אמורים להארז מחדש ולהמכר למשקיעים מוסדיים ואחרים בקוריאה. משום מה נדל"ן בשווי 7 מליארד דולר עדיין תקוע אצל הברוקרים, מה שמעיד על תהליכי קבלת החלטות לא בריאים הנבדקים בימים אלה.
שוטי שוטי. מספנות סמסונג יספקו חלקי ספינות וציוד לגוף אירופאי בעסקה הגדולה בתולדותיה – 2.5 מליארד דולר
סרטון החודש
ביום הרווקים, כשכולם קנו אוזניות מעלי-אקספרס, עסקו הקוריאנים בקניות של מארזי שוקולד לבני הזוג שלהם ממבחר עצום שמוצג בכל פינה. המארז הפופולרי הוא Pepero – מקלות ביסקוויט מצופים שוקולד שהפכו לסמל היום: 11-11. ועל שמו נקרא היום Pepero Day.
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
בונוס לקוראינו
לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2020. להורדה.
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם עכשיו הזמן בפרוס השנה הקוריאנית החדשה. – לחצו להורדה.
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלך.