הידעת?
אפליקציות משלוחי המזון בקוריאה כמעט הכפילו את היקיפן בשנה האחרונה. בצעו באוגוסט משלוחים בשווי 800 מליון דולר!
DMZ: מבזק צפון קוריאה
קים ג'ונג און בחר לפתוח את שנת תש"פ בירי של (ככל הנראה) טיל בליסטי מצוללת לעבר המים הטריטוריאלים של יפן. זאת בשעה שהפקידים שלו ושל ארצות הברית עמלים על הכנת סבב פגישות בדרגי עבודה, שאמור להפתח השבוע. סוכנות הביון הדרום-קוריאנית העריכה שאם השיחות יעלו יפה, יגיע המנהיג הדגול בנובמבר לביקור בסיאול.
מלחמת הסחר הקטנה: יפן-קוריאה
שלושה חודשים חלפו מאז הטילה יפן מגבלות סחר על חומרים חיוניים לתעשיות היצוא של קוריאה. הבקשות של קוריאה לשיחות בענין או לבחינה מחדש של הנושא – נותרו ללא מענה.
בקוריאה עצמה נמשך החרם הציבורי הספונטני על מוצרים יפנים. נרשמה ירידה חדה בקניית מוצרי דגים יפנים (80 אחוזים), קוסמטיקה יפנית (70 אחוזים), מכשירי כתיבה (44 אחוזים) ועוד. ברשתות השיווק נתלו שלטים המודיעים שאין בנמצא מוצרים יפנים. מכירות מותגי רכב יפני ירדו בכ-60 אחוזים וקבוצת הרכב Nissan אף הודיעה שתסגור חלק מאתרי המכירות שלה עקב צניחה של 90 אחוזים במכירות.
התיירות הקוריאנית ליפן צנחה בספטמבר ב-80 אחוזים והקוריאנים מעדיפים השנה לתייר במדינות מזרח אסיאתיות אחרות, כמו מלזיה, שכמות הנוסעים הקוריאנים אליה עלתה בחמישים אחוזים. מנגד, התיירים היפנים לקוריאה לא מתרגשים מההמולה ומספרם נותר יציב. אולי אוהבים לראות קוריאנים לחוצים.
ממשלת קוריאה הקציבה 90 מליון דולר לתמיכה בתעשיות שנפגעות מהתגוששות הסחר עם יפן. התמיכה תינתן כהלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים ובינוניים מתחום התיירות, ולעסקים המשווקים מזון מיפן ומסעדות יפניות (ראה גם תמונת החודש).
תערוכות החודש בקוריאה
לחץ על הכותרת לראות את כל התערוכות בחודש הקרוב בקוריאה.
חגים בקוריאה
03.10 – יום ייסוד האומה הקוריאנית – יום חופש.
09.10 – יום ה״האנגול״. לציון המצאתו של הכתב הקוריאני. יום חופש.
שכר קוריאני במספרים ברוטו (נתוני 2018)
בקוריאה 15.4 מליון עובדים שכירים
השכר השנתי הממוצע – 30.3 אלף דולר (+4.6%)
1,586 עובדים השתכרו מעל 420 אלף דולר בשנה (500 מליון וון)
490 אלף עובדים (3.2 אחוז מהעובדים) השתכרו מעל 83 אלף דולר (100 מליון וון)
העשירון העליון משתכר – 58 אלף דולר ומעלה בשנה
עובדים בחברות קטנות משתכרים 42 אחוזים פחות מעמיתהם בחברות הענק
סיאול, יש לנו בעיה
ימות המשיח. הממשל הקוריאני החל לבנות תכנית להתמודדות עם כוח העבודה המצטמצם. משרד האוצר הקוריאני חשף תכנית הכוללת הארכת גיל הפרישה, החזרה של פנסיונרים לעבודה, הקטנת הצבא הקוריאני והכנסת יותר נשים לשירות, הקלות בהענקת אשרות שהיה ארוכות לבעלי השכלה גבוהה ותכנית הטבות לסטודנטים זרים המעונינים באשרת קבע.אם התוכנית תמומש תהפוך קוריאה את פניה כחברה שמרנית חד-גונית – לנצח.
בקצרה
כבוד? סיאול מדורגת במקום ה-6 במדד מוצרי המכולת העולמי, הסוקר מחירים ב-360 ערים בעולם. חמש הערים היקרות ביותר. נמצאות בשוויץ. ניו-יורק זולה מסיאול (מקום 7) וגם טוקיו (מקום 15).
37 קוריאנים התאבדו כל יום (בממוצע) בשנה שעברה והחזירו את קוריאה לראש טבלת ההתאבדויות של OECD, לאחר שכיכבה שם, עד לא מכבר, במשך שנים.
11 מקרים של שפעת חזירים אפריקאית התגלו בצפון המדינה בסמוך לגבול עם צפון קוריאה. עד כה השמידו הקוריאנים כ-100 אלף חזירים (כאחוז מסך החזירים במדינה), על מנת למנוע התפשטות המחלה, שאין כנגדה חיסון.
סוכנות הדירוג S&P הורידה את תחזית הצמיחה של כלכלת קוריאה השנה מ 2.0 ל-1.8 אחוז. הערכות הממשלה עדיין עומדות על צמיחה של 2.5 אחוזים. ברקע ניתן למנות את מלחמות הסחר של ארה"ב וסין, של קוריאה ויפן וגם השפעת הזדקנות האוכלוסיה בקוריאה מתחילה לתת את אותותיה בכלכלה.
הסחר הבנלאומי הקוריאני ממשיך את דרכו מטה, זה החודש העשירי. היצוא צנח בספטמבר בכ-12 אחוזים לעומת החודש המקביל אשתקד והסתכם ב-44.7 מליארד והיבוא לקוריאה ירד בכ-6 אחוזים ל- 38.7 מליארד דולר. שרת המסחר של קוריאה העמידה תקציב של 890 מליון דולר בשנה הבאה לתמיכה ביצוא המידלדל.
מדד המחירים לצרכן בקוריאה ירד בספטמבר לראשונה מעולם (המדידה החלה ב-1965) ב-0.4 אחוז. קובעי המדיניות מתעקשים שאין לראות בכך אות לדיפלציה בהתהוות, שכן חלו החודש מספר שינוי מחירים חדים וחד פעמיים. החרדה הקוריאנית היא מהיגררות לעשרות שנים של התדרדרות כלכלית, בשל החלטות שגויות של השלטון המרכזי, כפי שחוותה השכנה יפן.
קבוצת יונדאי-קיה דורגה חמישית במכירות רכבים חשמליים בעולם במחצית הראשונה של 2019. הקבוצה מכרה בתקופה 45 אלף רכבים חשמליים.
עסקאות והשקעות
תיקון טעות – מלון Grand Hyatt של סיאול נרכש תמורת 415 מליון דולר ולא כפי שהופיע בירחון ספטמבר. זו הזדמנות להזכיר לכם להיות זהירים עם מספרים בקוריאה. שיטת הספירה הקוריאנית מבוססת על מכפלות של 10,000 וכאשר מתרגמים לכם לדולרים – זה פתח לטעויות.
חמש קבוצות מתמודדות על רכישת השליטה (31%) בחברת התעופה הסדירה השניה בקוריאה – Asiana. חברת הקוסמטיקה AK וארבעה קבוצות פיננסיות הן המתחרות. המחיר המוערך לעסקה הוא 1.6 מליארד דולר והיא צפויה להסגר עד סוף השנה.
קונסורציום של משקיעים מוסדיים קוריאנים הלווה 423 מליון דולר לבניית המגדל הגבוה בקנדה (85 קומות בטורונטו) שעלות הקמתו כמליארד דולר.
יונדאי רכב וספקית המערכות לרכב Aptiv, לשעבר Delphi, הקימו מיזם משותף לפיתוח ויצור רכבים אוטונומים. כל אחת מהחברות תשקיע במיזם 2 מליארד דולר, שיפעל מבוסטון, ארצות הברית. הנשיא מון הציג את הפרויקט כמחווה לטראמפ בפגישתם בשולי ועידת האו"מ ואז זכה הפרויקט לציוץ גאה מהנשיא טראמפ כלהלן –
יונדאי 2. ועם מבט לאירופה מקימה יונדאי מיזם משותף עם חברת האנרגיה המימנית השווייצרית H2ENERGY לפיתוח כלי רכב בהנעת מימן. המטרה שהוצבה היא למכור באירופה 1,600 משאיות ממונעות מימן עד 2025. יונדאי תספק את הרכבים והשווייצרים את טכנולוגיות המימן.
סמסונג תקים את תשתית הדור החמישי של מפעילת התקשורת היפנית KDDI במשותף עם נוקיה ואריקסון בעסקה המוערכת בכ-2 מליארד דולר. האסטרטגיה הקוריאנית שוב מוכיחה את עצמה – פריסת רשתות דור חמישי בקוריאה הסתיימה לאחרונה, ומי שרוצה גם – פונה לבעלי הנסיון. סמסונג תקים גם את הרשת החדשה של ורייזון בארצות הברית.
KOGAS, חברת הגז הלאומית של קוריאה, תרכוש מארצות הברית גז טבעי נוזלי (LNG) בהיקף של 9.6 מליארד דולר על פני 15-18 שנה. קוריאה היא קניינית גז מהגדולות בעולם ועד כה רכשה גז בעיקר מקטאר ואוסטרליה. גם הפרויקט הזה הוגש כמנחה לטראמפ, לחיזוק היחסים בין המדינות.
חטיבת המסכים של סמסונג תשקיע 11 מליארד דולר להקמת קווי היצור למסכי הדור הבא – Quantum Dot OLED. הטכנולוגיה החדשה תאפשר מניפת צבעים איכותית יותר וגם יעילות אנרגטית משופרת.
SK תשקיע 525 מליון דולר בהקמת מפעל סוללות לרכב בסין , במשותף עם חברת הסוללות הסינית Eve Energy. כיום מייצרת SK סוללות לרכב במפעלים בארצות הברית, הונגריה, קוריאה ומפעל נוסף בסין.
חברה בת של KEPCO, חברת החשמל של קוריאה, רכשה פרויקט של שתי חוות רוח בשבדיה בתמורה ל-300 מליון דולר, במשותף עם חברת ביטוח גרמנית.
תמונת החודש
למסעדה יפנית בקוריאה לוקחים מי שחפצים ביקרו. התקרובת כוללת מבחר מפרי הים, טרי, נא ומוגש בכלי יוקרה. זה המקום היחיד בקוריאה שבו נהוג לתת טיפ לטבח, שדאג לך לחלקים המשובחים. דא עקא שחרם הצרכנים על תוצרת יפנית הביא לחרם גם על מסעדות יפניות. בשלט מסבירה המסעדה שהיא רק מגישה אוכל בסגנון יפני ואין סיבה להחרימה.
בונוס לקוראינו
לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2019. להורדה.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. איציק יונה פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלך.
"הקוריאנים" – נכתב מאז שנת 2006 על ידי איציק יונה, מנכ"ל קבוצת YONACO, המתמחה בייעוץ לעסקים עם קוריאה. איציק התגורר בקוריאה ומזה כ-17 שנה חולק את חייו בין קוריאה לישראל. בבלוג מעל 200 מאמרים המאפשרים הצצה אל חיי היומיום של סביבת העסקים בקוריאה.