הידעת על קוריאה?
סיאול מתהדרת ב – 24 מסעדות עם כוכבי מישלן, מהן שש שזכו בתואר השנה.
מבזק פוליטי – מדיני מקוריאה
הנשיא טראמפ ביקר בתחילת החודש בקוריאה ונאם באסיפה הלאומית. ניסיון לבצע ביקור פתע נשיאותי בגבול עם צפון קוריאה בוטל ברגע האחרון "בשל תנאי מזג האוויר", חבל רק שהנשיא הקוריאני מון כבר חיכה לטראמפ בגבול.
צפון קוריאה ממשיכה בפרובוקציות וירתה ב-28 בנובמבר טיל בליסטי בין יבשתי לכיוון ים יפן. זהו השיגור ה- 23 השנה מצפון קוריאה, והוא מאשש סופית את יכולתה של צפון קוריאה לפגוע במטרות על אדמת ארצות הברית. כרגיל, השיגור התקבל בגינויים מקיר לקיר ונשיאי קוריאה וארצות הברית קיימו עוד התייעצות באשר לצעדי ההמשך. השווקים הפיננסים לא מתרגשים כלל מההתנצחות המתמשכת. שער המטבע הקוריאני כנגד הדולר התחזק בסוף נובמבר אל מתחת ל-1,100 וון לדולר, לראשונה מזה שלוש שנים.
תעשיית המשחקים הקוריאנית – לא משחק ילדים
תעשיית המשחקים הדיגיטליים הקוריאנית מייצאת בשנה במעל 3 מיליארד דולר. שלש החברות המובילות NCSoft, Netmarble, NEXON מוכרות בשנה ביותר ממיליארד דולר כל אחת. תעשיית המשחקים העולמית התכנסה החודש בעיר הדרומית בוסאן לכנס השנתי G-STAR. גם הישראלים לא נפקדו ובניהם איציק יונה, שמסכם במאמר מצולם על הדבר הגדול הבא במשחקים. לקריאה לחצו כאן.
רעידות בלב
רעידת אדמה בעוצמה של 5.4 הכתה את עיר הנמל Pohang ביום רביעי 15 בנובמבר. כמה עשרות נפצעו ונגרם נזק למבנים. בשל ספק באשר לכשירות מבנים וביניהם בתי ספר, נדחתה בשבוע, לראשונה בהיסטוריה של קוריאה, בחינת המיון האימתנית לאוניברסיטאות, שהייתה אמורה להיערך ביום למחרת. עוד על הבחינה – אימתו של כל צעיר קוריאני, שבמהלכה עוברת קוריאה לדום ואף נאסר על מטוסים להמריא, במאמר הבא מתוך "הקוריאנים".
אמריקה תחילה
משרד המסחר הקוריאני קיים החודש פעמיים שימוע ציבורי לקראת המשא ומתן עם ארצות הברית על פתיחת הסכם הסחר בין המדינות שנכנס לתקפו ב – 2012. ממשל טראמפ דרש בתוקף לפתוח את ההסכם, בין השאר בטענות לניצולו לצורך הצפת השוק האמריקאי. השימוע הראשון פוצץ בדקות הראשונות על ידי מפגינים מסקטור החקלאות שבקשו לבטל את ההסכם לגמרי. היבוא החקלאי מארצות הברית לקוריאה גדל בעקבות הסכם הסחר ב – 15 אחוזים (כמיליארד דולר) בממוצע בשנה. יבוא הבשר מארצות הברית מהווה כיום מחצית מיבוא הבשר לקוריאה. בתחום התעשייתי תעשיית הרכב הקוריאני הגדילה את היצוא לארצות הברית אך מנגד הייתה ירידה ביצוא של מתכות וכימיקלים. שר הכלכלה הקוריאני הכריז שלא יסכים לשינוים חד צדדיים בהסכם.
ימי הקימצ'י
חודש נובמבר הוא חודש עסוק לעקרת הבית הקוריאנית. עשרות ק"ג של כרוב מגיעים הביתה במשלוח שהוזמן מראש. הנשים על בנותיהן טורחות לשטוף את עלי הכרוב ולמרוח אותם בתערובת של פלפל אדום ותבלינים רבים נוספים. התוצרת מאוחסנת במקרר קימצ׳י מיוחד שמייצר את תהליך התסיסה המסורתי ושומר את הקימצ'י לכל השנה. קימצ׳י אוכלים כל יום, בכל ארוחה. לשם המחשה – גברת אחת שאיתה דיברנו ולה שלשה ילדים מתבגרים קנתה 60 ק"ג קימצ׳י והיא מעריכה שזה יספיק רק לעשרה חודשים, לאחר שתפריש כמה קופסאות לאמה הישישה. הדורות הצעירים יותר יקנו את הקימצ'י בסופר ויתגעגעו לטעם הקימצ'י של אמא. קרא עוד על חשיבותו של הקימצ'י לקוריאנים.
מבזק קוריאה – ישראל
יונדאי נשברה. יצרנית הרכב המובילה בקוריאה מכירה בחדשנות הישראלית והחליטה לפתוח מרכז חדשנות בישראל שיתמקד במחקר ופיתוח בשיתוף עם חברות ישראליות ובמקביל ישקיע בחברות מבטיחות בישראל בתחום הרכב. לחברה הסכם שיתוף פעולה עם הטכניון שכנראה ישולב במיזם. עבודת הרקע למיזם כללה ביקור של סגן נשיא יונדאי (בנו של היו"ר) בישראל ופגישות עם אמנון שעשוע, מייסד מובייל-איי, שביקר אף הוא במטה יונדאי בקוריאה לאחר מכן.
עדכונים בקצרה מקוריאה
קוריאה קל לעסקים. הבנק העולמי דרג את קוריאה במקום הרביעי מתוך 190 מדינות בקלות עשיית העסקים. ישראל דורגה במקום ה 54. הדירוג מורכב מניתוח של 10 קטגוריות שונות של הקמה וניהול עסק.
שכר מתחת לממוצע. השכר הממוצע בקוריאה עמד אשתקד על 29 אלף דולר. קוריאה נמצאת במקום ה 23 מתוך 34 מדינות OECD ברמת השכר.
עושים חיים. תוחלת החיים בקוריאה עומדת על 82.1 שנים, בדיוק כמו בישראל. ממוצע OECD הוא 80.6 שנים.
מוהנדסים. קוריאה השקיעה אשתקד כ-69 מיליארד דולר במחקר ופיתוח החמישית בהיקפה בעולם (!). כאשר מודדים את השקעה במו"פ כאחוזים מן התוצר ישראל מדורגת ראשונה וקוריאה שניה. 80 אחוזים מן ההשקעה במו"פ קוריאני מגיעים מהמגזר הפרטי, לאחר שממשלת קוריאה התחלפה והשאיפה להפוך סטארט-אם ניישן קצת דעכה.
שוב ביחד. סין וקוריאה יחלו לדון בקרוב על הרחבת הסכם הסחר המוגבל שחתמו ב-2015. סין היא שותפת הסחר הגדולה של קוריאה (25%) ויחסיהן משוקמים בימים אלה לאחר תקופה של חרם כלכלי בנוסח סיני. במקביל החלו הסינים להסיר את האיסור על מכירת חבילות תיירות לקוריאה לקבוצות סיניות. סוכני תיירות סינים טוענים שעדין התקבלו הוראות שלא לכלול בטיול לקוריאה חנויות וקניונים בבעלות קונצרן Lotte שבשטחו פרוסה סוללת ההגנה בפני טילים שמייצרת את הזעם הסיני.
בלי סניף אחד. בנק האינטרנט Kakao שהושק השנה, כבר צירף את הלקוח ה – 4.3 מליון. הבנק קיבל פיקדונות של כ-3 מליארד דולר ונתן הלוואות במעל 2 מיליארד. הבנקים המסורתיים הקוריאנים בינתיים קצת בהלם.
בואו לבקר. מדריך ״לונלי פלאנט״ ממליץ על ביקור בקוריאה ב- 2018, במקום השני לאחר צ'ילה את הרקע לבחירה ניתן לקרוא בקישור הבא. סיאול היא העיר ה-7 המתוירת בעולם ובקרו בה אשתקד 12.4 מליון תיירים. בראש הרשימה בנגקוק עם 19 מליון תיירים.
כאב ראש. קוריאני בגיל המותר שותה בממוצע 9 ליטר אלכוהול נקי בשנה. זה אומר 121 בקבוקי סוג'ו או 366 חצאי ליטר של בירה. עוד על סוג׳ו בקישור הבא.
חוק הריכוזיות. שווי השוק של עשר הקבוצות העסקיות הגדולות בקוריאה הסתכם במחצית נובמבר ב – 900 מליארד דולר, והם מהווים 53% משווי השוק המצרפי של כל החברות הבורסאיות.
חנות בעורף האויב. אפל תפתח בדצמבר חנות ראשונה בקוריאה. מכשירי אפל זוכים לפופולריות בקוריאה ונמכרים על ידי המפעילים הסלולריים, אולם עד כה נמנעה החברה מפתיחת חנות רשמית בבית של סמסונג. 100 אלף יחידות של אייפון X נמכרו במשלוח הראשון של המכשיר לקוריאה תוך מספר דקות.
מתי בחניון דן. יונדאי רכב מסרה החודש שני אוטובוסים חשמליים ראשונים מתוצרתה. האוטובוס החדש יכול לנסוע 320 ק"מ בטעינה בודדת של כשעה.
קוריאה – מקבץ עסקאות והשקעות
דייהו הנדסה בשיתוף טאטא ההודית ישתתפו בבניית גשר באורך 22 ק"מ במומבאי, הודו. חלקה של הקבוצה במגה – פרויקט כ – 860 מליון דולר. דייהו הנדסה, שבשליטת הבנק הממשלתי KDB, נמצאת על המדף וכעשרה גורמים מקוריאה ומחו"ל מעוניינים לרכוש את השליטה בה.
יונדאי רכב תרחיב את המפעל שלה באלבמה, ארה"ב, בהשקעה של 270 מליון דולר. הכיוון הוא יצור של רכבי SUV בארצות הברית על מנת לענות לביקוש הגובר לרכבים מסוג זה.
תמונת החודש מקוריאה
קו 4 עבר? כך נראה התור לאוטובוס ברחוב קאנגנאם בסיאול בתשע וחצי בערב. צפו איך צריך להיראות תור:
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלך.
"הקוריאנים" – נכתב מאז שנת 2006 על ידי איציק יונה, מנכ"ל קבוצת YONACO, המתמחה בייעוץ לעסקים עם קוריאה. איציק התגורר בקוריאה ומזה כ-17 שנה חולק את חייו בין קוריאה לישראל. בבלוג מעל 200 מאמרים המאפשרים הצצה אל חיי היומיום של סביבת העסקים בקוריאה.