טיבי בלי גבולות. המונופולים חוגגים. הטייקונים מזלזלים. הפקידים חדלי אישים. מי מנהל פה את העניינים? כולנו מתוסכלים שההנהלה המקומית לא מטפלת בעניינים הכי חשובים. רבים סוברים שהממשלה, המשטרה, הפרקליטות או מערכת המשפט מעדיפים לעתים להתעלם או לגמגם במקום להפשיל שרוולים ולהלחם.
כמי שחי בין ישראל לקוריאה אני לפעמים פולט אנחת קנאה כיצד הרשויות הקוריאניות מטפלות ביד רמה בכל מיני ליצנים שעושים צחוק מהחוק.
בחודשים האחרונים הצטברו מספר דוגמאות כיצד בקוריאה מקבלים החלטות קשות באמת. וכל זה בדמוקרטיה מלאה – אבל שפויה. הסכיתו וקראו:
קוריאה – ככה יעשה לעשיר שהשתן עלה לו לראש בטיסה (פרשת "אגוז הזעם")
הגב' צ'ו היון–אה הייתה נסיכה קוריאנית, עד לא מזמן סמנכ"לית בענקית התעופה קוריאן אייר – שבבעלות אבא. אחד מעשרת התאגידים הגדולים במדינה. יום אחד בתחילת דצמבר עלתה הגברת מעדנות לטיסה של החברה בניו-יורק, אך אבוי! הדייל
במחלקה הראשונה הגיש לה את אגוזי המקדמיה בשקית ולא בצלוחית כפי שלדעתה מכתיבות הוראות השירות. צ'ו איבדה את עשתונותיה, צרחה על הדייל, השליכה עליו את השקית ודחפה אותו, וכן ביקשה לעצור את ההמראה להחזיר את המטוס אל השער ולהוריד את הדייל. מה שהכי עורר את זעמה היה שהדייל הוכיח לה שהוראות החברה הינן בדיוק כפי שהוא נהג.
המהומה הרבתי בקוריאה טרם שככה עד היום. התביעה בקוריאה דרשה עונש שלוש שנות מאסר לצ'ו וזאת על-אף שהיא התפטרה מכל תפקידיה ולמרות התנצלות פומבית של אביה בנסיון להרגיע את הרוחות הסוערות במדינה. התביעה טענה כי הפגיעה המילולית והפיזית של צ'ו בצוות הטיסה ובקברניט מהווה הפרה של הוראות הבטיחות בתעופה. צ'ו הואשמה גם בניצול המעמד שלה בניסיון ללחוץ על הקברניט לתת עדות שקר. בית המשפט שלח אותה בתחילת דצמבר לשנת מאסר. כמובן שיש לצפות לערעור. אבל טחנות הצדק הקוריאניות טחנו עד כה בעיניין במהירות ונחישות.
חנין – ככה דמוקרטיה מגנה על עצמה
במהלך חודש דצמבר, בית המשפט העליון של קוריאה קיבל החלטה על פירוקה של מפלגת שמאל קיצוני קטנטנה, שכמה מחבריה נמצאו אשמים בניסיון להסית למרד נגד הממשלה במקרה של מלחמה עם קוריאה הצפונית.
בית המשפט פירק את המפלגה וקבעכיהיא פעלה לערעור הדמוקרטיה בקוריאה ופעלה להשגת סוציאליזם בסגנון קוריאה הצפונית. כתוצאה מפירוק המפלגה, הודחו מיידית חמשת הצירים של המפלגה באספה הלאומית. תשומת לב כי המפלגה אינה מפלגה קומוניסטית שכן בדרום קוריאה פעילות קומוניסטית אסורה על פי חוק.
ישראל כץ – ככה יעשה ל-UBER
התובעים בקוריאה הגישו תביעה ישירה נגד מנכ"ל UBER – טרוויס קלניק. אובר היא פלטפורמה מצליחה להתאמה בין אנשים המחפשים טרמפים עם נהגים, באמצעות אפליקציה. כמו בישראל, גם בקוריאה החליטה אובר שאולי היא מעל החוק.
כתב האישום התבסס על כך שהחברה האמריקאית מפרה את החוק בקוריאה האוסר על שירותי מוניות ללא רישיון. במהלך חודש ינואר, הרשויות בסיאול אף הטילו איסור על נהגים לפעול תחת UBER ללא רישיון והציעו פרס במזומן למי שידווח על נהגים שבכל זאת בוחרים להשתמש באפליקציה.
הממונה – ככה יעשה למתאמי מחירים
רשות ההגבלים העסקיים הקוריאנית הטילה החודש קנס ענק של כ- 55 מיליון דולר(!) על שתי חברות ענק – Hanwha ו – Koryo בגין תיאום מחירים בענף חומרי הנפץ לכריה ולבניה. בנוסף יעבור הנושא לטיפול במישור הפלילי.
גדעון לוי ואחמד – ככה קובעים גבול לחופש הביטוי
במהלך חודש ינואר החליטו הרשויות בדרום קוריאה לגרש את הכתבת והסופרת שין און–מי, קוריאנית החיה בקליפורניה. שין הואשמה שבמהלך הרצאה היא הללה את צפון קוריאה ושהערותיה הפרו את חוק הביטחון הלאומי.
שין אף פרסמה באופן קבוע באתר חדשות פופולארי בקוריאה סיפורים על ביקוריה במדינה הקומוניסטית וציינה שפליטים שוקלים לחזור לצפון בתקווה שהמנהיג החדש יביא עמו רפורמות. תמיכה ושבח פומביים לארגון אנטי–ממשלתי בידיעה שהדבר יזיק לביטחון המדינה הינה עבירה פלילית בדרום קוריאה שהעונש המכסימלי עליה עומד על שבע שנות מאסר.
כששאלתי ידיד קוריאני – זה דמוקרטיה זה? ענה לי באדיבות: "אם כל כך טוב בצפון קוריאה יש לה את כל הזכות ללכת לשם ולא להיות פה – זו דמוקרטיה". מתאים לנו? שאלה טובה. מה שבטוח שהאנרכיה פה גם לא מציאה גדולה.
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל הכתבות החדשות ישירות למייל שלך.
מר יונה נכבדי שלום רב!
לפני שנתיים כתבתי ספר בשם "סודות הקואצ'ינג היהודי" שתורגם לאנגלית.
בשנה שעברה נרכשו זכיות התרגום וההפקה על ידי מו"ל קוריאני, תחזית לנוצאת הספר בסיאול יוני-אוגוסט.
באמת שאני די בפאניקה,אני שומר מצוות ומאד רחוק מהתרבות של האנשים החמודים הללו.
האם אוכל להתייעץ איתך?
תודה מראש
בני גל 052-6071717
[…] – פולקסווגן בצרות – הממשל הקוריאני הטיל איסור על מכירת 80 דגמי רכב של פולסווגן ואאודי וקנס של 16 מליון דולר, בעקבות פרשות הזיופים של בדיקות הפליטה והרעש של הרכבים. ראה גם "אגוז הזעם"- על אכיפה קוריאנית מול גמגום ישראלי. […]
[…] של קבוצת Hanjin, הבעלים של קוריאן אייר, בטיסה מניו יורק (ראה פוסט בנושא). היא נדונה לשנת מאסר. אבל מי שחשב שהיא תשב יום אחד – […]
[…] Ho, הבעלים של קוריאן אייר, שמשפחתו הייתה מעורבת לאחרונה במספר פרשיות. קרן הפנסיה הממשלתית של קוריאה – NPS – השתמשה בכוח […]
[…] נשמתו לבורא. Cho ומשפחתו כיכבו רבות בירחון קוריאה בזכות השערוריות השונות בהן היו מעורבים. בנו בן ה-44 נכנס מיידית לנעליו כיו"ר […]
[…] העסקים. העניין פורסם בכל העולם כ"פרשת אגוז הזעם" (ראו מאמר בנושא). אל דאגה – בסוף סדרו לה חנינה ולאחרונה היא חזרה […]
[…] שלה Hanjin Group – פעם קונגלומרט קוריאני, במצב לא קל. שורה של סקנדלים בהם מעורבים בני המשפחה השולטת, פטירתו בטרם עת של אבי […]